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Hampton 

Dear Xr. Hampton: 

Opinion No. lT~f-lbO3 

Re: Whether a nurse or a 
practitioner's asslstant 
can dispense drugs or 
medicine to his patients 
under the prac~titioner's 
direction and supervision, . -._ . ana relatea question. 

You have requested an opinion on the following ques- 
tions: 

"No. 1. Can a nurse or practitionerls 
assistant dispense drugs or medicine to his 
patients under the practitioner's direction 
and supervision? 

"No. 2. Can a nurse or practitioner's 
assistant administer drugs or~medlcine to 
his patients under the practitioner's direc- 
tion and supervision?" 

Article 4510, Revised.Clvil Statutes of Texas, 1325, 
as amended, provides: 

"Any person shall be regarded as prac- 
tlcing,medicine within the meaning of this 
law: 

"(1) Who shall publicly profess to be 
a physician or surgeon and shall diagnose, 
treat, or offer to treat, any disease or 
disorder, mental or physical, or any physical 
deformity or injury, by any system or method, 
or,to effect cures thereof; (2) or who shall 
diagnose, treat or offer to treat any disease 
or disorder, mental or physical, or any physi- 
cal deformity or Injury by any system or method 
and to effect cures thereof and charge there- 
for, directly or indirectly, money or other 
compensation; provided, however, that the pro- 
visions of this Article shall be construed ?lith 
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and In view of Article 740, Penal Code 
of Texas, and Article 4504, Revised 
Civil Statutes of Texas as contained in 
this Act." 

Section 8 of Article 4542a, Vernon's Civil Statutes, 
as amended, provides as follows: 

"It shall be unlawful for any person who 
Is not a registered pharmacist under the pro- 
visions of this Act to compound, mix, manufac- 
ture, combine, prepare, label, sell 01' dlstrib- 
ute at retail or wholesale any drugs or medicines, 
except In original packages. Provided that all 
persons now registered as pharmacists In this 
State shall have all the rights granted to pharma- 

"It shall be unlawful for any person who 
Is not a registered pharmacist under the pro- 
visions of this Act to compound, mix, manufac- 
ture, combine, prepare, label, sell 01' dlstrib- 
ute at retail or wholesale any drugs or medicines, 
except In original packages. Provided that all 
persons now registered as pharmacists In this 
State shall have all the rights granted to pharma- 
cists under this Act. Provided, however; that 
nothing In this Act shall apply to or Interfere 
with any licensed practitioner of medicine, dentlst- 
ry or chiropody, who Is duly registered as such 
y his respective State Board of Examiners of this 
State, who shall supply his or her patients, as a 
physicIan, dentist or chiropodist, and by them em- 
ployed as such, with such remedies as he or she 
may desire and who does not keep a pharmacy, open 
shop or drug store, advertised or otherwise, for 
&e retailing of medicines or poisons; and pro- 
vided, further, that 
Act 

nothing contained In ,thls 
shall be construed to prevent the personal 

administration of drugs and medicines carried by 
any physician, surgeon, dentist, chiropodist 0:' 
veterinarian licensed by hisrespective Board of 
Examiners of this State, In order to supply th 
Immediate needs of his patients; . . (Rmpha%s 
added). 

In construing the above-quoted provisions, it was held 
In Attorney Generalls Opinion W-829: 

"By the terms of the statute, It Is unlawful 
for persons other than registered pharmacists to 
fill drug prescriptions. Lloenaed practitioners 
of medicine, dentistry or chiropody, not In the 
retail drug business, are exempted from this 
restriction when supplying their own patients. 
Since such prac.titloners are thus exem~pted from 
the provisions of the Pharmacy Act (Art. 4542a) 
they need not comply with Its licensing (Sec. gj 
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or permit (Sec. 17) provisions under the 
stated circumstances. 

II . . . 

"Certain practitioners are exempted 
from the pharmacy law under certain desig- 
nated circumstances. However, to hold that 
these exempt practitioners could in turn au- 
thorize nurses or other aides to fill and 
dispense prescriptions would be to place In 
the hands of the practitioners the power to 
create additional exemptions over and above 
those created by the Legislature. No such 
author?.ty is attempted to be delegated by 
the Act in question, and we think the evident 
intention of the statute is to limit the prac- 
tice of pharmacy to those licensed by the 
State Board of Pharmacy, subject only to the 
specific exemptions set out in the statute. 
It Is perhaps worthy of notice that the last 
paragraph of Section 8 exempts certain senior 
pharmacy students operating under the direct , 
supervision of a registered pharmacist. It 
uould appear that if the legislature had in- 
tended that nurses or other aides acting under 
the supervision of a practitioner should also 
be exempted, specific mention thereof would 
have been made. . . ." 

Chapter 7, Title 71, Revised Civil Statutes oL' Xxas, 
1925, creates the Board of Nurse Examiners and provides for 
the licensing and regulation of the practice of nursing in 
this State. Section 1 of Article 4518, Revised Civil Stat- 
utes of Texas, 1925, as amended, provides that it is the 
duty of the Roard of Nurse Examiners to prescribe a course 
of study for schools of nursing and educational programs, 
which course shall Include both theory and clinical practice 
In the care of men, women and children. 

The practice of nursing Is not defined by Chapter 7, 
Title 71; therefore, It is our opinion that the practice of 
nursing constitutes that field of endeavor commonly known as 
nursing and would Include "both theory and clinical practlcc 
In the care of men, women and children" for the reason that 
the Board of Nurse Examiners Is required to prescribe such a 
course of study for schools of nursing. Generally speaking, 
the duty of the nurse Is to carry out the medical treatment 
prescribed by a doctor for his patient. 
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. 

In view of the foregoing, It is noted that the State 
has provided for the licensing and regulation of the practic~e 
of medicine, the practice of pharmacy and the practice of 
nursing. Therefore, It 1s our opinion that a nurse licensed 
under Cahpter 7, Title 71, Revised Civil Statutes of Texas, 
1925, may carry out the duties of the nursing profession by 
dlspensing or administering drugs or medicine as directed by 
a licensed doctor; however, a nurse is not authorized to per- 
form acts which constitute the practice of medicine as define? 
by Article 4510, without first obtaining a license to practice 
medicine, issued by the Texas State Board of Medical Examiners. 

JR:ms 

A nurse licensed under the pro- 
visions of Chapter 7, Title 71, Revised 
Civil Statutes of Texas, 1925, may carry 
out the duties of the nursing profession 
by dispensing or admlnisterlng drugs or 
medicine as directed by a licensed doctor; 
however, a nurse is not authorized to 
perform acts which constitute practicing 
medicine as defined by Article 4510, V.C.S., 
without first obtaining a license. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

OPINION COm4ITTEE 
W. V. Geppert, Chalnrian 

Marvin Thomas 
w. 0. Shultz 

REVIEWEDFOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: Leonard Passmore 


