
RNEY GENERAL 

OF XAS 

March 28, 1960 

Mr. Jack Fields 
County Attorney 
P. 0. Box 774 
Port Lavaca, Texas 

Dear Mr. Fields: 

Opinion No. WE-822 

Re: Under Art. 297, Penal Code, 
State of Texas, does the com- 
pulsory school attendance 
period,commence on the first 
day of the opening of the 
school term unless otherwise 
authorized by the District School 
Trustees and related questions.. 

You have asked the following questions: 

"1. Under Article 297, Penal Code, State of 
Texas, does the compulsory school attendance period 
commence on the first day of the opening of the 
school term unless otherwise authorized by the Dis- 
trict School Trustees and notice given by the Trustees. 

"2. Assuming all legal notices according to law 
are given; would a person standing in parental rela- 
tion to a child within the compulsory school attendance 
ages, who is not properly excused from attendance upon 
school for some exemption providedcby law and said 
person standing in parental relation to said child 
fails and/or refuses to require such child to attend 
school regularly for 120 days, commencing on the first 
day of the opening of the school term unless otherwise 
authorized by the District School Trustees and notice 
given by the Trustees; be subject to prosecution on the 
second day of such school term, or at a time shortly 
thereafter, that would be deemed a reasonable time to 
allow said parent to comply with said article." 

Article 297 of the Texas Penal Code reads a6 follows: 

"Every child in the State who is seven (7) years 
and not more than sixteen (16) years of age shall be re- 
quired to attend the public schools in the district of 
its residence, or in some other district to which it may 
be transferred as provided by law, for a period of not 
less than one hundred and twenty (120) days annually. 
The period of compulsory school attendance at each school 
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shall begin at the opening of the school term unless 
otherwise authorized by the district school trustees and 
notice given by the trustees prior to the beginning of 
such school term; provided, that no child shall be re- 
quired to attend school for a longer period than the 
maximum term of the public school in the district where 
such child resides." (Emphasis added.) 

The answer to your first question is: Yes. The statement in the 
Act that the period of compulsory school attendance "shall begin at the 
opening of the school term, unless otherwise authorized" means the period 
shall begin on the ,first day of the opening of the school term unless other- 
wise authorized. 

Article 299 of the Texas Penal Code reads as follows: 

"If any parent or person standing in parental 
relation to a child within the compulsory school 
attendance ages who is not properly excused from 
attendance upon school for some exemption provided 
by law fails to require such child to attend school 
regularly for such period as is required by law, it 
shall be the duty of the attendance officer who has 
jurisdiction in the territory where said parent or 
person standing in parental relation resides, to 
warn such parent or person standing in parental re- 
lation that this law must be immediately complied 
with, and upon failure of said parent or person 
standing in parental relation to immediately comply 
with this law after such warning has been given, the 
official discharging the duties of the attendance 
officer shall forthwith file complaint against such 
parent or person standing in parental relation to 
said child, which complaint shall be filed in the 
County Court, or in the Justice Court in the precinct 
where such parent or guardian resides. Any parent or 
other person standing in parental relation upon 
conviction for failure to comply with the provisions 
of this law shall be fined for the first offense five 
dollars, and for the second offense ten dollars, and 
for each subsequent offense twenty-five dollars. 
Each day that said child remains out of Said school 
after said warning has been given or after said child 
has been ordered in school by the Juvenile Court, may 
constitute a separate offense." (Emphasis supplied.) 

After warning or notice as prescribed by Article 299 of the Penal 
Code the parent or person standing in parental relation to a child must com- 



Mr. Jack Fields, Page 3. (Ww-822) 

ply immediately with the provisions of said Article by requiring the child 
to attend school regularly or he would be subject to prosecution. Whether 
such persons have complied immediately with such notice or warning is a 
question of fact for the Court or Jury. 

SUMMARY 

1. The period of compulsory school at- 
tendance under Article 297, Texas 
Penal Code, commences on the first day 
of the opening of the school term un- 
less otherwise authorized by the Dis- 
trict School Trustees and notice given 
by the Trustees. 

2. After warning or notice as prescribed 
by law the parent or person standing in 
parental relation to a child must com- 
ply immediately with the provisions of 
Article 299, Penal Code, by requiring the 
child to attend school regularly or be 
subject to prosecution. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

I 

Cecil Cammack, Jr. 
Assistant Attorney General 
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