
Hon. Bill F. Griffin, Jr. Opinion No. C- 39 
County Attorney 
Shelby County Re: The legality of certain ex- 
Center, Texas penditures 'by Shelby County 

and whether-those expendi- 
tures may be paid out of the 

Dear Mr. Griffin: Permanent Improvement Fund. 

Reference is made to your request which reads in part 
as follows: 

"Shelby County, Texas, by and through its 
Commissioners Court, is interested in investing 
the sum of $1,200.00 in connection with the em- 
ployment of Forrest and Cotton, Inc., Consult- 
ing Engineers and Marvin Springer & Associates, 
Urban Planning and Development Consultants for 
the purpose of developing a planning program for 
the Shelby County Area, primarily concerning the 
development of areas surrounding the proposed 
Toledo Bend Reservoir. . . . .~ 

(1 . . . 

"1 would like to have the benefit of your 
views concerning the legality of such an expendi- 
ture on the part of Shelby County. . . . 

"Assuming that such an expenditure by Shelby 
County would be legal, our first:question is 
whether same could be paid out of the Permanent 
Improvement Fund of Shelby County. . . .'I 

The decisions of the Texas courts have repeatedly he:Ld 
that 'the Commissioners I Court is a court of limited jurisdiction 
and has only such powers as are conferred upon it, either by ex- 
press terms or by necessary implication, by the statutes and C'zn- 
stitution of this State. 
92 S.W.2d 1011 (1936); Vo ess Counts v. State, 127 'kc. 1343, 

berg v. Lovett l/5 S.W. 508 ('Tex. 
Civ.App. 1915, error ref.); Rooer v. Hall 280'S.W. 289 (Tex.Civ. 
App. 1925); Article 23.51, Vernon's Civil 6 tatutes; 11 Tex.Jur. 
632, Counties, Sec. 95. 
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In order for Shelby County to have the authority to 
make expenditures for the planning of a county development 
program, there must be a granting of such authority by the Con- 
stitution or by the Legislature of the State of Texas. The only 
statute which would seem to apply to such an expenditure would 
be Acts 54th Leg., 
part as follows: 

R.S. 1955, Ch. 351, p. 899, which reads in 

"'Section 1. That all counties in the State 
of Texas may appropriate from the General Fund of 
said counties an amount not exceeding Five Cents 
(5$) on the One Hundred Dollars (#lOO) assessed 
valuation, for the purpose of advertising and pro- 
moting the growth and development of such county; 
providing that before the Commissioners Court of 
any county may appropriate acy sums for such pur- 
pose, the qualified taxpaying voters of said county 
shall, by a majority vote of the persons voting at 
such election, authorize the County Commissioners 
to thereafter 

%ll,tion I 

appropriate not to exceed Five Cents 
on the One Hundred Dollars ($+OO) assessed 

. 
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YSec. 2. The authority to levy the tax pro- 
vided for herein shall be restricted to counties 
of more than one hundred thousand (lOC,OOO) popu- 
lation, according to the most recent United States 
Census. 

"Sec. 3. The authority to appropriate the 
amount authorized in this bill out of the General 
Fund shall be restricted to counties of more than 
fifty thousand (50,000) population according to 
the last preceding Federal Census." 

The manner in which Article 2352d is reported in Ver- 
non's Civil Statutes, Volume 7, is somewhat misleading in that 
Sections 2 and 3, quoted above, are found in the note following 
the compilation of Article 2352d rather than as a part of the 
present statute. Article 2352d, as it was amended and passed by 
the Legislature in 1955, has two Sections 2, 3, 4, and 5. (Acts 
54th Leg., R.S. 1955, Ch. 351, p. 899). Tie second Sections 2, 
3, 4 and 5, are carried in Verr?on!s Civil Statutes as a note to 
Article 2352d. 

The second Section 2 limits the authority to lavy a 
tax for this purpose to counties of 100,000 population or more, 
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and the second Section 3 of Article 2352d limits the authority 
to appropriate funds to counties which have a population in ex- 
cess of fifty thousand (50,000) according to the last preceding 
United States Census. The last United States Census was taken 
in 1960, and at that time Shelby County had a population of twenty 
thousand four hundred and seventy-nine (20,479). Texas Almanac,- 
1961-1963. Therefore Shelby Countjr would not be included in the 
authority granted under Article 2352d. We know of no other stat,- 
ute which would grant Shelby County such authority. 

Shelby County does not have the authority to expend 
money'for the development of a planning program for the Shelby 
County Area. 

In view of the answer to your first question, it is no,t 
necessary to answer the second question posed. 

SUMYARY 

Under the facts stated, Shelby County is not 
authorized to expend money for the development of 
a planning program for the Shelby County Area. 

Yours very-truly, 

WAGG OXER CARR 
Attorney General 

BZ7Z???or~;a 
Assistant JN:wb 
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