
Honorable Robert 3. Calvert Opinion No. W-922 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station Re: Taxability for Inheritance 
Austin 11, Texas tax purposes of bequest 

In trust to the United 
States to be used for the 
retirement of the National 

Dear Mr. Calvert: Debt. 

In connection with your request on the above captioned 
matter, we have been advised of the following facts. 

Mrs. Susan Vaughan Clayton died testate January 7, 1960. 
By her will she exercised a general power of appointment which 
by the express terms of Article 14.01, Ch. 14, Title 122A, 
Revised Civil Statutes,1 is subject to tax unless within one of 
the allowable statutory exemptions. 

The specific bequest, which Is the subject 
is couched in the following terms: 

“I direct that any’ income from the 
Susan Vaughan Clayton Trust No. 2 . . . 
be paid for the period provided in the 
Instrument creating said Trust, aa 
follows: 

of your request, 

“(a) One-half (l/2) of such income 
to my bsloveu country, the United States 
of America, to be used for the retirement 
of the National Debt. . . .I’ 

Two articles of Chapter 14 specifically deal with the 
method of computing the tax on property passing to or for the use 
of the United States. Article 14.03-Class B relates solely to 

l”All property within the jurisdiction of this State. and any 
interest therein, including property gaaalng under a general 
power of appointment exercieed by the decedent by will, . . shall 
upon passing to or for the use of any person, corporation, or 
association, be aubject’to a tax. . An accordance with the 
following claesifloatlon; . . . .‘I 
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reads, property passing to or for the use of the United States and 
In part, as follows: 

“If passing to or for the use of the 
United States, to be used in this State, 
the tax shall be one per cent (1%) of any 
value In excess of Twenty-five Thousand 
Dollars ($25,000), and not exceeding 
Fifty Thousand Dollars ($50,000); Two per 
cent (2%) on any value in excess of Fifty 
Thousand Dollars ($50,000) and not ex- 
ceeding One Hundred Thousand Dollars 
($100,000); . . . .‘I 

Thereafter the rates continue to increase in stated 
brackets reaching a maximum of 6% on any value in excess of 
$1,000,000. 

Article 14.06-Class E - Foreign Bequests reads, in part, 
as follows: 

“If passing to or for the use of the 
United States, to or for the use of any 
other person or religious, educational 
or charitable organization or Institution, 
or to any other person, corporation or 
association not included in any of the 
classes mentioned in the preceding portions 
of the original Act known as Chapter 29 of 
the General Laws of the Second Called 
Session of the Thirty-Eighth Legislature, 
the tax shall be: 

“5% on any value In excess of $500 
and not exceeding $10,000; 6s on any 
value in excess of $10,000 and not 
exceeding $25,000; . . .‘I 

Thereafter the rates contlnue,.to increase according to 
stated brackets reaching a maximum of 20% on any value in excess 
of $1,000,000. Article 14.06 also contains the following 
provision: 

“Provided, however, that this Article 
shall not apply on property passing to or 
for the use of the United States, or to or 
for the use of any religious, educational 
or charitable organization, incorporated, 
unincorporated or in the form of a trust, 
when such bequest, devise or gift is to be 
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used within this State. The exemption 
from tax under the preceding provisions 
of this Article shall, without limiting 
Its application under other appropriate 
circumstances, apply to all or so much 
of any bequest, devise or gift to or for 
the use of the United States, or a 
religious, educational or charitable 
orzanization, which is, in writing and 
prior to the payment of the tax, lrre- 
vocably committed for use exclusively 
within the State of Texas or transferred 
to a religious, educational or charitable 
organization for use exclusively within 
this State.” 

We quote the following from a letter from William B. 
Butler, United States Attorney for the Southern District of 
Texas bye Norman W. Black, Assistant, dated July 13, 1960, 
addressed to Honorable Robert 3. Calvert, State Comptroller 
of Public Accounts: 

“I have informed the Department of 
Justice (and they have informed the 
Secretary of the Treasury) that Article 
14.06 offers a possibility whereby the 
United States could legally avoid the 
payment of State Inheritance Taxes on 
this Trust (the tax Is estimated at 
approximately $400,000.00). The 
Secretary of the Treasury has suggested 
the following arrangement, whereby 
the income from the bequest by the 
late Mrs. Clayton could be used ex- 
clusively within the State of Texas for 
the retirement of the National Debt. 
That proposed arrangement Is aa follows: 

“‘The Treasury would make special 
arrangements to receive within the State 
of Texas moneys representing income de- 
rived from the Susan V. Clayton Trust 
No. 2 and would maintain them in a separate 
account in the name of the Treasurer of the 
United States In the State of Texas and 
not intermingle them with any other funds 
of the United States. Such moneys would 
be used solely to redeem public debt ob- 
ligations presented to the Treasury for 
redemption in the State of Texas. 
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“‘Specifically, the moneys would be 
paid to the United States at the Federal 
Reserve Rank of Dallas, Texas, for credit 
to the Treasurer of the United States. 
The Treasurer would maintain a special 
deposit account with the Federal Reserve 
Bank for these particular moneys. Thl s 
account would be separate from the 
account now maintained by the Treasurer 
with the Federal Reserve Bank of Dallas 
for General operating purposes. The 
moneys thus received In Texas and held on 
deposit with the Federal Reserve Dank of 
Dallas would be identified specially on 
the books of the Treasury to be available 
for retirement of the national debt. 
From time to time, as public debt ob- 
ligations are presented to the Federal 
Reserve Bank of Dallas for redemption 
by that Bank as fiscal agent of the ‘.% 
United States, the Treasury would direct 
the bank to redeem such obligations from 
the moneys held on deposit in the special 
account representing the Income from 
the bequest. I” 

ip 

have reached the conclusion that the proposed arrange- 
not satisfy the requisite use within the state contem- 
either Article 14.03 or 14.06, and therefore It is . --. . _ unnecessary to resolve tne apparent conflict between tnese two 

articles. We have reached this conclusion in view of the 
following cases. 

In San Jaointo Nat. Bank v. Sheppard, 125 S.W.2d 715 
(Tex.Civ.App. 1939) the court was concerned with the question 
of whether a bequesi.to a foreign, non-profit corporation for 
religious, benevolent and educational purposes was entitled to 
exemption under Article 7122, R.S., as amended by Acts 42nd 
Leg., Reg. Ses., Ch. 72, p. 109. The statute provided for exemp- 
tion of property devised to a religious, educational, or charl- 
table organization or lnstitutlon located within this ‘State” 
and to be used within this State. The court states that it was 
clear that the term “located” was used by the Legislature in 
the sense of residence or domicile and also manifested an intention 
to require even a domestic corporation in order to claim a more 
favorable exemption to use a devise or gift within the State. 
Not only was the foreign corporation located in Ohio,, said the 
court, but the will did not require the funds derived irom the 
devise to be used In Texas; Hence exemption could not be accorded. 

. 
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The court pointed out that the exemption only of domestic 
corporations was sustained for the reason that in such a case 
the state can exercise its power of visitation and control only 
over domestic corporations and quoted with approval the following 
excerpt from Humphreys v. State, 70 N.E. 957, 961: 

“It is the policy of society to 
encourage benevolence and charity, but 
it is not the proper function of a state 
to go outside its own limits, and devote 
its resources to support the cause of 
religion, education, or missions for the 
benefit of mankind at large.” 

The court also quoted with approval from United States in 
Board of Education v. Illinois, 203 U.S. 553 (lgbb) as follows: 

“This power [to make classifications 
for tax purposes on the basis of foreign 
and domestic CorporationsJis not uncon- 
stitutionally exercised by legislation which 
exempts the religious and educational ln- 
stitutions of the state from an inheritance 
tax and subjects educational and religious 
Institutions of other states to the tax. 
Regarding alone the purposes of the instl- 
tutions, no difference may be perceived 
between them, but regarding the spheres of 
their exercise, and the benefits derived 
from their exercise, a difference is 
conspicuous.” 

In Presbyterian Church in U. S. v. Sheppard, 198 S.W.2d 
282 (Tex.Civ.App. error ref. n.r..e.) the court was concerned 
with Article 7122, V.C.S., which proGided an exemption for 
“property passing to and for the use of the United States or any 
religious, educational or charitable organization, when such 
bequest, devise or gift is to be used within this State." 

The decedent had devised certain properties to the 
Presbyterian Church in the United States. No limitation as to 
use was expressed in the will. Subsequent to decedent I s death, 
and prior to the assessment of the tax, the Church through Its 
governing officials legally obligated itself to use the bequest 
in its entirety within the State of Texas for religious purposes. 
Exemption was denied on the grounds that the requisite limitation 
as to use did not exist as of the date of death, and that such 
limitation could not be later supplied to effectuate exemption. 
At page 284 the court said: 
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“The manifest purpose of the statute 
is to exempt a devise or bequest passing under 
a will from the payment of the tax imposed 
only when such devise or bequest Is to be 
used in this State. The statute specifically 
so provides.” 

In G. A. C. Halff Foundation v. Calvert,281 S.W.2d 
178 (Tex.C!iv.App., 1953, error ref. n.r.e.), the decedent 
by will provided that a certain portion of the residue of 
his estate should be distributed to a charitable corporation, 
association, or trust fund to be selected by the trustees 
named in the will. After the death of the testator, a charitable 
corporation was formed; and the use of its property and resources 
was by the terms of its corporate charter limited to charitable 
purposes within the State of Texas. In discussing the exemption 
provision of Article 7122, V.C S., as the statute then stood and 
its requirement that the bequest, devise or gift be used within 
the state, the court said: 

.The Legislature has thus decided 
that the greater good may be served by 
exempting certain property from taxation, 
considering the use to which it is dedicated. 
A use of property which alleviates a burden 
which the State or its political subdivisions 
would otherwise necessarily bear at public 
expense, or a use thereof which fulfills or 
accomplishes the generally accepted charita- 
ble objectives of the people of the State, is 
recognized as a proper subject of tax exemp- 
tion by specific legislative enactments.” 

Exemption was allowed on the basis that the will had 
created a power of appointment rather than a trust and that since 
under the old common-law doctrine of relation back, title is 
deemed to pass directly from the donor of the power, the requisite 
llmitatlon as to use within the state was actually in existence 
at the time of death. 

We think that the foregoing decisions demonstrate that the 
“use” contemplated by the statute Is a direct, actual.use within 
the State for the benefit of and limited to Its citizens. We do 
not think that this requisite use can be satisfied by the mere 
retention In the State of funds devised for the retirement of 
the national debt. Any benefit which the residents of this State 
would receive under the proposed arrangement would be at best an 
Incidental benefit shared equally with all of the residents of all 
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other forty-nine states. 

Since it is well settled that a state may subject a 
legacy to the United States to an Inheritance tax,2 you are 
advised that an Inheritance tax should be assessed upon 
the bequest under consideration according to the exemption 
and ratesset ~lorth in Article 14.06~Class E. 

SUMMARY 

A bequest in trust to the United 
States to be used for the retire- 
ment of the National Debt is not 
exempt from inheritance taxes 
which should be assessed under 
the provision of Article 14.06- 
Class E, V.C.S. 

E8Un;ted States v. Durnison, 339 U.S. 87; Willcuts v. Bunn, 
2 S 216; Greiner v. Lewellyn 258 U.S. 384. United 

State; ;. Perkms, lb3 U S 623; +&ate Tax CommiSm. 
Baokman, t93 Utah 424, 55’Pid 171. 

Anno: 47 ALR2d 1010. 
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Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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