
Hon. Dorman H. Winf'rey Opinion No. WW-1456 
Director and Librarian 
Texas State Library Re: Whether Article 5441a, Sec. 
Austin 11, Texas 3, Vernon's Civil Statutes, 

authorizes the destruction 
of newspapers in print, pur- 
chased pursuant to Article 
5441, Vernon's Civil Statutes, 
if a microfilm copy of the 
newspapers be preserved and 
the State Auditor consents 
to the destruction of the 

Dear Mr. Winfrey: same. 

You have requested the opinion of the Attorney General 
with regard to the following questions: 

"1. Does Article 5441a, Section 3 author- 
ize the destruction of newspa ers in print, pur- 
chased pursuant to Article 54 1, E Section 3, If 
a microfilm copy of the newspapers be preserved 
and if the consent of the State Auditor to the 
destruction of the newspapers be obtained. 

"2. If not, does Artfcle 5&41b R.C.S. 0 , 
authorize the destruction of the newspapers which 
are over 10 years old, if the procedures of the 
statute are complied with?" 

In your letter you also state that the Library is 
faced with a "critical problem in housing the newspapers" and 
that the cost for binding newspapers now on hand would be ap- 
proximately $20,000.00. 

Following are the pertinent sections of Title 89, 
Articles 5441 and 5441r, Vernon's Civil Statutes: 

"Art, 5441. Duties of Librarian 
11 . . . 

"3. He shall endeavor to collect all manu- 
script records reiating to the history of Texas 
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In the hands of private Individuals, and where 
the originals cannot be obtained he shall endeavor 
to procure authenticated copies. He shall be au- 
thorized to expend the money appropriated for the 
purchase of books relating to Texas, and he shall 
seek diligently to procure a copy of every book,, 
pamphlet, map or other printed matter giving valu- 
able Information concerning this State. He shall 
collect portraits of photographs of as many of the 
prominent men of Texas as poesible. He shall en- 
deavor to complete the files of the early Texas 
newspapers in the State Library; and he,shall cause 
to be bound the current files of not less than ten 
of th leading newspapers of the State and th 
rent Files of not 1 

e cur- 
ess than four leading newspapers 

of other states, and of as many county papers, pro- 
fessional journals, denominational papers, agricul- 
tural papers, trade journals and other publications 
of this State as seem necessary to preserve In the. 
State Library an accurate record of the history of 
Texas. ” (Emphasis ours) 

“Art. $&la. Records Administration Division 
II . . . 

“‘Public records’ shall mean originals or 
copies of written or printed books, newspapers, 
magazines, documents, correspondence, papers, 
maps, drawings, charts, Indexes, plans, memoranda, 
sound recordings, motion-picture or other photo- 
graphic records, which are the property of any 
State department or lnatltution. 

8, . . . 

“3 . With the consent and cooperation of the 
heads of the various departments and lnstltutlotjs 
the public records of such departments and lnati- 
tutiona shall be surveyed, Indexed and clareified 
under the direction of the records administration 
division. Furthermore, with the approval of the 
State Librarian the head of any d 
EEtution may d 

epartment or in- 
eatroy any p blic records in his 

custody which, in his opinlin, have no further 
legal, administrative or historical value, provided, 
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however, that he shall first file application to do 
so with the State Librarian, describing in such ap- 
plication the original purposes and contents of 
public and provided further, that the such 
approval of the State Auditor shall also be required 
with regard to the destruction of public records of 
a fiscal or financial nature." 

In 1946 this office issued Opinion No. O-7132 which 
stated that "the words 'cause to be bound' mean 'binding1 In 
the conventional sense, and will not permit the substitution of 
mlcrofllmi.ng." 

Following this opinion, in 1947 the Legislature en- 
acted Article 5441a, and in 1959 Article 5441b was adopted. 

Section 2, Article 5441a. specifically includes news- 
papers acquired by any State department or institution within 
the term "public records" for the purposes of this Article. 

Section 3 of Article 544la provides that such rec- 
ords may be destroyed when, In the opinion of the department 
head and the State Librarian, these records "have no further 
legal, administrative, or historical value." This section of 
the article does not change in any way the dut of the Librar- 
ian to "cause to be bound the newspapers, w ich duty is ex- -9 
plicitlv set out in Section 3 of Article 5441, but merely au- 
thorizes a procedure for destruction of previously collected 
records when they are properly adjudged to be valueless. Of 
course, when a public record has been properly held to be 
valueless, its destruction may take place, but without such a 
findin~g that the records are valueless Section 3, Article 5441a 
does not authorize destruction merely because a microfilm copy 
of the record exists. Likewise this office cannot hold that an 
alternative method for preservation of records constitutes com- 
pliance with the statute where then Legislature has clearly de- 
fined the procedure to be followed; and this would be true even 
where such an alternative method might be technically superior 
to the procedure authorized by the Legislature. For this reason, 
this office sees no reason to overrule Opinion No. O-7132 issued 
in 1946. In answer to your first question we are of the opinion 
that Section 3, Article 5441a, does not authorize the destruction 
of newspapers In print, purchased pursuant to Section 3, Article 
5441, even though a microfilm copy of the newspaper is to be 
preserved, and even if the consent of the State Auditor to the 
destruction of the newspapers be obtained unless such newspapers 
are adjudged to be valueless. 
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With regard to your seconl fnqu5ry, Article 5441b 
provides: 

"Art. 5441b. Disposition of valueless records 

"Secticn 1. The State Librarian of the State 
of Texas is hereby authorkeX3 to transfer, destroy 
or otherwise dispose of any records of the State 
of Texas consi. ned by 
more than ten $ 10) 

law to his custody that are 
years ?1 an,3 wh:ch the State 

Librarian shall deternIne to be vakeless, or of 
no further use., to the Staz of %xas as official 
records. Provide 3, however p none of m-h records 
shall be disposed of in any manner unless the State 
Comptroller, the State Auditor an'5 th& Attorney Gen- 
eral of the State of Texas shall first have agreed 
with the State Librarian that the preservation of 
any such records are no longer necessary as evidence 
and will serve no useful 2urpoae in the future ef- 
ficient operation 0 f -the State Gsverrment. All 
such records d!ispose,d of, ,a5 agreed .upon, shall 
be generally listed and referred to and such list 
shall be subscribed to by all of saf Cfffcials 
showing their consent to su:h dfs~os%tfoc. 

"Sec. 2. Any such records which the Attorney 
General, State Comptroller, State Auditor and State 
Librarian, or any one or more of them deem necessary 
tom preserve, may be so preser.ved by microfilming 
such records and such microfilm copies shall there- 
upbn constitute original records for all legal pur- 
poses. Thereafter the orfginals of such records may 
be disposed of in such manner as such Officials may 
agree on; provided, however, that such microfilming 
shall be done only if funds are available for that 
purpose or are appropriated by the Legislature of 
the State of Texas for that purpose to cover the 
cost of such microfilming for the State of Texas. 

"Sec. 3. Any such records held to be no longer 
needed for the operation of the State Government or 
those replaced by microfilm copies may nevertheless 
be transferred to the Archfves Division of the Texas 
State Library if the State Librarian deems them to 
be of historical value." 
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This article merely sets forth a method by which 
destruction of valueless records may be accomplished or, in 
the alternative, such records may be toreserved in microfilm 
and the original records may be destroyed after being kept 
for '10 years. Under this article destruction may be accom- 
plished when approval Is secured from the Attorney General, 
State Comptroller, State Auditor, and State Librarian. 

Therefore, the answer to your second question is in 
the affirmative. Thus, such destruction or preservation through 
the use of microfilming that you inquire about may be accom- 
plished under this statute by compliance therewith. 

SUMMARY 

Section 3, Article 5441a, does not authorize the 
destruction of newspapers in print, purchased pursuant 
to Section 3, Article 5441, even though a microfilm 
copy of the newspaper is to be preserved and even if 
the consent of the State Auditor to the destruction of 
the newspapers is obtained, unless such newspapers are 
adjudged to be valueless. 

Article 544113 authorizes the destruction of the 
newspapers which are over 10 years old, if the pro- 
cedures of the statute are complied with. 

Yours very truly, 
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