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Honorable B. Truman Ratliff Opinion No. WW-1124 
County Attorney 
Delta County 
Cooper, Texas 

Re: Whe-the= the County Clerk 
has authority to correct 
the misspelling of the 
name of one of the parties 
to a marriage license, sub- 
sequent to the recordation 
thereof and related 

Dear Mr. Ratllff: questions. 

You request an opinion on questions listed as 
follows: 

(1) If the marriage records of a county 
misspell the name of one of the par- 
ties, may the County Clerk several 
years later correct same, and if so 
what procedure would he follow. 

(a) If the original marriage 
license is not available, 
would the answer be the 
same. 

(2) If for some reason marriage records 
do not show the issuance and return 
of the license, is there any way a 
County Clerk can issue and record 
such a license based on affidavits. 

1) We find no statutory provision that expressly 
authorizes a County Clerk to correct a misspelling of the 
name of one of the parties as it appears on the marriage 
records of the county. Altering records without authority 
of law is a criminal offense under Article 1002, Vernon's 
Penal Code. However, the Court in the case of Holmes v. 
Yates, 122 Tex. 428, 61 S.W.2d 771 (1933) held that an officer 
may correct mistakes in his official records upon proper show- 
ings. A record which is properly amended stands as though it 
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had never been 'defective. Cowan v. Ross, 28 Tex. 227 (1896). 

The issue as to what would constitute a proper show- 
ing in this instance has not been resolved in the statutes or 
cases studied. Nevertheless, it is our opinion that a mere 
clerical error such as a defect of spelling occurring in the 
marriage records could be corrected on the basis of the recit- 
als appearing in the original marri%:;e license. 

a) It is our opinion thut the County Clerk, in the 
absence of the original marriage lic:ense, cannot change the 
spelling of the name of one of the parties as it appears in 
the marriage records of the County. There is no statutory 
authority which woul:d permit a County Clerk to alter or estab- 
lish a marriage record where the original is lost, destroyed, 
or otherwise unavailable. 

2) The only statutory provisions authorizing the 
issuing and recordin 
4604~~ 4604d and 460 it 

of marriage licenses are Articles 4604, 
of Vernon's Civil Statutes. ~11 these 

Articles contemplate a marriage license being issued prior to 
a ceremonial marriage and only by first satisfying certain 
legal requirements. No where in these provisions is there any 
authority for the issuance and recordation of marriage licenses 
subsequent to marriage on the basis of affidavits. The Legisla- 
ture has provided a procedure whereby a delayed birth certificate 
can be issued and recorded on the basis of affidavits, Rule 
51a, Article ?477, Vernonts Civil Statutes, but as yet the Leg- 
islature has not seen fit to provide such a procedure by which 
marriage licenses may be issued or recorded. 

SUMMARY 

A County Clerk may correct the misspelling 
of the name of one of the parties as it 
appears in the marriage records if the cor- 
rect spelling of the name of the individual 
concerned can be established by making refer- 
ence to the original license. However, if 
the license is unavailable, the Clerk is not 
authorized to make such a change in the 
marriage records. Als'o where there is no 
record of the issuance and return of a 
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marriage license, a County Clerk is not 
authorized to issue and record such a 
license based on affidavits. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

By (& dkYt$wm/&a-p 
I. Raymond Williams, Jr. 
Assistant 
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