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Dear Mr. ,Reeweber: pa&t? 

Your letter requesting our opinion upon the referenced 
question sets.out the following facts: 

“(The First Methodist Church of Tomball) 
owns six small lots located in the Tomball 011 
Addition, composing an area of 250 feet by 140 
feet; that the Church and Sunday School 
buildings occupy:,;most of the surface; that many 
years ago the Humble 011 and Refining Company 
pooled some sixty to seventy of these oil 
lots, Including those owned by the Church. 
The Company brought in a well on the pooled 
unit, but not on the Church property. The 
Church receivea approxlmately,,.elghteen ($18?00) 
f;E;:;, royalty per annum as its pro-rata 

Your question is phrased as follows: 

"Are royalty paymenta from an oil and gas 
lease on lots owned by the First Methodist 
Church of Tomball, Texas, which are used solely 
for Church and Sunday School purposes, exempt 
from ad valorem taxes?” 

tie are uncertain whether you wish to determine the 
taxable status of the actual royalty interest OS the Church, 
or of the actual payments received by it. We therefore answer 
yoMr que8tlon as follows: 

(a) The royalty Interest of the Church In the 
minerals In place is exempt from ad valorem 
taxation. 
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(b) The royalty payments themselves are subject 
to ad valorem taxation IS the money, so 
received was owned by the Church on 
January 1 of the taxable year. 

Under the authority granted to the Legislature by 
Article 8, Sec. 2 of the Constitution of Texas, certain 
classes of property were provided exemptions Srom taxation 
by Article 7150, R.C.S. Section 1 of this Article exempts 
certain shcool and church property and reads in part as 
sollows: 

“The Sollowlng property shall be exempt from 
taxation, to-wltr 

“1. .actual places of religious worship, 
also any’property owned by a church or by a 
strictly religious sooiety;the books and 
furniture therein and the grounds attached to 
such buildings necessary for the properocou- 
panoy, use and enjoyment of the same, and which 
yields no revenue whatever to suoh church or 
religious society ;. 11 0 . (Emphasis added) 

Attorney Qeneralts Opinion No. V-1568 (1952) held 
that a retained royalty interest In land comprising the campus 
of Jarvls Christian College was exempt from ad valorem taxation 
under that portion of Article 7150, Sec. 1, which deals with 
exemptions to 
as follows: 

and 
and 

educational Institutions and-which reads in part 

II D e .A11 public colleges, public academies, 
all endowment funds of institutions of learning 
religion not used with a view to profit, and 

when the same are invested in bonds or mortgages, 
and all such buildings used exclusively and owned 
by persons or associations of persons for school 
purposes; . q .‘I 

Opinion No. v-1568 correctly concludes that (a) the 
surface of the producing property there in question was owned 
by persons or an association of ‘persons (b) “exclusively for 
school purposes” and (c) “not used with a view to profit .‘I 
(This final quallflcatlon has been determined to require that 
the orooerts-not be used with a view to private gain or profit. 
Harris v. City of Fort Worth, 142 Tex. 6bO. 180 
?1944) 1. The theorv of 

S.W.2d. 131 
‘the-opinion was that the lease under 

k&h production was-obtained was actually a conveyance of a 
determinable See in seven-eighths of the minerals In place, but 
did not constitute a severance of the remaining one-eighth 
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from the surface of the estate. Since the lessor continued 
his ownership in both the surface and one-eighth of the 
minerals, the quoted exemption extended to the retained one- 
eighth royalty Interest. 

‘Although that opinion dealt with the exemption 
provided educational lnstltutlbns under Article 7150, last 
quoted above, which is separate and distinct from that provided 
for churches, the rule Is equally applicable to the present 
situation. The royalty Interest itself, being an Interest in 
the minerals In place, is a part of the realty and hence not 
taxable. A sale of a part of these minerals would simply be 
a sale of a portion of the church’s realty and hence would not 
constdtute “revenue” from the property within the meaning of 
Article 7150. Such payments would be taxable just as any other 
personal propety, if possessed by the 
the taxable year. 

SUMMARY 

church on January ist of 

The royalty Interest retained by a Church In 
a pooling unit of which the church site is a 
part is exempt from ad valorem taxation. Actual 
payments received by the Church as consideration 
for minerals produced from this interest are 
taxable, if the money so received was owned by 
the Churqh on January 1 of the taxable year. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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