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Dear Mr. Harrison: 

We quote from your request for an opinion as follows: 

“Article 9.22 of the Texas Insurance Code reads 
as follows: ‘No commissions, rebates, discounts, or 
other device shall be paid, allowed or permitted by any 
company, domestic or foreign, domg the business pro- 
vided for in this chapter, relating to title policies or 
underwriting contracts; provided this shall not prevent 
any title company from appointing as its representative 
in any county any person, firm or corporation owning 
and operating an abstract plant in such county and making 
such arrangement for division of premiums as may be 
approved by the Board.’ ‘~’ (Emphasis added) 

. . _. 
. . . 

“In some instances, in connec’tion with the issuance 
of title insurance policies, we find that persons, firms, 
or corporations owning and operating’ an abstract plant 
who have been appointed as representatives by a title com- 
pany ‘are paying commissions and allowing discounts to, 
attorneys or other persons who are not their salaried 
employees. The p,ayment of the commissions or the 
allowance of such,discountsis from the portion of the 
premium to which the owner of the abstract plant is 
entitled under the division of premium approved by the 
Board. However, in most instances, the title company 
has knowledge of the payment of such, commissions or 
the allowance of such discounts. 
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“In view of the above mentioned provisions of the 
Texas Insurance Code and in the light of the fact situation 
set out in the preceding paragraph, I request your opinion 
on the following questions: (1) Are the owners of abstract 
plants who have been appointed ‘representatives’ by title 
insurance companies ‘title insurance agents’ as that term 
is used inArticles 21.09, 21.10, 21.11, 21.12 and21.13 of 
the Texas Insurance Code? (2) If your answer to the above 
question is in the affirmative. must such ‘representatives’ 
of title insurance companies secure an agent’s license 
from the State Board of Insurance before issuing or selling 
title insurance policies? If so, under what statutory pro- 
vision or in what manner are they to be licensed as agents? 
Does the approval of the State Board of Insurance of the 
premium division constitute a licensing of such represen- 
tative as ‘title insurance agent’? (3) Does the payment of 
commissions or the allowance of discounts by such 
‘representatives’ constitute a violation of Article 9.22 of 
the Texas ‘Insurance Code on the part of the ‘representatives’ 
or the title insurance company or both? ” 

With respect to Question 1, you are advised that owners of ab- 
stract plants who have been appointed “representatives” by title insur- 
ance companies are ‘“title insurance agents” as that term is used in 
Articles 21.09, 21.10, 21.11, 21.12 and 21.13 of the Texas Insurance 
Code. 

Chapter 9 of the Texas Insurance Code deals specifically with 
title insurance companies. The only authorization contained therein 
for the appointment of “representatives” or “agents” is found ln 
A~rticle 9.22 as quoted above. The remaining portions of Chapter 9 
deal specifically with the regulation of title insurance companies and 
title insurance business, as opposed to the “agent” or “representative.” 
With the exception of Article 9.22, the only specific reference made to 
title insurance “representatives’* or “agents” are those sections con- 
tained in Chapter 2 1 above mentioned, dealing specifically with agents 
and agent’s licenses. The use of the term “agent” ln the pertlnent 
articles of Chapter 21, rather than the term “representative” does not 
mean that those persons, firms, or corporations owning and operating 
an abstract company, mentioned in Article 9.22, may not be “title insur- 
ance agents” as that term is used in Chapter 21. The Legislature of 
Texas has used the words “agent” and “representative” interchangeably 
in numerous instances. The courts of Texas have recognized that such : 
terms are synonymous. Alexander v. Barfleld, 6 Tex. 400, 403; Allen v. 
Stovall, 63 S.W. 863, 866, 94 Tex. 618; General-Motors Acceptance 
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Corporation v. Lee, Tex.Civ.App., 120 S.W.Zd 622, 625; Talle v. 
%asta Oil Company, Tex.Civ.App., 146 S.W.Zd 802,805; &wer 
k Light Company v. Adamson, Tex.Civ.App.. 203 S.W.Zd 275, 276. The 
Adamson case, supra, contains the most concise statement: 

” It is sometimes difficult to distinguish be- 
tween an agent or representative and a servant or employee. 
Anyone who does the slightest act for another might be 
the representative of such person for the performance of 
that limited service if we give the term its broadest mean- 
ing. In legal contemplation, however, ‘representative’ im- 
plies something more than that. It connotes the use of at 
least some discretionary authority: taking the place of the 
principal, and acting in the furtherance of his business; the 
power to bind the principal in a contractual sense. As used 
in the statute under consideration, we think the terms ‘agent’ 
and ‘representative’ are interchangeable. . .” 

Your Question 2;is predicated on an affirmative answer to Question 
1, which 1s given. You are advised with regard to the first part of Question 
2 that the ‘“representatives” of title insurance companies need not secure 
an agent’s license from the State Board of Insurance before issuing ‘or 
selling title insurance policies. Article 9.27 of the Texas Insurance Code 
provides as follows: 

“‘Unless title insurance companies or the business 
of title insurance is especially mentioned, no provision of 
this code, except as contained in this chapter, shall be 
applicable to corporations incorporated or doing business 
exclusively under this chapter, or to title insurance busi- 
ness conducted by corporations created under Subdivision 
57, Article 13.02 of the Revised Civil Statutes of 1925, or 
under Chapter 8 of this code, or under any other law, and 
no law hereafter enacted shall apply to such title insurance 
companies or to such title insurance business unless such 
subsequent act expressly states that it shall so apply.” 

Although title insurance companies and the business of title insur- 
ance is specifically referred to inArticles 21.09, 21.10, 21.11, 21.12 and 
21.13 of the Code, Article 21.14, dealing with the licensln of local record- 

d insurance ing agents and solicitors, contains no mention. of e 
companies. title insurance business, or title insurance agents. Absent such 
express reference, Article 9.27 quoted above would preclude the insurance 
department from licensing the “‘representatives” of title insurance compan- 
ies mentioned in Article 9.22. 
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In 1954 the Supreme Court of Texas had occasion to interpret 
the effect of Article 9.27 when if was contended that the title insurance 
companies and title insurance business were subject to the regulation 
of Article 1.19 of the Insurance Code. Speaking for the Court, Judge 
Hickman stated: 

“We agree with the holding of the Court of Civil 
Appeals that that article (Article I .1~9) has no appllca- 
tion because Article 9.27, Chapter 9, of the Insurance 
Code, relating to title insurance ccmpanies provides 
that no provision of the Insurance Code, except Chapter 
9. shall apply to title insurance companies or business 
unless expressly mentioned, and we find no such men- 
tion in Article i-19.” Board of Insurance Commiss,ion- 
ers. et al, v. Title Insurance Association of Texas, et al, 

Tex., (1954),z5JrsBL 2d 95 .s . 

We find nothing in Article 21.14 of the Insurance Code, dealing 
with agents and agent’s licenses, that would indicate that such article 
is any more applicable to titIe companies or business than was Article 
1.19 ln the Title Insurance Association of Texas case, supra., Indeed, 
when it is noted that Section 3 of Article 21.14 expressly prohibits a 
corporation from being licensed, while Article 9.22 provides that cor- 
porations may be appointed as ‘“representatives”,~of title insurance com- 
panies, the conclusion is inescapable that the Board may not require 
such “representatlveuu to be licensed. The long standing administrative 
interpretation by your Department 1s consistent with this conclusion. 

In light of our answer to the first part of your Question 2. the 
remaining portions thereof becozne moot. 

,With respect to your Question 3, you are advised that the pay- 
ment of commissions and the allowance of dtscounts by “representa- 
tives” appointed by title insurance companies constitutes a violation 
of Article 9.22 of the Texas Insurance Code both on the part of the title 
insurance company and the appointed ‘brepresentative.” We again quote 
Article 9.22 ln order that here it may be conveniently analyned: 

“No commissions, rebates, discounts, or other 
device shall be paid, allowed or permitted by any‘com- 
pany, domestic or foreign, doing the business provided 
for in this chapter, relating to tiSle policies or under- 
writ&g contracts; provided this shall not prevent any 
title company from appointkig as its representative in 
any county any person, firm or corporation owning and 
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operating an abstract plant in such county and making 
such arrangements for division of premiums as may be 
approved by the Board.” 

Article 9.22 contains provisions which are common to statutory 
regulations of other lines of insurance, prohibiting the granting of com- 
missions, rebates, discounts, and other concessions to insurance buyers 
considered to constitute detrimental and unfair competition, and which 
lead to discrimination by the company as between insureds and the cost 
of insurance. 

The proviso in Article 9.22 effects an exception to the prohibi- 
tion against commissions, rebates and discounts. It provides, in effect, 
that the appointment by a title insurance company of a person, firm or 
corporation owning and operating an abstract plant as its representa- 
tive, with compensation to the representative on a division of premium 
basis, shall not constitute a violation of the rule against discrimination 
and unfair competition where such arrangement is subject to supervision 
by the State Board of Insurance. In such cases, it makes lawful that 
which otherwise might be unlawful. An analys,ls of such statutes is 
contained in Couch. on Insurance, Vol. 3, Sec. 584, page 1872: 

“The object or intent of statutes aimed against 
discrimination and rebates is that uniform rates shall 
be established and maintained, so as to secure to all 
persons equality as to burdens imposed, as well as to 
benefits derived, by preventing discrimination by insur- 
ers in favor of individuals of the same class, either as 
to premiums charged or dividends allowed, or, as it has 
been stated, in order that prospective insurants of the 
same class shall not be unfairly treated or discriminated 
against, by inducements being given to one of such class. 
which are not available to all therein.” 

In construing the purpose of the Texas statute, we cite with ap- 
proval Attorney General”6 Opinion No. V-280, January 30, 1947, under 
a prior Attorney General. Contained therein is a discussion of the leg- 
islative intent of Article 9.22: 

. . .Our interpretation of the scope and purpose of 
Section 21 is supported by the language of the caption of 
the Act in that it describes Section 21 as ‘prohibiting com- 
missions, rebates and discounts by corporations doing 
business under this Act.’ This is the only language con- 
tained in the caption specifically descriptive of Section 21. 
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The only subject contained in this clause of the caption 
is ‘commissions, rebates and discounts’ and nothing 
is contained in this language to indicate the purpose of 
Section 21 to be otherwise. Considerations of constitu- 
tionality impel us to construe the body of the Act in a 
manner consis,tent ,with the stated purpose of the Act, 
as contained in the caption, The caption is, of course, 
always considered as valid evidence of the legislative 
intent. 

“We must th.erefo,re assume that the proviso was 
intended to preserve a practice in existence at the time 
of the passage of the Act, and was designed to protect 
the companies from a possible interpretation which 
would prohibit a division of premiums as payment for 
legitimate underwriting services performed by abstrac- 
ters, and at the same time ‘to: aff,ord supervision by the 
Board of such division in order ‘to prevent abuses of the 
rule against rebates, etc. Given this interpretation, any 
uncertainty in the language @Section 2 1 is minimized. 
The purpose of the proviso is clear, consistent with the 
caption, consistent, with the usual regulation of other 
fields of insurance activityand consistent with the neg- 
ative language used in theproviso.” 

There is no doubt but that the title insurance company could 
not make arrangement for division of premiums with those persons 
described in your request as the “lawyers and other persons who 
are not their salaried employees.” This is the clear import of that 
portion of Article 9.22 preceding the proviso clause. It is difficult 
to see how a “representative” who is permitted a division of pre- 
miums as the only exception to the general rule against allowance of 
commissions, rebates, discounts, etc., would be permitted, with 
knowledge of the title company, to accomplish that which the title 
insurance company itself is prohibited f,rom accomplishing. That 
this would b,e the attitude of the Supreme Court of Texas may be 
reasonably implied from their holding in Board of Insurance Corn- 
missioners v. Title Insurance Association of Texas, supra. Th, ere, 
it is stated: 

“It is argued that responde,nts have no right to 
prevent competition in their business. That would be 
a correct proposition in the transaction of ordinary 
business enterprises if the competition is not illegal, 
but, as well stated in the opinion of the Court of Civil 
Appeals [ 264 S.W.2d 1321 
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*’ ‘The business of title insurance is one effected 
by public use, ins of public Merest and is subject to 
reasonable legislative control. Daniel v. 
Investment Company, 227 Tex. 213. 93 8. 

” ‘In the exercise of this control the Legislature 
has provided that a title company representative in a 
coun,ty must own and operate an abstract plant in such 
county. Any representative lacking this qualification 
is an illegal representative and any permit authorining 
such illegal representative to act for his principal and 
to divide premiums is invalid and operation thereunder 
is, in our opinion, an unlawful invasion of a competitors 
property rights.’ ” 

The court explicitly recogniies that those persons acting as 
“representatives” of a, title insurance company under the provisions 
of 9.22 must strictly comply with the requirements contained therein. 
The court implicitly recogitises that any deviation from these require- 
ments would operate to encourage and promote, those things ,which 
Article 9.22 seeks to condemn, iid,.; unfair competition resulting from 
payment of commissions, rebates’; etc. It does not matter that in the 
situation here presented this division of premium is done indirectly rather 
than directly. The duty to supervise such division of premiums placed 
on the Board is by no means lessened. 

It is to be noted that in answer to your third question, we have 
advised you that the sanction contained in the statute operates both 
against the title insurance company and ths appointed “representative.” 
The Board, in ikscrdiny of arrangements for division of premiums, 
may withhold or withdraw its approval where there is evidence to in- 
dicate premiums are being divided and rebates allowed to persons not 
qualified under the provisions of Article 9.22& 

In addition thereto, the Board has available to it the provisions 
of Article 9.21. Insurance Code, dealing with revocation of certificates 
of authority of “any corporation, domestic or foreign,*’ who “shall 
fail or refuse to comply with any of the provisions or requirements of 
this Chapter.” 

This opinion is not to be construed as meaning that the contrac- 
tual relationship between such “representatives” and attorneys who per- 
form title searches and other legal services for such, representatives is 
to be impaired to any extent, 
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SUMMARY 

Owners of abstract plants who have been 
appointed “representatives” by title insur- 
ance companies are “title insurance agents” 
aB that term is used in Articles 21.89. 21.18, 
21.11, 21.12 and 21.13. 

Such “representative” need not secure an- 
agent’s license from the Stats Board of Insur- 
ante before issuing and selling title insurance 
policie 8. 

The payment of commissions or the allow- 
ance of discounts by such “representative” con- 
stitutes a violation of Article 9.22 of the Texas 
Insurance Code on the part of both the “repre- 
sentative“ and the title insurance company. 

Respectfully submitted, 

Assistant Attorney General 
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