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Honorable Charles J. Lieck, Jr. Opinion No. WW-1311 
Criminal District Attorney 
Bexar County Courthouse Re: Whether the Commissioners 
San Antonio 5, Texas Court of Bexar County may 

authorize the use of vot- 
ing machines for one poli- 
tical party at a primary 
election, and the use of 
paper ballots for another 

Dear Mr. Lieck: political party. 

You have asked the following questions: 

“1. Can the Commissioners Court of Bexar 
County authorize the use of voting 
machines for one of such parties at 
the Primary Election and the use of 
paper ballots for the other of such 
parties? 

“2. If such use cannot be so authorized, 
may the Commissioners Court authorize 
the use of voting machines for both 
parties at the populous voting pre- 
cincts of the county and paper ballots 
for both parties in the less populous 
precincts?” 

you have further stated in your letter: 

“It is the opinion of the Commissioners 
Court as expressed by formal resolution of 
such court that the number of voting machines 
owned by Bexar County is insufficient to pro- 
vide each party with voting machines in each 
precinct in Bexar County; that the expense 
to be Incurred In the purchasing, servicing 
and storing of additional voting machines is 
prohibitive; that there is insufficient time 
to procure such machines for use in the Pri- 
mary Election. We add that no provision has 
been made in the 1962 budget for the rental 
or additional purchase of voting machines. 

“The Commissioners Court of Bexar 
County, Texas, in 1941, adopted voting 
machines for use in elections insaid 
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County, at which time 300 machines were 
rented from the Automatic Voting Machine 
Corporation and which machines were sub- 
sequently purchased from such company. 
Since that time Bexar County acquired 
additional voting machines and now owns 
448 of such machines, 441 of which are 
in good working order, ready for use in 
such Primary Election.” 

Sec. 3, Art. 7.14, Texas Election Code, reads in part as 
follows: 

“The Commissioners Court of any 
county in the State of Texas may adopt 
for use in elections and primary elec- 
tions in at least three (3) of the lar- 
ger voting precincts In voting strength 
in said county, any~ kind of voting ma- 
chine approved bg~ the Secretary of 
State and may adopt such voting machine 
at any time for use in such additional 
voting precincts In the county as it 
may deem advisable and thereupon such 
voting machines shall be used at any 
and all elections and primary elections, 
municipal, county, district, or state 
held in that county or any part thereof. 
. . . L Emphasis added_/ 

Art. 7.14, Texas Election Code is derived from Art. 2997a, 
V.C.S., which latter article was repealed upon passage of the 
Texas Election Code. Art. 2997a, V.C.S. was enacted In 1930, Acts 
4lst Leg., 4th Called Session, Chap. 33, page 60. Sec. 3, Art. 
2997a, V.C.S. is the basis for Sec. 3, Art. 7.14, Texas Election 
Code. Sec. 3, Art. 2997a, V.C.S. was amended in 1937, Acts 45th 
Leg., 2nd Called Session, Chapter 52, page 1953. In the original 
version of Sec. 3 of Art. 2997a, V.C.S. in 1930, and as amended 
in 1937, and as It appears today in Sec. 3, Art. 7.14, Texas 
Election Code, are found the following words: 

!I . and thereupon such voting 
machine shall be used at any and al~l 
elections and primary elections, muni- 
cipal, county~, district or state held 
in that county or any part thereof. . . .’ 

This office, lr Attorney General’s Opinion No. WW-55, was 
asked whether the Commissioners Court of Rusk County could dis- 
pense with the use of ioting machines in a forthcoming Special 
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Senatorial Election, and use paper ballots 
Commissioners Court had previously adopted - . . 

instead, where the 
the use of voting 

machines as provided by Statute. Tne oplnlon, after citing 
Sec. 3, Art. 7.14, Texas Election Code, and underscoring the 
words quoted above, held: 

Opinion No. WW-1311 

“On the basis of the foregoing 
statute the Commissioners Court of Rusk 
County Is not authorized to dispense 
with the use of voting machines at the 
forthcoming special Senatorial election 
and use paper ballots in lieu thereof. 
However, the Commissioners Court would 
have authority to rescind its previous 
order adopting voting machines and there- 
after paper ballots could be used at all 
special, primary, and general elections 
held in Rusk County.” 

We understand from your letter that the Bexar County Commis- 
sioners Court in 1941 order the use of voting machines in all pre- 
cincts of the county. The use of paper ballots by one political 
party in its primary election would not comply with the statute 
which requires the use of such voting machines at any and all elec- 
tions and primary elections. Certainly, there should be no dis- 
crimination between political parties in the use of voting machines. 
We hold, in answer to your first question, that the Commissioners 
Court may not authorize the use of voting machines by one political 
party and the use of paper ballots bye another political party in 
conducting their respective primary elections. 

In answer to your second question, we would like to point 
out that under the order of the Commissioners Court now in force, 
all parties must use the voting machines in the primary elections 
in all precincts. However, as held in Opinion No. WW-55, the 
Commissioners Court may rescind its previous order directing the 
use of voting machines in all precincts. Wnen that is accomplished, 
the county is back where it started, using gaper ballots in all 
precincts for all types of elections. We see no reason why,the 
Commissioners Court may not thereafter avail itself of the provl- 
dons of Sec. 3, Art. 7.14, Texas Election Code, and adopt the 
use of the machines in as many precincts as the county has machines 
available for both political parties. This will leave all pre- 
cincts not affected by the last order still using paper ballots. 
The status of each precinct in the county with respect to the use 
or non-use of the voting machines would continue at every election 
to be held thereafter, subject to further orders of the Commis- 
sioners Court. 
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Other solutions to the county's voting machines problem 
may be found In Subdivision 6 of Art. 7.14, Texas Election Code, 
and in the cases of @xar County v. Hatley, 136 Tex. 354, 150 
S.W.2d 980 and Bexar County v. Mann, 138 Tex. 99, 157 
S.W.2d 134 

SUMMARY 

The Commissioners Court may not discriminate 
between poltical parties in the use of voting ma- 
chines. 

If the procedure outlined In the opinion is 
followed, it will not be necessary to use paper 
ballots in all precincts in Bexar County~. Voting 
machines may then be used in the more populous 
precincts on a non-discriminatory basis. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

By 6$+2gei!fiXZC~ 
Assistant Attorney General 
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