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Qualifications of Members 
of the House of Representa- 
tives to serve on interim 
committees. 

Dear Mr. Blanchard: 

As Chairman of the House General Investigating Committee 
created by H.S.R. 202, 56th Legislature, Regular Session, you have 
requested an opinion as to the status of three members of the Com- 
mittee in view of the provisions of Article 5429e, Vernon’s Civil 
Statutes, which reads as follows: 

“The membership of any duly appointed Senator 
or Representative on the Legislative Budget Board or 
on the Legislative Council, or on any other interim Com- 
mittee, shall, on the following contingencies. terminate, 
and the vacancy created thereby shall be immediately 
filled by appointment for the unexpired term in the same 
manner as other appointments to the Legislative Budget 
Board and the Legislative Council are made: 

“(a) Resignation of such membership: 

“(b) Cessation of membership in the Legislature 
for death or any reason: 

“(c) Failure of such member to secure nomina- 
tion or election to membership in the Legislature for the 
next succeeding term.” 

Your opinion request reads in part as follows: 

“I am advised that on September 9, 1954. the 
Honorable John Ben Shepperd, then Attorney General of 
Texas, in Opinion No. S-139, rendered an opinion to the 
effect that members of the House of Representatives 
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appointed on interim committees were disqualified 
from service on said committees after the official 
canvass reflected that they were not re-elected. 

“This request is for the purpose of clarifi- 
cation of several questions, to-wit: 

“(1) Is a member who is nominated in the 
primary assured of election, or must he wait until 
the November General Election? 

“(2) On what date does the member become 
disqualified? 

“(3) If a special session of the Legislature is 
called, are members who have not qualified for re- 
election disqualified from service during the special 
session? 

“(4) If the answer to No. 3 is No, is the mem- 
ber so disqualified able to serve on committees during 
the called session? 

“(5) If a Democratic nominee becomes dis- 
qualified in the event of defeat by an Independent or 
Republican candidate, does such disqualification take 
place at the official canvass following the November 
elections ? 

“(6) What would preclude a member from 
running and being elected at the November General 
Election as an Independent or Republican? 

“I would appreciate your prompt attention to 
this matter, inasmuch as the Hon. Joe Burkett, Carl 
Conley and I did not seek re-election. Since the offi- 
,cial canvass of the Democratic Party was made May 17, 
1960, we must determine our course of action. 

“Mr. Carr advises that if the three of ua are 
disqualified he desires to appoint other members to 
replace us.” 

We have reviewed Opinion No. S-139 and we agree with its hold- 
ings. The emergency clause of the bill by which Article 5429e was 
enacted sheds light on the purpose and intent of the statute. It recited 
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that “the importance of requiring that Members of the Legislative 
Budget Board and the Legislative Council, or any other interim Com- 
mittee, be Members of tha Legislature during the term of their appoint- 
ment, and also for the succeeding term of the Legislature” created 
the emergency for the enactment. The holdings in Opinion S-139 are 
in accord with this expressed purpose. Since you probably have not seen 
the full text of the opinion, we are enclosing a copy herewith. A reading 
of the opinion will answer some of your questions without further clar- 
ification. 

The holdings in Opinion No. S-139 which are pertinent to your 
request are as follows: 

1. Subdivision (c) of Article 54290 does not apply to ‘“ex-officio” 
members of interim committees. 

2. Unless terminated earlier by resignation from the committee, 
cessation of membership in the Legislature. or failure to secure nomina- 
tion to membership in the Legislature for the next succeeding term, an 
appointive membership on an interim committee is terminated if the 
mamber is not again elected to either the House or the Senate at the 
general election for the year in which his term of office as legislator 
is ending. The date of termination is the date on which the results of 
the election are officially canvassed; 

3. Where a member has sought renomination or nomination to 
the othar branch of the Legislature in a party primary and fails to ob- 
tain the nomination, his membership on interim committees is terminated 
on the date of the official canvass of the primary election returns showing 
that he has been defeated. 

4. Where a member’s election to the Legislature was as the nom- 
inee of a political party which is selecting its nominees for the succeeding 
term by primary elections, and he did not seek nomination by that party 
for a place in the Legislature for the succeeding term, his membership 
on interim committees is terminated on the date of the official canvass 
of the results of the first primary, unless he has made it known that he 
will seek re-election in some other manner than as the nominee of that 
party. (The other methods for seeking re-election which would preserve 
his status on interim committees pending outcome of his attempt to sacure 
nomination are (1) as the nominee of some other political party. and (2) 
as tha nominee of independent or nonpartisan voters in accordance with 
Articles 13.50-~13.52 of the Election Code.) 

5: Membership on the interim committees is terminated imme- 
diately upon the canvass of the election returns and does not continue 
until a successor is appointed. A successor appointed from among tha 
other members of the Legislature would not be qualified to serve if he 
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likewise had failed to secure nomination or election. 

You and Messrs. Burkett and Conley were elected to the House 
of Representatives as nominees of the Democratic Party. You have 
stated that neither of you sought re-election. Yore questions ail1 be 
answered with special reference to the status of these three members 
of the House General Investigating Committee. 

In answer to your first question, electfon takes place in the 
general election and not in party primaries, no matter how certain 
election may appear to be by virtue of nomination. However, termina- 
tion of membership on interim committees is based on failure to secure 
nomination or election. If a member of the Legislature~lnated 
m the primary for a succeeding term, he continues to be eligible to 
serve on interim committees until the official results of the general elec- 
tion show that he has failed to obtain election. 

Your second question concerning the date on which the member 
becomes disqualified to serve on interim committees is answered by the 
holdings in Opinion S-139, summarized above. 

In your third question you ask whether members who have not 
qualified for re-election are disquallfled from service during a special 
session of the Legislature. In the light of your fourth question, we take 
Question No. 3 to mean whether members of the Legislature who have 
become disqualified from serving on interim committees because of 
failure to secure nomination or election to the succeeding term are also 
disqualified from serving in sessions of the Legislature. 

Section 4 of Article III of the Constitution of Texas provides: 

“‘The members of the House of Representatives 
shall be chosen by the qualified electors, and their term 
of office shall be two years from the day of their election.*’ 

This provision in the Constitution fixes the length and commencement 
of the terms of members of the House of Representatives, and the right 
of amember to serve in sessions of the Legislature during his term of 
office could not be impaired by statute. Subdivision (c) of Article 5429e 
does not purport to disqualify members of the Legislature from serving 
in the legislative sessions, but only from serving on the Legislative 
Budget Board, the Legislative Council, and other interim committees. 
Although disqualified from serving on interim committees, a member 
continues to hold office as a legislator and may serve in sessions of 
the Legislature during his term of office and until his successor quali- 
fies. Art. XVI, Sec. 17, Texas Constitution. 
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Question No. 4 is whether a member who is disqualified from 
serving on interim committees by failure to secure nomination or 
election to the succeeding term is able to serve on committees during 
a caDed session. Article 5429e has no application to service on 
regular standing committees of the Legislature. We infer that this 
question has reference to serving on special committees which are 
authorized to act both during sessions of the Legislature and during 
the intervals between sessions, and your inquiry is whether such a 
committee would cease to be an “interim”’ committee during a called 
session and therefore removed from the operation of Article 5429e 
during the called session. 

H.S.R. No. 202 provides that the House General Investigating 
Ccenmittee “‘shall have full freedom to determine the times and places 
it shall meet, both during the Regular Session, any called session, 
and during the interim between the adjournment of the Regular Session 
of the 56th Legislature and the convening of the 57th Legislature.” 
In our opinion, a committee which is authorined to function during the 
interim between regular sessions does not cease to be an interim 
committee within the provisions of Article 5429e during the periods of 
intervening special sessions, and the disqualifications in Article 5429e 
apply to service during special sessions. 

In answer to Question No. 5, if a nominee is defeated in the gen- 
eral election, his disqualification to serve on interim committees occurs 
when the official canvass of the general election is made. 

In Que,stion No, 6 you ask what would preclude a member from 
running and being elected at the November 

% 
eneral election as an 

Independent or Republican. In Opinion No. -139 it was pointed out 
that a person who has been elected to the Legislature as a nominee 
of a political party is not obliged to seek re-election as that party’s 
noxiinee. The opinion held, however, that within the meaning of Article 
5429e a person who was elected as a party nominee and who has not 
again sought that party’s nomination has failed to secure nomination 
when it is officially shown that he will not~be the party nominee, unless 
he has made it known that he will seek re-election in some other manner. 

As applied to the present fact situation, the date of the canvass 
of the results of the first Democratfc primary on May 17, 1960, was 
the date on which it was officially shown that a member not seeking 
renomination of the Democratic Party would not be the pasty nominee. 
If on that date the member had made it known that he would seek elec- 
tion as the nominee of some other party or as an independent candidate, 
hie membership on interim committees would continue for the time in 
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which nomination by the other method could take place. but would 
terminate upon his failure to secure nominatioa in that manner. The 
date for the Republican Party to make its noniinations for district 
offices has already passed, and membership on interim committees 
is not preserved through this method of nomination unless the member 
has been named as the Republican nominee. The deadline for fil&ng 
aa.spplication as an independent candidate occurred on July 4, 1960 
(30 days after the second primary election day). If by that date a 
member seeking to become an independent candidate had not filed an 
application meeting the requirements of Articles 13.50-13.52 of the 
Election Code, his membership on interim committees was terminated. 

We have said (that membership on interim committees termin- 
ated on the date of canvass of the fipst primary election returns if the 
member was theretofore elected as the nominee of the Democratic 
Party and did not seek the nomination of that party in thfs year’s 
primary, unless on that date he had made it known that he would seek 
election by some other method 0% nomination. Your request suggests 
the possibility that the member might subsequently decide to become 
aa independent candidate. This raises the question of whether, in the 
event he did subsequently become a bona fide independent candidate. 
he would be eligible for re-appointient to the interim committee 
on which he formerly served. In our opiaion, his candidacy would 
remove the disqualification based on %ailure to secure nomination 
and he would become eligible for re-appointment, or %or appointment 
to other interim committees. 

SUMMARY 

Under Article 5429e 0% Vernon’s Civil StatuUes, 
membership on interim legislative committees o% State 
Representatives who were thereto%ore elected as nom- 
inees of the Democratic Party and who did not seek 
nomination 0% that party for the next succeeding term is 
terminated on the date of the canvass of the returns 0% 
the first Democratic primary unless the member has made 
it known that he will seek election to the House or Senate 
as the nominee of some other party OP as an independeat 
candidate. If on that date the member has announced that 
he will seek nomination of some other party or as an 
independent candidate, his membership on interim com- 
mittees continues for the period in which nominatPon by 
tbe other method could take place, but terminates upon 
his failure to secure nomination in that manner. If sub- 
sequent to termmation of membership by fahre to seek 
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nomination in the primary election the legislator be- 
comes a candidate by some other method of nomination, 
his disqualification to serve on interim committees is 
removed and he becomes eligible for appointment to 
such committees. If a nominee is defeated in the general 
election, his disqualification to serve on interim com- 
mittees occurs when the official canvass of the general 
election is made. A disqualified member may not serve 
on interim committees during special sessions of the 
Legislature. 

Yoaars very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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