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Honorable Wm. L. Ferguson Opinion No. C- 20 
County Attorney 
Rusk County Re: Whether Article 6.03, V.C.S., 
Henderson, Texas applies to motor vehicles 

brought into this state by 
residents oft this state even 
though the resident has 
registered the motor vehi- 
cle in the foreign state and 

Dear Sir: related questions. 

You have requested an opinion from this department upon 
the following facts and questions which are copied from your 
letter: 

"1 . 

"2 . 

“3 . 

“4 . 

Art. 6.03 levies a use tax upon all 
automobiles bought by residents of 
this state outside of the state and 
brought into the state. Does Art. 
6.03 apply to automobiles brought Into 
this state by residents of this state. 
even though the resident has registered 
the automobile In the foreign state? 

Art. 6.04 places a Use tax of $15 on 
automobiles registered in this state 
brought into the state by 'new resi- 
dents' of this state. Does the term 
'new resident' mean a person who has 
never resided in Texas before or does 
it mean a resident who is a new resl- 
dent at this time? 

Would a soldier, student or transient 
worker who retains his residence In Texas 
and who brings an automobile into this 
state be subject to the tax imposed under 
Art. 6.03 or subject to the tax imposed 
under Art. 6.04? 

Would the fact that the automobile was 
registered in the foreign state be suffi- 
cient evidence that the person was a 'new 
resident' and subject to Art. 6.04? 
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"5. Would the question in each case of 
whether a person is a resident of the 
state as in Art. 6.03 or a 'new resi- 
dent' of the state as in Art. 6.04 be 
a question to be determined by the Tax 
Assessor and Collector based on the 
actual facts and circumstances of that 
situation?" 

Article 6.03, Title 122A, V.C.S., levies a use tax of 
l-1/2 per cent of the total consideration paid or to be paid 
upon every motor vehicle purchased at retail sale outside of 
this state and brought into this state for use upon the public 
highways thereof by a resident of this state or by a person, 
firm or corporation domiciled or doing business In this state. 

Question No. 1: The fact that a resident of this state 
registers a motor vehicle in another state after purchasing it 
in the other state does not in any way change the law as to the 
application of the use tax; and If he Is a resident of this state 
at the time the purchase is made of the motor vehicle In another 
state and he brings the motor vehicle Into this state for use 
upon the public highways of this state, then he Is liable for 
the use tax of l-1/2 per cent of the total consideration paid 
for the vehicle. 

Article 6.04 provides in part: 

"When a person makes application for the 
initial certificate of title in this State 
on a particular motor vehicle, he shall pay 
a use tax on that motor vehicle in the sum 
of Fifteen Dollars ($15). . . It is the 
purpose of this subsection to impose a use 
tax upon motor vehicles brought Into this 
State by new residents of this State." 

\ 
Question No. 2: The term "new resident", in our opinion, 

does not necessarily mean a person who has never resided in the 
State of Texas before, but does mean that the person has been a 
nonresident of this state Immediately prior to the time of bringing 
the motor vehicle into the state and has become or is becoming a 
new resident of this state at the time of bringing the motor 
vehicle Into this state and is a new resident at the time such 
person makes application for the Initial certificate Of title in 
this state. 

Question No. 3: A soldier, student or transient worker 
who retains his residence in Texas and who brings an automobile 
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into this state is not a new resident of this state but has 
continued to be a resident of this state while temporarily 
out of the state; and if he purchases an automobile out of 
this state and brings it into the state for use upon the 
public highways, he is subject to the l-1/2 per cent use 
tax as provided by Article 6.03. 

Question No. 4: The fact that a motor vehicle was 
registered in the foreign state is not sufficient evidence 
that a person who registers It in the foreign state and then 
brings it into this state is a new resident of this state. 
The question of residence Is a fact question; and if the per- 
son bringing the automobile into this state is a resident of 
this state at the time he purchases the motor vehicle in 
another state and brings it into this state for use upon the 
public highways, It is subject to the use tax of l-1/2 per 
cent as provided by Article 6.03 regardless of whether or 
not it has been registered in another state. 

Question No. 5: In each case it is a question of fact 
as to whether or not the person bringing the motor vehicle Into 
this state is a new resident bringing the motor vehicle with him 
at the time he moves to this state and becomes a resident thereof 
or whether he was a resident of this state at the time of pur- 
chasing the motor vehicle in a foregin state. This question of 
fact must be determined in each case by the tax assessor and 
collector, so as to determine whether the use tax provided by 
Article 6.03 or the use tax provided by Article 6.04 shall 
apply. 

We are enclosing herewith copies of opinions hereto- 
fore rendered by this department, to-wit, Opinion No. V-439 
dated November 24, 1947, and V-1405 dated February 12, 1952, 
which support the above answers. 

SUMMARY 

Motor vehicles purchased outside of 
this state by residents of this state and 
brought Into this state for use upon the 
public highways 'are subject to l-1/2 per 
cent use tax provided by Article 6.03 and 
motor vehicles brought into this state by 
new residents of this state are subject to 
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the tax provided by Article 6.04 and the 
question of whether or not the person is a 
new resident is a fact question to be deter- 
mined by the tax assessor and collector. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
kt%rney General of Texas w- J. H. Broadhurst 

Assistant 

JHB:pw 

Enclosures 
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OPINION COMMITTEE 
W. V. Geppert, Chairman 
Arthur Sandlin 
Jerry Brock 
Al10 Crow 
V. F. Taylor 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: Stanton Stone 
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