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Honorable Dan Brazil 
County Attorney 
Angelina County 
P. 0. Box No. 7 
Lufkln, Texas 

Dear Mr. Brazil: 

Opinion No. w-1272 

Re: Under Article 13.18, Texas 
Election Code, whether a 
precinct chairman who is 
elected In the first primary 
takes office immediately or 
after the results of the run- 
off primary are tabulated.. 

You have asked the following question: 

"In construing Article 13.18 of the 
Election Code, does It meanthat If two 
p,eople run for Election Precinct Chairman 
and one is elected In the first Primary, 
does the winner immediately take office 
or is he compe,lled to wait until after 
the results of the run-off Primary 
Election?" 

Article 13.18, Texas Election Code, reads in part as 
follows: 

"There shall be for each political party 
required by this law to hold primary elections 
for nomination of its candidates, a county 
executive committee, to be composed of a 
county chairman, and one (1) member from 
each election precinct In such county; the 
committeeman from such election precinct 
shall be chairman of his election precinct, 
and the said county chairman shall be elected 
on the general primary election day; the 
county chairman by the qualified voters of 
the whole county, and the precinct chairman 
by the auallfied voters of their respective 
precinc&, Said county and precinct-chairman 
shall assume the duties of their respective 
offices on Saturday following the run-off 
primary Immediately after the committee has 
declared the results of the run-off primary 
election. . . .ll 
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Article 13.24, Texas Election Code, reads in part as 
follows: 

II 
. . . The Chairman of the County 

Executive Committee shall, upon receiving 
returns from each election precinct in 
the county, order the members of the 
County Executive Committee to convene at 
the county seat of the county on the follow- 
ing Tuesday succeeding the day of such 
primary elections and the returns shall be 
opened by the Executive Committee in executive 
session and shall be canvassed by them. . . ." 

It is true that there Is no oath of office or other act 
necessary to install a precinct chairman in office. Walker v. 
Hopping, 226 S.W. 146, 148 (Civ.App. 1920). Nevertheless, the 
statute has clearly stated the date on which the newly elected 
county and precinct chairmen shall take office. 

The Second or run-off Primary is held on the first Saturday 
in June of each election year. Art. 13.03, Texas Election Code. 
The County Executive Committee convenes and canvasses the vote 
in such run-off primary on the following Tuesday. Art. 13.24, 
Texas Election Code. The newly elected county and precinct 
chairmen assume the duties of their offices on the Saturday 
following the date of the canvass of the vote for the run-off 
primary. Art. 13.18, Texas Election Code. 

SUMMARY 

A precinct chairman, elected in the 
first primary election, without the necessity 
for a run-off, does not assume the duties 
of his office for the term to which he was 
elected until the Saturday following the date 
of the run-off primary, as provided In Art. 
13.18, Texas Election Code. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

RE?/cm 



Honorable Dan Brazil, Page 3 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 
W. V. Geppert, Chairman 

Jack Price 
W. E. Allen 
Coleman Gay 
Pat Bailey 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENWAL 
By: Houghton Brownlee,~ Jr. 

Opinion No. WW-1272 


