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Austin, Texas engaged in serving or offer- 
ing to serve in appraising 
real estate for others for 

Bear Mr. Ransom: compensation. 

You have requested an opinion from this office to 
determine whether real estate boards are subject to real 
estate broker's license when engaged in serving or offer- 
ing to serve in appraising real estate for others for 
compensation. 

It is our understanding from the Information supplied 
by your office that a real estate board consists of indivi- 
dual real estate brokers who have joined together in an 
attempt, generally, to promote and advertise the advantages 
to owners or prospective buyers of real estate of dealing 
with real estate brokers. Certainly as long as an associa- 
tion confines Itself to these activities, it would not be sub- 
ject to licensing under the provisions of Article 6573a, 
Vernon's Civil Statutes. 

Section 3 of Article 6573a, Vernon's Civil Statutes, 
provides as follows: 

"From and after the effective date of 
this Act It shall be unlawful for any person, 
partnership, association or corporation to 
engage in or carry on directly or Indirectly, 
or to advertise or hold himself, Itself, or 
themSdVe8 out as engaging in, or carrying on, 
the business, or to perform any act of a Real 
Estate Broker or a Real Estate Salesman, as 
herein defined, within this State, without first 
obtaining a license as a Real Estate Broker or 
Real Estate Salesman as provided for in this 
Act." 
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In determining whether or not a person or partner- 
ship or association or corporation is Subject to licens- 
ing, an examination must be made of the definitions ln- 
eluded within the Act in Section 4 of Article 6573a, 
Vernon's Civil Statutes. Subsection (1) of Section 4 
provides: 

"The term 'Real Estate Broker' shall mean 
and include any person who, for another or others 
and for compensation or with the Intention or In 
the expectation or upon the promise of receiving 
or collecting compensation: 

. . . 

"(e) Appraises or offers or attempt8 or 
agrees to appraise real estate; . . .' 

It is our opinion that a real estate board is subject 
to licensing under the provisions of Article 6573a, Vernon's 
Civil Statutes, when it engage8 in or offers to engage in 
appraising real estate for others for compensation, Natur- 
ally, a determination of whether a real estate board, be it 
a group of Individuals or a corporation, Is offering to 
appraise or is appraising real estate for compensation is a 
fact question. 

The fact that the individual members of the real estate 
board are brokers and are the ones actually making the apprai- 
sal does not mean that the board can use its facilities to 
advertise appraisals as a group action by the board Itself. 
The acts of the members are the acts of the board when done 
in the name of the real estate board and would subject a real 
estate board to licensing. 

SUMMARY 

A real estate board is required to be licensed 
as a real estate broker under the provisions 
of Article 6573a, Vernon's Civil Statutes, when 
It offers to appraise or actually appraises 
real estate for others for compensation. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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Assistant 
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