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Honorable J. Edward Line 
County Attorney 
Deaf Smith County 
Hereford, Texas 

Dear Mr. Line: 

Re: Whether a police officer of 
a city has the authority to 
execute a warrant of anrest 
issued out of the corporation 
court, outside of the city 
but within the county in which 
the city is located? 

You have asked the following questions: 

"Can a police officer of the City of Hereford, Texas, exe- 
cute a warrant of arrest issued out of the corporation court 
of Hereford, Texas, outside of the city limits of Hereford, 
Texas, within Deaf Smith County." 

The City of Hereford is located within Deaf Smith County. 

Article 998, Vernon's Civil Statutes, concerning the powers and duties 
of police officers, states that: 

11 . . . such officers shall have like powers, rights 
and authority as are by said title vested in city 
uiarshals." 

Article 999, Vernon's Civil Statutes, on the powers and duties of 
niarshals states: 

at . . . he shall have like power, with the sheriff 
of the county to execute warrants; . . . In the 
prevention and suppression of crime and arrest of 
offenders, he shall have, possess and execute like 
power, authority, and jurisdiction as the sheriff 
. ..n- 

In Newburn v. Durham,. 88 Tex. 288, 31 S.W. 195, 196 (1895) the 
Supreme Court stated: 

"Since the jurisdiction of the marshal is 
measured by that of the sheriff in the 'pre- 
vention and suppression of crime and arrest of 
offenders' against the laws of the state, it must 
be co-extensive with the limitations of the county." 



\ 

Hon. J. Edward Line, Page 2 (~~-1028) 

. 
. However, 'in#Minor v. State, 219 S.W.2d 467 (Tex. Crim. 1949) a 

majority of the court of Criminal Appeals specifically stated that they 
do not agree. Judge Beauchamp, in his concurring opinion stated: 

"I cannot subscribe to the implication that a 
city policemau has authority equal to that of the 
sheriff co-extensive with the bounds of the county." 

This view was also expressed by Judge Hawkins in his dissenting opinion. 
See also 28 Tex. maw Rev. 862,(note' 1950). 

We must therefore conclude that a police officer may not execute 
a warrant of arrest outside the limits of the city of which he is an offi- 
cer unless there is a specific statute giving him authority in a specific 
case. See Hurley v. State, 234 S.W.2d 1006 (Tex. Crim.1950). 

SUMMARY 

A police officer of a city does not have the au- 
thority to execute awarraritof arrest issued out 
of the corporation court, outside of the city but 
within the county in which the city is located. 

Very truly 'yours, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

,Wk--=+$? 
Cecil Cammack. Jr. 
AssistantAttorney General 

CC:br 

APPROVED: 

OPINION COMMlTTFE 
W.V. Geppert, chairman 

W. Ray Scruggs 
Jerry Roberts 
Dudley McCall-a 
John Phillips 

REVIEWEBFORTHF.ATTORNEYGENERAL 
BY: Morgan Nesbitt 


