
WILL WILSON 
A1TsxRNEYGENERAl. 

May 2, 1962 

Honorable John E. Pitzgibbon Opinion No. WW-1324 
County Attorney 
Webb County Courthouse Re: Whether the provisions of 
Laredo, Texas Art. 13.04, Texas Election 

Code, with reference to 
places of holding party 
primaries are mandatory 

Dear Mr. Ritzgibbon: or directory. 

You have asked the following questions: 

“1. Is Art. 13.04, Texas Election 
Code, mandatory or merely direc- 
tory? 

“2. In the event the two Chairmen of 
the two political parties cannot 
agree as to the use of the same 
polling places, does the County 
Judge, under the provisions of 
the second sentence of Art. 13.04, 
Texas Election Code, have the dis- 
cretionary power to designate pol- 
ling places less than 100 yards 
apart from each other, or is he 
;;t;r;ound under the first sentence 

13.04 to designate polling 
places’not less than 100 y,ards 
apart?” 

You further stated in your letter: 

“Several weeks ago, Mr. Honore 
Ligarde, the Democratic Chairman from 
Webb County, was foresighted enough to 
request the Laredo Independent School 
District for the use of the schools in 
order to hold the Democratic Primary. 
No request at that time was made by 
the Republican Party~ and it is unknown 
as to whether or not any request to 
use the schools have been made at this 
time by the Republican Party. 
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“It will be impossible in most 
of the schools in the Laredo Indepen- 
dent School District, because of the 
square foot area, to hold primaries 
for both parties the same day and still 
keep the polling places over one hundred 
yards apart .‘I 

Art. 13.04, Texas Election Code of 1951 (formerly Art. 
3103, Revised Civil Statutes of Texas, 1925) reads as follows: 

“The places of holding primary 
elections of political parties in 
the various precincts of the State 
shall not be within one hundred (100) 
yards of the place at which such elec- 
tions or conventions are held by a 
different political party. When the 
Chairmen of the Executive committee 
of the different parties cannot agree 
on places where precinct primary elec- 
tions to be held on the same day shall 
be held, such places in each precinct 
shall be designated by the county judge, 
who shall cause public notice thereof 
to be given at once in some newspaper 
in the county, or if there be none, by 
posting notices in some public place 
in the precinct." 

Art. 2.03, Texas Election Code of 1951 (formerly Art. 2932, 
Revised Civil Statutes of Texas, 1925) reads as follows: 

"In all cases where it is practi- 
cable so to do, all elections -- gen- 
eral, special or primary -- shall be 
held in some school house, fire station 
or other public building within the 
limits of the election precinct in 
which such election is being held. No 
charge shall be made for the use of 
such building, except that any addi- 
tional expense actually incurred by 
the authorities in charge of such 
building on account of the holding 
of the election therein shall be re- 
paid to them by the party, who would 
be liable for the expenses of holding 
the election under the existing law. 
If there be no public buildings so 
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available, such election may be 
held in some other building.” 

In Johnson County, the Commissioners Court had duly entered 
an order defining the election precincts within the city of Cle- 
burne, and designating certain school buildings therein as the 
places where the elections should be held. In 1932 the school 
board notified the Democratic Executive Committee and the Commis- 
sioners Court that the Board would not permit the elections to 
be held in the school buildings. The Democratic Executive Commit- 
tee brought suit against the Board seeking a writ of mandamus to 
compel the Board to permit use of the school buildings for the 
First and Second Democratic Primary Elections of 1932. The Commis- 
sioners Court intervened and prayed for a like writ with respect 
to the use of the buildings for the General Election of 1932. 
The trial court granted the writ of mandamus, which was affirmed 
by the Court of Civil Appeals, in the case styled Trustees of 
Independent School District of Cleburne v. Johnson County Demo- 
cratic Executive Committee, et al, 52 S.W.2d b8. The trial 
court found that the school buildings designated by the commis- 
sioners court as the places where the elections should be held, 
were the only public buldings within the respective election 
precincts. The Supreme Court of Texas reversed the trial court 
and the Court of Civil Appeals, 
and stated at page 72: 

in 122 Tex. 48, 52 s.w.2d 71, 

“We think it is manifest that 
article 2932 [now Art. 2.03, Election 
Code] governs only general and special 
elections and not primaries, since the 
place of holding primary elections is 
expressly, and differently provided for 
in article 3103 [now Art. 13.04, Elec- 
tion CodeJ. . ,. . 

II 
4 . . 

1, 
. . . The discretion to determine 

whether it is practicable to hold elec- 
tions in schoolhouses, ~ . . , is to be 
exercised by t’he trustees. ~ . The uncon- 
tradicted evidence conclusively shows 
that the trustees were reasonably and 
faithfully exercising their discretion 
in refusing to permit the schoolhouses 
to be used for holding the general elec- 
tion therein.” 

In the above case, the trial court had found that the school- 
houses were the only public buildings within the election precinczs. 



Honorable John E. Fitzgibbon, Page 4 Opinion No. WW-1324 

Yet the Supreme Court of Texas upheld the right of the school 
district to exercise its own discretion in refusing the use of 
the buildings for both the primary elections and the general 
election. If it is discretionary with the governing board, 
council or commission as to whether its public buildings shall 
be used as polling places in elections, then there is even less 
power for a-commissioners court or a political party to designate 
a privately owned building as a polling place, without permission 
of its owner. Since the Supreme Court has stated that Art. 2.03, 
Election Code, has no application to primary elections, then the 
action of the Laredo Independent School District's board in per- 
mitting the use of the school buildings by the first political 
party to ask from them is no abuse of discretion on their part. 
We are not in favor of discrimination against any legal political 
party, but in this case the Democratic party simply asked first. 

Having made their arrangements for holding the Demobratic 
Primary, is the County Judge now called upon under Art. ~13.04, 
Election Code, to oust the Democrats from some or all of their 
polling places? We don't think so. The Supreme Court has al- 
ready said that Art. 2.03 has no application to a primary elec- 
tion. Suppose the Republicans now select a building within 100 
yards of a school building, already designated as a polling 
place for the Democrats, and call on the County Judge to make 
the Democrats move to some other building, so as to be 100 yards 
or more away from the Republican polling place. Suppose, further, 
that the building selected by the Republicans and the school 
building designated by the Democrats are the only two available 
buildings. To hold that Art. 13.04, Election Code, which directs 
polling places of different political parties in the same pre- 
cinct be located at least 100 yards apart is mandatory, would 
be to assume that all voting precincts within the state contain 
at least two available buildings (and us not impossible to 
have three or more political parties holding primaries on the 
same day) properly spaced for holding primary elections. Since 
the County Judge has no control over most of the buildings which 
might be involved in a dispute, and since the available build- 
ings vary from precinct to precinct, to hold that Art. 13.04 was 
mandatory in every case would be to place the County Judge in 
an impossible position. 

We think reasonable men, in anticipation of a coming elec- 
tion, ought to sit down and work out the solution to this prob- 
lem, without acrimony. Eut where, as here, one party has acted 
to take care of its needs in ample time, the other party is then 
left with the problem of finding a suitable polling place at 
least 100 yards from the first party's polling place. This may 
not always be possible. Where there is a choice of several 
available buildings within an election precinct, the political 
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parties ought to comply with the statute; and in such cases if 
polling places are designated by each party within less than 
100 yards of each other, the county judge should then designate 
the place for each party. But the law will not compel the County 
Judge to perform an impossible act. Where the polling.places of 
the parties are within less than 100 yards of each other, but 
the buildings selected are the only available buildings (and this 

ihe Countv JudRe). the nrimarv a fact question to be decided bn ~~~ .~_~~~~~~_” 
election for both parties will still be heid, a;d’in the polling 
places selected by the respective parties. 

fin answer to your first question, we hold that Art. 13.04, 
Texas Election Code is mandatory only, to the extent that com- 
pliance therewith is practicable. In answer to your second ques- 
tion, we hold that where through disagreement of the County Chair- 
men, the polling places of their respective parties are within 
100 yards of each other in the same precinct, and where there 
is another or other available building or buildings which could 
be used as polling places which comply with the statute regarding 
spacing, the County Judge shall settle the disagreement by desig- 
nating a suitable available building or buildings for one or more 
parties. Whether such other building or buildings are suitable 
and available is a fact question to be decided by the County Judge, 
at his discretion. 

SUMMARY 

Art. 13.04, Texas Election Code is manda- 
tory only to the extent that compliance there- 
with is practicable. 

Where through disagreement of the County 
Chairmen of different political parties, the 
polling places of their respective parties are 
within 100 yards of each other in the same pre- 
cinct, and where there is another or other avail- 
able building or buildings which could be used 
as polling places which comply with Art. 13.04 
regarding spacing, the County Judge shall settle 
the disagreement by designating a suitable 
available building or buildings for one or more 
of the parties. Whether such other building 
or buildings are suitable and available is a 
fact question to be decided by the County Judge, 
at his discretion. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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BY @I &-spn. 
Riley Eugene Fletcher 
Assistant 

REF/Jp 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 
W. V. Geppert, Chairman 

Marietta McGregor Payne 
ljen;y ;;;fell 
. I 

F. C. Jack Goodman 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: Houghton Brownlee, Jr. 


