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Dear Mr. Cabaniss: 

day 2, 1960 

Opinion No. WW-832 

Re: Whether the Aransas 
County Tax Collector 
may issue 'voting" poll 
tax receipts to certain 
residents of Aransas 
County under the facts 
stated. 

Your request for an opinion is based on the following 
fact situation: 

The city of Aransas Pass is situated partly In 
Aransas County and partly In San Patricia County. Each 
of these counties levies the 25-cent county poll tax. 
During the poll tax payment period which ended on 
January 31, 1960, the Tax Collector of San Patricia 
County had a deputy stationed In Aransas Pass, within 
the portion lying in San Patricia County, for the pur- 
pose of receiving poll tax payments and issuing re- 
ceipts therefor. Several residents of Aransas Pass, 
who were subject to payment of the 1959 poll tax and 
who at all times pertinent to this opinion have lived 
within the portion of the city lying in Aransas County, 
paid their poll tax in the sum of $1.75 to this deputy, 
before February 1, and were issued San Patricia County 
poll tax receipts. The deputy has made the following 
statement in connection with the issuance of these 
receipts: 

"I was under the impression that I could issue 
poll tax receipts to all residents of the City of 
Aransas Pass otherwise qualified and without regard as 
to whether residents of Aransas or San Patrlcio County. 
I Issued to persons who told me they lived in AFansas 
County, as I thought I was authorized to do so. 

The acceptance of payments from residents of Aransas 
County did not come to the attention of the San Patricia 
Collector until after February 1. He Is ready to deliver 
over to the Aransas County Collector the money received 
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from the Aransas County residents, but the Aransas County 
Collector inquires whether there Is any manner by which 
this can be legally accomplished, and the individuals 
thereby franchised in Aransas County. 

QUESTION: Under these facts, are these individuals 
entitled to vote in Aransas County in the primary, general 
and other elections, for the year 1960; and if not, is 
there any means of transferring the poll fees from San 
Patricia County to Aransas County to entitle these per- 
sons to vote in Aransas County? 

Article VI, Section 2 of the Constitution provides: 

'* * * any voter who is subject to pay a poll 
tax under the laws of the State of Texas shall have 
paid said tax before offering to vote at any election 
in this State and hold a receipt showing that said 
poll tax was paid'before the {irat day of February 
next preceding such election. 

.n the county in which the taxpayer 
levy. Payment of the tax in some 

for the state tax of $1.50; but the county 
,nd payment in some 

The poll tax is payable in the county in which the taxpayer 
resided on January 1 preceding its levy. Payment of the tax in some 
other county will suffice for the state tax of $1.50; but the county 
tax must be paid in the county where it is due, and payment in some 
other county will not entitle4 the taxpayer to vote. Sava e v. 

go;. (N:9 c~~8A~~x;"9:~j~~c~~~~; vy;Ew;ri17 um;h;l;s,,,;;8 

(Tex,Ci;,App: 1925), In orderOto qualify the taxpayer ?or voting, the 
money in payment of the tax and the information necessary for filling 
out the receipt must have been delivered to the tax collector or an 
authorized deputy 
(Tex.Civ.App. 1913pf'~~,~"is~~"~"~~r~~s D~?S~W.~$% ~~~x?C!~.:~~. 
1948, error ref. n.r.e.). The tax colleitor may issue a ' voting" poll 
tax receipt after January 31 if the taxpayer has done all that is 
required of him in paying the tax before that date; but the receipt 
must be stamped "Holder not entitled to vote" if the tax is not paid 
to him until after January 31" Parker v. Busby, 170 S.W. 1042 (Tex. 
Civ.App. 1914); Art. 5,12, Election Code. 

The Aransas County Tax Collector had not authorized this 
deputy to act for him, and the deputy was neither a de ure nor a 
de facto officer for Aransas County. Payment to the sn h- atricio 
ZpKthough made In the mistaken belief by the taxpayer and by the 
deputy that the deputy could accept payment for Aransas County resi- 
dents, did not fulfill the requirement for payment in the county where 
the tax was due. The faet that all parties acted in good faith, or 
that the deputy gave erroneous advice to the taxpayers under a mis- 
apprehension of the law, does not change the result. Davis v. Riley, 
supra. 



Under the foregoing authorities, we are constrained to hold 
payment of the poll tax that these individuals did not make timely 

that was due in Aransas County, and there is no way by which they may 
lawfully vote on the receipts issued by the San Patricia deputy or 
by which the Tax Collector of Aransas County may now issue Aransas 
County receipts entitling them to vote In the 1960 elections. 

Honorable Weldon Cabaniss, page 3 (WW-832) 

SUMMARY 

Where residents of a county which levies a county 
poll tax were subject to payment of the poll tax and 
paid their poll tax for the year 1959 to the deputy of 
another county in the mistaken belief that the deputy 
was authorized to accept the payments, and the money 
was not delivered to the tax collector of the county 
of their residence prior to February 1, 1960, there 
had not been a timely payment of the tax and there is 
no way by which these persons may lawfully vote in the 
1960 elections. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

Mary K. Wall 
Assistant 
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