
Honorable William J. Lowe Opinion No. WW-1114 
County Attorney 
Donley County Re: Whether a county may 
Clarendon, Texas legally purchase and 

own a house to be used 
for residential pur- 
poses by county employees 
on a rent free basis by 
furnishing the house for 
employees as part of their 
compensation and related 

Dear Mr. Lowe: question. 

Your request for an opinion from this office 
presents the following questions: 

“1. Can the County legally purchase 
and own a house to be used for resi- 
dential purposes by County employees 
on a rent free basis by furnishing 
the house for employees as a part of 
their compensation. 

"2. Can the County legally purchase 
and own a house to be used for resi- 
dential purposes by County employees 
on a basis that the employees will 
pay the County reasonable rent there- 
for." 

Your letter also informs us that the Commis- 
sioners' Court desires to purchase the house and move 
it on property already owned by the County in a remote 
precinct in order to encourage employees of the County 
to work in that precinct. 

The Commissioners' Court does serve as the 
governing body of the County and although its control 
extendsto nearly every phase of the County's business, 
its jurisdiction is not plenary. Its power must be 
specifically authorized by the Constitution or the 
statutes. Canales v. Laug$&& 147 Tex. 169, 214 S.W. 
2d 451 (1948). 
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Article 2351 of Vernon's Civil Statutes 
enumerates the various powers and duties of the Commis- 
sioners' Courts. Subdivision 7 of that statute provides 
that the Court shall: 

"Provide and keep in repair 
court houses, jails an9 all neces- 
sary public buildings. 

The power to "provide" necessary public 
buildings has been interpreted to include the purchase 
of said buildings. Dancy v. Davidson, 183 S.W.2d 195 
(Civ.App. 1944, error ref.) 

Since the provision quoted above is the 
statutory authority for the Commissioners' Court to 
purchase property, the question at hand must be 
whether the purchase of the house and subsequent remoxal 
to the lot is "providing a necessary public building. 
The case of Dancs v. Davidson, supra, concerned, the con- 
struction of the same subdivision of Article 2351 and 
defined the term in question at page 198 as follows: 

"By the term 'public building' 
as used in the statute is meant a 
building used primarily for public 
or governmental purposes, that is, 
to house public or governmental 
agencies. The power to provide 
includes the power to purchase. 

The Commissioners' Court is 
the legal body authorized under the 
statute to determine whether or not 
a 'public building' is 'necessary' 
and its decision relating thereto 
can not be disturbed by this Court, 
except upon a showing of an abuse 
of discretion. . . .' (per 
Norvell, J.) 

It can be seen from the wording of the Dancy 
case, sunra, that the Commissioners' Court has no power 
to exercise their discretion unless the building is a 
"public building." This office has written numerous 
opinions concerning public buildings and the uses con- 
sistent with such buildings. Enclosed is Attorney Gen- 
eral's Opinion No. O-1952 (1940) written prior to the 
Dancy case, supra, holding that the Commissioners' Court 
could not construct a building to house agencies not 
strictly connected with county business as the same did 
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not come within the purview of Section 7 of Article 2351. 
This opinion and authorities cited therein define 
"public buildings" as those essential for the conduct of 
"strictly county business" and those to house "offices" 
of various officials of the county. 

According to the definitions set out above 
we must hold that the building in question 
County would not be a "public building. 

in Donley 
Your request 

states that it Is to be used for residential purposes 
only, which prohibits it from being a "public building" 
even if such a private use did serve to facilitate the 
County's business. 

It follows that since the building in question 
is not a "public building" that the Commissioners' Court 
has no power to decide whether or not it is necessary. 
Therefore, we need not reach your second question. 

SUMMARY 

A house to be used for residen- 
tial purposes by County employees 
on a rent free basis as part of 
their compensation is not a 
"public building," hence the 
Commissioners' Court has no 
power to purchase a house to be 
used by County employees as a 
residence. 

Yours very truly 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

FDW:lgh 

. ” 

By&q 
Assist&t 



- . 

Honorable William J. Lowe, page 4 (WW-1114) 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE 
W. V. Geppert, Chairman 

John Lawrence Hargrove 
Bob Eric Shannon 
Marietta Payne 
John Reeves 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: Houghton Brownlee, Jr. 


