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THEATTORNEY GENERAL. 
OP TEXAS 

AT-roRNEYGENERAl. 
December 12, 1962 

Honorable James A. Morris Opinion No, WW-1492 
District Attorney 
Courthouse Ae: (1) Whether the value of 
Orange, Texas real estate occupied by a 

National Bank under a leaae- 
purchase agreement pursuant 
to which agreement the Bank 
pays taxes thereon may be 
deducted from the value of 
the capital Stock, surplus 
and undivided profits in 
determining the value of 
the shares of stock of 
said Bank when the value 
of such real estate was 
not taken into consideral 
tlon in arriving at the 
actual cash value of the 
aharea. (2) Whether a 
back-assessment may be 
made against the ahare- 
holders under submitted 

Dear Mr. Morris: facts. 

We quote the following excerpt from the statement 
attached to your letter requeating the opinion of this office 
on the above captioned matters: 

"The County National Bank of Orange, 
Texas was organized and began operations 
during the year 1960. The real estate 
and Improvements occupied by the bank aa 
Its banking house are owned in fee by 
Mr. E. W. Brown, Jr., who ha8 leased the 
property to County National Bank by the 
attached lease-purchase agreement. In 
addition to,.a stipulated monthly rental, 
the bank ia obligated to pay certain 
insurance premiuma, a0 well as all taxes 
upon the property Involved. The land 
and improvements were rendered by the 
bank for the year 1961 and 1962 and the 
1961 taxes were paid by the bank, The 
bank has also furnished the Tax Aaaessor- 
Collector of Orange Independent School 
District with a list ahowing Its capital, 
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surplus and undivided profits and a list 
of the names and addresses of its share- 
holders and the number of shares owned by 
each. In determining the value of the per- 
sonal property to be assessed to the share- 
holders, the bank has subtracted from its 
capital structure the value of the real 
estate upon which it paid the taxes. The 
bank's published statement of condition 
does not list any real estate among its 
resources. 

"Our first question is: 

"Where a National Bank occupies real 
property under such a lease-purchase 
agreement and pays the taxes thereon in 
compliance with the lease, should the 
value of the real estate [which was 
not taken Into consideration in arrlvin 
at the actual cash value of the shares -7 
be deducted from the value of the capi- 
tal stock, surplus and undivided profits 
in determining the value of personal 
property to be asaeaaed to the share- 
holders?" 

The lease-purchase agreement is for a term of five years. 
The lessor agreed to construct the bank building and improve- 
ments according to certain plans and specifications. At any 
time prior to the expiration of the original term of the lease, 
the lessee has an option to renew the lease for a further term 
of five years upon the original expiration date of the agree- 
ment with a further option to renew the lease for a third five- 
year period. Lessee has the right and option to purchase the 
leased premises during the various terms of the lease. 

Article 7166, Vernon's Civil Statutes, reads, in part, 
as follows: 

"Every banking corporation, State or 
national doing bualneas in this State 
shall, in the city or town in which it 
is located, render its real estate to 
the tax assessor at the time and in the 
manner required of individuals. At the 
time of making such rendition the presi- 
dent or some other officer of said bank 
shall file with said assessor a sworn 
statement showing the number and amount 
of the shares of said bank, the name and 

, 
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residence of each shareholder, and the 
number and amount of shares owned by 
him. Every shareholder of said bank 
shall, in the city or town where said 
bank Is located, render,at their actual 
value to the tax assessor all shares 
owned by him in such bank; and in case 
of his failure 30 to do, the assessor 
shall assess such unrendered shares as 
other unrendered property. Each share 
in such bank shall be taxed only for 
the difference between its actual cash 
value and the proportionate amount per 
share at which its real estate is as-. 
aessed. The taxes due upon the shares 
of banking corporations shall be a lien 
thereon, and no banking corporation shall 
pay any dividend to any shareholder who 
is In default in the payment of taxes 
due on his shares; nor shall any banking 
corporation permit the transfer upon its 
books of any share, the owner of which 
is In default in the payment of his 
taxes upon the same. . . ." 

We call your attention to the fact that the value of 
shares of bank stock for ad valorem tax purposes should be 
based upon the actual cash value of the Stock, leas the value 
of the proportionate amount per share of the real estate owned: 
by the,bank.,.Attorney Geheral's.Opfnlon No. WW-1208 pointed 
out that depending upon the facts of each case, the actual cash 
value of the shares might or might not be obtained by adding 
the value of the capital stock, the amount of surplus. undivided 
profits or reserve funds. As stated in Rosenburg-v. Weekes, 
67 Tex. 578. 4 S.W. 899. "The value of a bank share deuends 
upon the-value of its-franchise, capital, and_property-of all 
kinds, leas the amount of its debts." We assume that the 
m-d which has been followed In this case does, in fact, 
arrive at the actual cash value of the stock. However, it Is 
noted that the value of the leasehold Interest in the real 
estate, if any, waa not taken into consideration in arriving 
at the actual cash value of the ahares. 

We think that the provisions of Article 7166 are clear 
and unambiguous, and each share in a bank shall be taxed only 
for the difference between Its actual cash value and the 
proportionate amount per ahare at which real estate actually 
owned by the bank is asseased. It has been held that the 
effect of Article 7165, V.C.S. and Article 7166, V.C.S;, is to 
require the banking corporation to pay taxes on all of its real 
estate and the shareholders to pay the taxes on the personal 
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property. 
Marshall ,v: 

Engelgeke v. Schlenker, 12 S.W. ggg,&idgo); ;ity of 
State Bank of Marshall, 127 S.W. 10 3 (Civ. pp. 

910, error ref.-)-. Implicit in the holdings of theae cases, 
is the requirement of actual ownership by the banking corpora- 
tion. 

Attorney General's Oplnlon No. O-1214 held that the 
leglalatlve purpose in permitting the deduction of the assessed 
valuation of real estate owned by the bank in arriving at the 
value of the aharea waa to prevent double taxation of the real 
estate owned by the bank. In the instant case, the taxes paid 
by the bank amount to nothing more than a part of the considera- 
tion paid for the lease. Thus refusing to allow deduction for 
the assessed valuation of the real estate In this case in 
valuing the shares of stock does not result in double taxation 
since the real estate isnot taxed again through the shareholders 
as a part of the assets of the bank, as the value of the real 
estate, if any, was not taken into consideration in arriving 
at the actual value of the shares. 

We quote again from the statement attached to your re- 
quest: 

"Our second question results from the 
failure of the school district to make 
any aaaeaament against the shareholder.3 
for the year 1961. Along with its real 
estate rendition, the bank furnished a 
statement of its capital, surplus and 
undivided profits, a copy of which is 
attached, as well as a list of its share- 
holders and the number of shares owned 
by each. Since the omission was dis- 
covered within two years, we infer that 
It is proper to make a back-assessment 
for the year 1961 against the share- 
holders at the value determined to be 
correct by your anawer to the first 
question. The bank contends that the 
unsigned list showing capital, surplus 
and undivided profits, together with the 
list of shareholders, constituted a ren- 
dition of the personal property on be- 
half of the shareholders and further 
contend8 that such property cannot now 
be back-assessed. 

"Our second question is: 

"Should the school tax anaessor- 
collector make a back-assessment for 
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the year 1961 against the shareholders 
in the manner provided in Article 7208?” 

The provisions of Article 7208, V.C.S., read as follows: 

“If the assessor of taxes shall dis- 
cover in his county any property, or 
outside of his county but belonging to 
a resident of the county, any personal 
property which has not been assessed or 
rendered for taxation every year for 
two years past, he shall list and assess 
the same for each year thus omitted 
which it has belonged to said resident, 
in the manner prescribed for assessing 
other property; and such assessment 
shall be as valid and binding as though 
it had been rendered by the owner there- 
of. ” 

In Republic Ins. Co. v. Highland Park Independent School 
District, 141 Tex. 224 171 S W 2d 342 (1943) th e court held 
that Article 7208 has Ao application to schooi district asses- 
sora, but only to county assessors in assessing taxes due the 
state and county. In that case the attempted back-assessment 
involved taxes more than two years past due. We quote the 
following excerpt from page 348 of the court’s opinion: 

II . . .We have said that Art. 2791, 
aupra, gives the assessor and ~01:~ 
lector of an independent school dia- 
trict the aame powers and duties with 
respect to assessing and collecting 
taxes as are vested in the tax officials 
of towns and villages. The very next 
article (2792, R.S. 1925) authorizes 
the school districts to have their taxes 
assessed and collected by the county 
assessor and collector, or collected 
only by the county collector, and the 
only limitation placed upon the county 
official, when he thus becomes ex offi- 
cio assessor and collector for the 
school district, is that he cannot as- 
8888 the taxable property In the dis- 
trict at a greater value than that as- 
sessed for county and state purposes. 
We think 1t is clear that if the legls- 
lature had meant that his powers and 
duties should otherwise be different 
from those given a duly constituted 
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school district assessor and collector 
under Art. 2791, the limitation would 
appear in Art. 2792. Therefore, the 
county assessor and collector, in dla- 
charging his duty to ass~ess and collect 
for respondent during the years in ques- 
tion, was governed by Art. 1047 and not 
by Art. 7208; in ao far as his power 
to 'back' assess for school taxes was 
concerned. And, as we have said, if 
he suffered taxable personal property 
to be omitted from the rolls during 
those years, his action was in no wise 
binding on the school district and did 
not affect the right and duty of some 
successor in office to 'back' assess 
it, under Art. 1047." 

Article 1047, V.C.S., reads as follows: 

"Whenever.the assessor and collector 
shall ascertain that any taxable pro- 
w*ty, real or personal, has not been 
assessed for any previous year, he 
shall assess the same in a supplement 
to his next assessment roll, at the 
same rate under which such property 
should have been assessed for such 
year, stating the year for which such 
property should have been assessed; 
and the taxes thereon shall be col- 
lected in the same manner as other 
assessments. In any case where any 
party has omitted to render property 
for taxation for any former year or 
years, and such taxes have not been 
paid, such party shall give such pro- 
perty in for assessment for the years 
thus omitted and pay such taxes; and 
the assessor and collector shall enter 
all such property in a supplement to 
his next assessment roll, under the 
head of payments for former years." 

Under the plaln'terms of the above quoted statute the 
Tax Assessor-Collector of the Orange Independent School Dis- 
trict has a clear duty to make the back-assessments for the 
year 1961 against the shareholders and should proceed accord- 
ing to the provisions of the statute. 
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SUMMARY 

The value of real estate occupied by a 
National Bank under a lease-purchase agreement 
pursuant to which agreement the Bank pays 
taxes thereon may not be deducted from the 
value of the capital stock, surplus and un- 
divided profits in determining the value of 
the shares of stock of said Bank, as the value 
If any, of~the.real property was not taken 
into consideration in arriving at the actual 
cash value of the shares. Under the submitted 
facts, a back-assessment may be made against 

shareholders pursuant to the provisions of 
iC le 1047, V.C.S. 

Yours very truly, 

the 
Art 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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