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Re: Whether the consent of the 
mother to the marriage of 
a minor child Is sufficient 
under Article 4605, V.C,.S., 
and Articles 404 and 405 
V.P.C., where both parents 

Dear Mr. Lattimore: are alive. 

In your letter requesting an opinion from this office, 
YOU ask whether consent to the marriaae of a minor child 
ky a mother alone 

Articles 404 
follows: 

Is sufficient if thi father Is living. 

and 405, Vernon's Penal Code, read as 

"If the clerk of any county court or 
other officer authorized by law to issue a 
license for marriage shall, without the con- 
sent of the parent or guardian of the party 
applying, or if there be no parent or guardian 
without the consent of the county judge of the 
county of the residence of such minor, Issue a 
marriage license to a male person under the age 
of twenty-one years or to a female under the 
age of eighteen years, he shall be fined not ex- 
ceeding one thousand dollars. 
Acts 1911, p. 63. 

Acts 1860, p, 101; 

"If both parents of any minor be alive, 
the consent of the father alone shall be suf- 
ficient to authorize the Issuance of license to 
the mlnor. Acts 1858, p. 186.” 

It is a basic rule of statutory interpretation that 
when the intent of a statute is plainly expressed in the 
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language thereof, it must be given effect without attempt- 
ing to construe or interpret the law. 39 Tex. Jur. 168, 
Statutes, Sec. 90. "Primarily, the intention and meaning 
of the Legislature must be ascertained from the language 
of a statute, read as a whole. . . . If the statutory 
language clearly and distinctly reveals the legislative 
intent, there is no occasion to look elsewhere." 39 Tex. 
Jur. 176, Statutes, Sec. 93. 

Articles 404 and 405 were originally enacted as com- 
panion statutes on February 12, 1858 (1 Gammel's Laws of 
Texas, pp. 185, 186), and must be read together. The word- 
ing of Article 405 clearly indicates that the father's con- 
sent alone Is sufficient to authorize the issuance of the 
license by the county clerk when both parents of the minor 
are alive and negates any possibility of the sufficiency of 
the consent of the mother alone if the father is alive. 

Article 4605, Vernon's~ Civil Statutes, provides In part: 
I, . . . no female under the age of eighteen 

(18) years and no male under the age of twenty- 
one (21) years shall enter Into the marriage re- 
lation, nor shall any license issue therefor, ex- 
cept upon the consent and authority expressly 
given by the parent or guardian of such underage 
applicant in the presence of the authority issuing 
such license; provided further that if the certi- 
ficate of a duly licensed medical doctor or osteo- 
path, acknowledged before an officer authorized by 
law to take acknowledgments and stating that such 
parent or guardian is unable by reason of health 
or incapacity to be present In person, is present- 
ed to such licensing authority, the license may 
issue on the written consent of such parent or 
guardian, acknowledged in the same manner as the 
accompanying medical certificate. . . .' 

"It is a settled rule of statutory interpretation that 
statutes which deal with the same general subject . . . are 
considered as IIn pari material (In relation to the same 
matter), although they contain no reference to one another, 
and although they were passed at different times or at dif- 
ferent sessions of the Legislature." 39 Tex. Jur. 253, 
Statutes, Sec. 135. Applying this rule of interpretation, 
it is the opinion of this office that the "parent" referred 
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to in Article 4605, Vernon's Civil Statutes, is the father 
if both parents are alive and, of course, the mother if she 
Is the sole living parent. Further, when Article 2957, 
Revised Civil Statutes, 1895 (now Article 4605) was amended 
in 1911 (Acts of the Thirty-second Legislature, Regular Ses- 
sion, 1911, Chapter 42, page 63), the plural form "parents," 
which had been employed since the original enactment in 1837 
(1 Gammel's Laws of Texas , page 1294), was amended to "parent," 
removing any uncertainty or ambiguity that might arise from 
the use of the plural form. 

SUMMARY 

Consent of the mother alone to the 
marriage of a minor child is insuf- 
ficient under Article 4605, Vernon's 
Civil Statutes and Articles 4.04 and 
405, Vernon's Penal Code, where both 
parents are alive. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney Generalof Texas 

” 

Dudley D. McCalla 
Assistant 
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