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Dear Mr. Morris: utes, under stated facts. 

From your letter requesting an opinion from this of- 
fice, we quote as follows: 

“We desire the opinion of your office concern- 
ing re-employment rights for State employees after 
serving with the Armed Forces, as enacted in Arti- 
cle 6252-4, Vernon's Civil Statutes. 

"This office has had inquiries from State agen- 
cies concerning State employees who were called into 
active duty with the 49th Armored Division in 1961, 
and were to have been released with other members of 
the 49th Division in August, 1962. Certain State 
employees have requested, and have been ordered to 
another year of active duty. 

l'Your opinion is requested as to whether these 
certain State employees will be eligible for restora- 
tion of State employment after being released from 
this subsequent period of service. 

"Your opinion is necessary due to the fact that 
State agencies need a clarification of this Statute, 
concerning re-employment of State employees when 
they are eventually released from the Armed Forces, 
so that employment of personnel and other personnel 
practices can be planned in accordance with your 
construction of this Statute." 
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In 1961~~ with the nation concerned with the crisis 
over Berlin, the President declared that there existed a state 
of national emergency, and requested Congress to grant him the 
power to order to active federal duty certain units and members 
of the 'Ready Reserve.' 

Congress responded to the President's request by pass- 
ing a Joint Resolution which authorized the President to order 
units and members in the Ready Reserve to active federal mili- 
tary duty for a period of not more than twelve months. Also, 
this Resolution provided that the President, prior to the expi- 
ration of the initial period, could authorize the Secretary of 
Defense to extend the military status of such units and members 
for an additional twelve month period. 

This Joint Resolution of Congress reads as follows: 

"ARMED FORCES-READY RESERVE 
PUBLIC LAW 87-117: 75 STAT. 24? 

(S.J. Res. 120) 

"Joint Resolution to authorize the President 
to order units and members in the Ready Reserve 
to active duty for not more than twelve months, 
and for other purposes. 

"Resolved by the Senate and House of Representa- 
tives of the United States of America in Congress 
assembled, That: 

"Notwithstanding any other provision of law, 
until July 1, 1962, the President may, without 
the consent of the persons concerned, order any 
unit, and any member not assigned to a unit organ- 
ized to serve as a unit, in the Ready Reserve of 
an armed force to active duty for not more than 
twelve consecutive months. However, not more than 
two hundred and fifty thousand members of the Ready 
Reserve may be on active duty (other than for 
training), without their consent, under this sec- 
tion at any one time. 

Vet. 2. Notwithstanding any other provision 
of law, until July 1, 1962, the President may au- 
thorize the Secretary of Defense to extend enlist- 
ments, appointments, periods of active duty, 
periods of active duty for training, periods of 
obligated service, or other military status, in 
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any component of an armed force or in the Na- 
tional Guard that expire before July 1, 1962, 
for not more than twelve months. 

"Approved August 1, 1961." 

Pursuant to this Resolution and pre-existing statutory 
authorization, the President issued the following executive or- 
ders: 

"EXECUTIVE ORDERS 

NO. 10957 

August 15, 1961, 26 F.R. 7541 

"ASSIGNING AUTHORITY WITH RESPECT TO ORDERING 
PERSONS AND UNITS IN THE READY RESERVE TO 
ACTIVE DUTY AND WITH RESPECT TO THE EXTENTION 
OF ENLISTMENTS AND OTHER PERIODS OF SERVICE IN 
THE ARMED FORCES 

"By virtue of the authority vested in me by 
the Joint Resolution of August 1, 1961 (P.L. 87- 
117), and by section 301 of title 3 of the United 
States Code and as President of the United States, 
it is hereby ordered as follows: 

"Section 1. The Secretary of Defense, and, 
when designated by him for the purpose, any of 
the Secretaries of the military departments of the 
Department of Defense, are hereby authorized and 
empowered to exercise the authority vested in the 
President until July 1 1962, by section 1 of the 
Act of August 1, 1961 tPublic Ian 87-117) to order 
without the consent of the persons concerned, any 
unit, and any member not assigned to a unit organ- 
ized to serve as a unit, in the Ready Reserve of 
an armed force to active duty for not more than 12 
consecutive months, provided there are not more 
than 250,000 members of the Ready Reserve thereby 
on active duty (other than for training) without 
their consent at any one ,time. However, the Sec- 
retary of Defense may not order any unit in the 
Ready Reserve of an armed force to active duty, 
other than active duty for training under this sec- 
tion without the approval of the President. 

"Section 2. In pursuance of the provisions 
of section 2 of the said Joint Resolution of August 
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1, 1961, the Secretary of Defense is hereby au- 
thorized to extend enlistments, appointments, 
periods of active duty, periods of active duty 
for training, periods of obligated service, or 
other military status, in any component of an 
armed force or in the National Guard that ex- 
pire before July 1, 1962, for not more than 
twelve months. 

JOHN F. KENNEDY 

THE WHITE HOUSE 
August 10, 19bP 

In accordance with these executive orders, the Secre- 
tary of Defense in the fall of 1961, ordered the 49th Armored 
Division to active federal duty. , 

Section 1 of Article 6252-4 reads as follows: 

"Sec. 1. Any employee of the State of 
Texas, other than a temporary employee, an 
elected official or one serving under an appoint- 
ment which requires confirmation by the Senate, 
who leaves his position in time of war or during 
the national emergency and enters the military, 
air or naval forces of the United States or other 
active Federal military duty or service by reason 
of induction into the armed forces of the United 
States or in compliance with orders to active 
Federal military duty, or enters service as a 
member of the Texas National Guard or Texas State 
Guard or as a member of any of the reserve compo- 
nents of the Armed Forces of the United States 
shall, if discharged, separated or released from 
such active military service under honorable con- 
ditions, be restored to employment in the same 
department, office, commission, board or other 
agency of the State constituting employment by 
the State of Texas, and to the same position 
held at the time of induction or order to active 
Federal or State military duty or service, or t0 
a position of like seniority, status and pay if 
still physically and mentally qualified to per- 
form the duties of such position." 

There are no provisions in this Section which limit or 
otherwise specify the period of time a State employee is author- 
ized to serve on active federal duty in order to be entitled 
upon honorable release to restoration of State employment. It 
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is our opinion that once a State employee, in time of national 
emergency, complies with an order to active federal military 
duty, the period of service is immaterial to the right of res- 
toration of State employment. We are of the opinion that such 
right vests at the time such individual is discharged, separ- 
ated or released from active federal service under honorable 
conditions. 

On the basis of the clear and unambiguous language of 
this Section, you are advised that those State employees, other 
than a temporary employee, an elected official, or one serving 
under an appointment which requires confirmation by the Senate, 
who leave their positions in time of national emergency in com- 
pliance with an order to active federal service in the Armed 
Forces of the United States, are entitled, upon release under 
honorable conditions from active duty, to restoration of State 
employment in the same position held at the time of the order 
to active federal duty, or to a position of like seniority, 
status and pay if still physically and mentally qualified to 
perform the duties of such positions. 

SUMMARY 

Certain State employees are entitled to restora- 
tion of State employment, upon release from active 
federal military duty. 

Sincerely yours, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

IRW :mkh :wb Assistant 
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