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Dear MP, Lattimore: 

Re: Whether a citizen of Texas 
maintaining a home and 
business in Texas, but whose 
wife is a Mexican citizen 
and lives in Mexico, is en- 
titled to vote in Texas. 

You have requested an opinion on whether a citizen of 
Texas who maintains a home and place of business in Texas, but 
who has a wife of Mexican citlzenshlp'in Mexico and visits her 
and stays overnight with her in Mexico at regular intervals, has 
lost his voting rights as a Texas citizen. In your request you 
state that in Hldalgo County and other border counties in Texas9 
citizens of the United States domiciled in Texas sometimes marry 
women of Mexican citizenship, living in Mexico at the time of the 
marriage, and followlng,,the,,,marrlage the wives continue to live 
In Mexico and the husbands continue to live and conduct their 
businesses in Texas, By way of further explanation of the marital 
relationship between husband and wife, you have said: 

?n the case Inquestion here,ln Hidalgo County, 
it, is my understanding that these'cltizensdid nothing 
urong or reprehensible~ in such marriages. That is, 
they have lived all their lives just across a narrow 
river from the foreign country and have traveled back 
and forth across this river to visit the inhabitants 
of the other country as much as they have within this 
country. Aside from the difficulty of bringing their 
wife to their home on the American side of the river 
due to the immigration laws, there is an economic factor 
involved in that they can raise a family much cheaper in 
Mexico than they can on this side of the river, Of 
cburse, I do not know that these factors I have mentioned 
have motivated all the persons involved but I assume that 
they have. The ordinary practfce of these international 
marriages that I have described is for the husband to 
cross the river two or three times a week and spend all 
night with his wife in Mexico and for the rest of the 
time, he spends It at his residence in Texas where he 
spends all the working days," 
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In order to be a qualiffed voter in Texas* a person must, 
among other things, be a citizen of the United States and a resl- 
dent of the State of Texas. Art, VI, Set, 2, Tex.Const.; Art, 5.02, 
Vernon's Texas Electfon Code. "Residence" refers to domfcfle or 
legal residence as distin uished 
v. Pitts, 150 Tex, 407, 

from place of actual abode, Snyder 
2 1 S,W,2d 136 (1951)0 & 

Article 5.08 of the Election Code provides that the resi- 
dence of's married man Is where his wife resides, or if he be 
permanently separated from his wife, his residence Is where he sleeps 
at night. The phrase "where his wffe resides" means her domicile or 
legal residence. Major v. Loy, 155 S.W.2d 617 (Tex.Civ.App. 1941), 

Following the common law rule* which obtains In this State, 
the Texas courts have held that the husband has the right to select 
the family domfcile, and that ordinarily the family domicile is the 
domicile of both the husband and the wife, McSehee v. Boedeker, 
200 S.W.2d 697 (Tex.Civ,App. 1947); Postle v. Postle, 280 S W 2 
633 (Tex.Cfv,App, 1955); 23 Tex.Jur.9 Husband and mfe, B 81 ‘Tdhe 
rule giving the husband the right to select the family domicile is 
based on the common law theory that upon marriage the Identity of 
the wife becomes merged in that of the husband and that the wffe, 
having no legal existence, has no power to choose her domicile, 
It is established for her by operation of law, through the act of 
her husband in choosing the place where they are to maintain their 
home, 

Ordfnarfly, where the famfly domicile selected by the hus- 
band is his domicile at the time of the marriagep it becomes the 
domicile of the wife immediately upon marriage, even though she is 
temporarily living elsewhere and has never actually lived at the 
place selected, Henderson v, Ford., 46 Tex, 627 (1877); elements 
v&L;cy, 51 Tex, 150 (1879); Att'y Gen. Op, S-207 (1956). We have 

ound any Texas case deciding whether this rule would be 
applied to a wife who at the time of the marriage was a resident 
citizen of a foreign countryy, where there has been no compliance 
with Federal fmmigratlon requfrements fop admPssfon of the wife 
to residence in this country, 

So far as we have found, the rule tha% the wifeus domicile 
is drawn to that of the husband has never been applied in this 
State to make the place of residence of the husband the.domicfle 
of the wife where there is no intention on the part of either the 
husband 02" the wife to establfsh a domicile for the wife at that 
place, Wherep following the marriage, there haa been a separation 
with no intention of contfnufng the marital relationship, the 
husband and wife may have separate domiciles, Even during contin- 
uation of marital relations, the wife may have a domicile different 
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from that of the husband where he has given his consent for the 
wife to resfde elsewhere than In his home. Miller v. Stine, 99 
S.W.2d 397, 399 (Tex.Cfv.App. 1936); Barnes -i;a west, 203 S$%.2d 
582 (Tex.Civ.App. 1947). Also see Ani notations. 75 A,L.R. 1270. 
90 A.L.R. 358, and 128 A.L.R. 1422. 

_ ._ _~~~_ _ 

In thfs opinion we are concerned with the place of domi- 
cile or legal residence of the wife only as It may affect the place 
of residence of the husband for voting purposes, If upon marriage 
the wifess domicile was drawn to that of the'husband, there is no 
problem in concludfng that the residence of the husband Is still 
in Texas. Howeverp if the wifeIs domicile after marriage continued 
to be In Mexico, we are confronted with the question of whether 
Article 5.08 of the Election Code conclusively fixes the husband"s 
domicile there also for the purpos of determining whether he is 
a qualified elector of this State, f 

The dom9cfle of a person who has the power to choose his 
domicile Is established by the concurrence of two things: (1) 
actual physical presence at a place of abode, (2) with the intent 
to make that place of abode his home, Snyder v. Pitts and Ma or 

w 
supra; 15B Tex.Jur.p Domicfle,g 7 In our opinion, -Et&-- 

ixing a married manDs residence a% the place where his wife 
resides has no application where the husband has never lived at 
that place with the intention of makfng it his home. In Harwell 
v. MOPP~S, 143 S.W.2d 80gp 816 (Tex.Cfv.App~$J40), it was said: 

' * + + It has been the law of this State sfnce 
an early day that the place of residence of a married 
woman is where her husband resides. (Citations.) 

"It has never been the law fn Texas that the 
residence of the husband is drawn to that of ae 
wife where th y h ppen for a time, to be at different 
places. (CftEtio& ) The rule was not 
the provisions of Ait, 2958, R,C.S., 

changed b 
1925 now Ar:fcle 

e 5.08, Election Cody9 which provides that he residence 
of a marrfed man fs where his wife resides. That act 
was passed in 1905, long before suffrage was extended 
to women in Texas and had reference only to the rea9- 
denoe of the husband, why at that tfme, was the only 

lThe provision In Article 5.08 with respect to the resi- 
dence of a,marrled man who fs permanently separated from his wife 
refers to a separation with no Intention of continuing the marital 
relationship, and fs not applicable to the present fact situation. 
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member of the community who was entitled to vote, and 
it was designed only to provide a criterion by which 
the husbandOs residence could be definitely established 
in case of doubt as to his--not the wife¶s--residence, 
It was never intended by the law makers to change the 
long established rule that the residence of the family 
is established by the will OP conduct of the husband. 
If the law were otherwise, we would have the anamalous 
possibility of the wIfeus legal residence being at one 
place and that of the husband, from whom she was not 
separated, being at an entirely different pl,ace, even 
in a different county." (Emphasis supplied.) 

This case holds that the residence of the husband Is no% drawn to 
that of the wife, and that Article 5.08 of the Election Code has 
not changed the law in that regard. The point for determination 
was the wifeus residence where the husband and wife intended 
eventually to occupy a single dwelling, the place which the hus- 
band was providing for the wife's permanent place of abode as 
well as his own, The statement with respect to the wifePs resl- 
dence being where help husband resides was made in the light of 
that intention. As we have seen, this is not an inflexible rule, 
We have found no exception to the statement that the residence 
of the husband is not drawn to that of the wife, See 23 Tex.Jur,g 
Husband and Wife, 
Ed, ), 8 79. 

% 8; Speer, Law of Marital Rights in Texas (3rd 
In OUP opinion, a married man does not acquire a new 

residence after marriage by his mere presence at the place selected 
FOP the wifePs domicile without any intent to make that place his 
domicile also. 

If Article 5.08 of the Election Code was inten$ed as an 
Invariable rule for determining the residence of a married man 
not permanently separated from his wife, in disregard of the 
common law rules by whioh residence was to be determined under 
Article VI, Section 2 of the Constitution, its constitutionality 
would be open to question. See suprap at page 620, 
In Stratton v, Hall, 90 S.W.2d 'pp. 1936),the court 
said: 

"Article 29% defines the OresidenceD of a 
married man, within the meaning of the election laws, 
to be where his wife resides8 unless he be permanently 
separated from her, and his res%denc@ is considered 
to be in that place unless a oontention is‘made that 

X0 
t 

n some 0 
where his wife residea, the questfon must be determaf:ed 
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by reference to the actual facts 
of which will be his intentionOft 

and circumstances; one 
(Rmphasis supplied.) 

In other words9 the effect of the statute is very much the same as 
stating a rebuttable presumption, based on the customary marital 
arrangement of a single household to which each spouse returns after 
temporary absences, Cf. 28 C.J.S., Domicile, El 16(b); Hill v. 
Niblett, 171 Md. 653 187 A. 869 (1936); State ex rel. ITulyt 
Scanlan, 75 S.W.2d g&3 (Tex.Civ.App. 1934, error dism.). 

We assume that In the fact situation you have outlined 
the husband has never intended to make the place in Mexico his own 
home, but only to make it the home of his wife, We infer that 
his entries into Mexico are as a visitor under Mexican immigration 
laws, that he has not complied with the requirements of the Mexican 
immigration laws which would enable him to remain in Mexico as a 
resident of that country, that he has continued to claim Texas as 
his place of residence, and that he considers himself to be merely 
a visitor to Mexico when he spends the nights with his wife. The 
question we have to determine in this opinion is whether the hus- 
band is a resident of Texas, but since Article 5.08 is framed in 
the positive as stating where a married man's residence is rather 
than stating where it is not, a holding that his residence is not 
In Texas would have to be based on a holding that it is In Mexieop 
in violation of the laws of that country02 The illegality of a 
residence in Mexfco is but another reason for concluding that 
Article 5.08 should not be applied to the fact situation before us. 
Under this state of facts9 if he has lost his Texas residence it 
is because the law of this State compels him to adopt his wife's 
residence as his own and not because he himself has chosen to make 
it so. In our opinion, his presence in Mexim under the circum- 
stances you have outlined has not eaused a loss of his residence 
in Texas. We therefore hold that he continues to be a legal 
resident of Texas and may vote in this State if otherwise quali- 
fied. 

21f the husband had complied with the immig??ation lae- 
quirements for takfngup keaidenee in Mexico OP had done other acts 
consistent with an intent to become a resident of that country, the 
question of whether he had abandoned his residence in Texas would 
become a fact question and his declapatfon of a eontpary intent 
would be only one of the elements to be considered in deciding that 
issue. We are holding that visits with his wife under the facts 
stated and assumed herein do not evidence that intent and do not 
constitute a change of residenoe, 



. 
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SUMMARY 

Where a resident citizen of this State marries 
a woman who is a resident citizen of Mexicop and 
following the marriage the wife continues to live in 
Mexico and the husband continues to live and conduct 
his business in Texas but spends two or three nights 
a week with his wife in Mexico as a visitor to that 
country, he continues to be a resident of Texas and 
is entitled to vote in this State if otherwise quali- 
fied. Article 5.08 of the Eleotion Code, stating that 
the residence of a married man not permanently separated 
f??om his wife is where his wife resides, does not operate 
to make him a resident of Mexico. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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