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Dear Mr. Smith: purposes of this section? 

This is a reconsideration of Opinion No. m-1389 
which is hereby withdrawn. 

You have requested the opinion of this office concern- 
ing Section 6 of Article 8306 of Vernon's civil Statutes as it 
applies to determine when an incapacitated employee becomes 
entitled to workmen's compensation benefits. 

Section 6 of Article 8306 of Vernon's civil Statutes, 
provides: 

"No compensation shall be paid under this 
law for an injury which does not incapacitate 
the employee for a period of at least one week 
from earning full wages, but if incapacity ex- 
tends beyond one week, compensation shall begin 
to accrue on the eighth day after the Injury. 
The medical aid, hospital services, chiroprac- 
tic services, and medicines, as provided for in 
Section 7 hereof, shall be supplied as and when 
needed and according to the terms and provi- 
sions of said Section 7. If incapacity does 
not follow at once after the infliction of the 
injury or within eight days thereof but does 
result subsequently, compensation shall begin 
to accrue with the eighth day after the date 
incapacity commenced. In any event the employee 
shall be entitled to the medical aid, hospital 
service, chiropractic service and medicines 
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provided in this law. Provided further that if 
such incapacity continues for four (4) weeks or 
longer, compensation shall be computed from the 
inception date of such incapacity." 

The question you have submitted is as follows: 

"Should the first day, regardless of 
time of day in which the injured employee 
Is unable to perform his regular task for 
any part of the day, be considered and 
counted as the first day of incapacity?" 

You advise that the interpretation of the Industrial 
Accident Board of the waiting period is: 

"The seven (7) day waiting period shall 
be made up of seven (7) calendar days. The 
first day to be counted as a full day of lost 
time shall be the first day in which the 
injured employee is unable to perform his 
regular tasks for any part of the day." 

A "yes " or "no " answer to your question would not be 
satisfactory since either will still leave In doubt the ques- 
tion as to which is the "eighth" day specified in the statute 
on which compensation is to begin. The fundamental question 
then is: When does compensation begin? The memorandum of the 
Board does not answer the question. The best way to answer 
this question is by illustration. 

Suppose the injury or the incapacity occurs on Monday. 
The first day after the injury or incapacity is Tuesday. The 
second day is Wednesday. The third day is Thursday. The fourth 
day is Friday. The fifth day is Saturday. The sixth day is Sun- 
day. The seventh day is Monday. The eighth day is Tuesday. 
Compensation begins to accrue on Tuesday. 

Insofar as the fundamental rules of statutory con- 
struction apply in this particular instance, they support our 
conclusion in the above illustration. 

At the beginning of Section 6, the Legislature pro- 
vided no compensation for a "period of at least one week from 
earning full wages." Seemingly in an effort to leave no doubt 
about this, it said that incapacity must "extend beyond one 
week" and compensation should then begin to accrue on the 
eighth day after the injury." Again, when incapacity did not 
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occur simultaneously with the injury, the statute provides 
for compensation to accrue on the "eighth day after the date 
incapacity commenced." 

The primary rule of statutory construction is that the 
legislative intent must govern, and clearly in this Act, the 
Legislature intended not a waiting period of 6 days, or 6+ days 
or 6-3/4 days, but at least one week -- seven days, or more, but 
not less. 

The definition of a period of time or the stating of a 
formula for determining lapse of time generally contains the 
unit of measurement (such as in days, weeks, or months) and the 
starting point or event (such as date of service, date of inca- 
pacity) separated by a preposition. This statute uses "from" 
and "after!' The legal interpretation of these words is found in 
41-A Tex.Jur. p. 385, "From" or "After," Sec. 15: 

"The general rule is to exclude the first 
day and to include the last in computing time 
'from' or 'after' a specified day or event. . . .' 

This has always been the law in Texas, supported by a 
long line of Supreme Court decisions, one of the latest being 
Home Ins. Co. of New York v. Rose, 152 Tex. 222, 255 S.W.ad. 
861, a unanimous decision of 1953. 

We are unable to find any decision wherein a court is 
called upon, and does rule upon, the specific question you ask 
about Section 6 of this Act. In the avalanche of decisions con- 
struing this Act, however, there may be found cases that approve 
or affirm calculations of benefits made in the trial court by a 
judge or jury which may not appear to be in accordance with our 
formula. Likewise such calculations may be found that are in 
accord. 

There is a line of decisions construing Section 10 of 
the Act and which are concerned with computing the period of maxi- 
mum benefits up to 401 weeks, originating with Texas Employers 
Ins. AssIn v. Quidry, 128 Tex. 433, 99 S.W.2d 900 (1937) and 
Jones v. Texas Employers Ass'n., 128 Tex. 437, 99 S.W.2d 903. 

Admittedly, some of these decisions may be susceptible 
of logical interpretations arriving at a conclusion contrary to 
ours as well as in support thereof. However, we doubt the pro- 
piety of their applicability to the instant question since, as 
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stated, they are construing Section 10, and since further, the 
Court, itself, seems to Infer a distinction at the beginning of 
page 904 of the Jones case. We think the plain wording of the 
statute, however, clearly supports the conclusion reached here- 
in. 

SUMMARY 

To determine the date on which compensa- 
tion begins under Section 6 of Article 
8306 of Vernon's Civil Statutes, count 
as the "first day" the day that follows 
immediately the date of injury or incapa- 
city, and continue to count the days in 
consecutive numerical order and begin 
compensation on the "eighth day." 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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