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February 11, 1964 

Honorable H. I,. Bengtson 
DefiUty Banking Commissioner 
Depzirttient of Banking 
John Hi Reagan State Office Bldg. 
Austin, Texas 

Opinion No. C-215 

Re: Reconsideration of c-187, 
concernitig tihether~‘& ceme- 
t~ry’~a;ti~dclatlon may make 
prepayments Into lta per- 

Dear Mr. Bengtson: petual care truet fund. 

Your request fdr an opinion aeka the following quee- 
tions : 

“1. 1 May the stockholders df a ceme- 
tetip’aadoci&tIon .ptiepay ‘funds into Star 
Perpetual F&i+& Tz+uet.‘Fufid, either in ad- 
vatice~‘of bales’dr dtiring the life of a 
tini&-pa#nent ‘oontraot rather than at the 
time final payment Is made? 

“2.’ If your answer to the foregoing 
Qi6ation is ‘Yea’;: then Where ‘&oh a’ 
atirplua ~to”ti PerpetuaI C&tie Fund exieta 
f%m’auch payments, may credit be taken 
againtit’sudh.iiurplue frdm~the aalee of 
ptiopert‘jl antStled#,to perpetual oar8 until 
the surplus haa been depleted? 

I‘ 3. Are aontributione’~ofi donations re- 
ceived from the etdokholdere oi a oemetery 
dad&iation over and above legal require- 
menta to be ooneidered in the same light 
aa oontrlbutione or donationa from third 
F;t$e;,,tmder the provieiona of 912a-18, 

. * . 

In response to these 
8 

ueations. it was held in At- 
torney General’s Opinion C-l 7 that prepayments into the 
perpetual care trust fund provided by the provielone of 
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Article 912a-15, Vernon’s Civil Statutes, could not be made. 
On reconsideration, we have concluded that this holding is 
erroneous. 

The pertinent portions of Article 912a-15, Vernon’s 
Civil Statutes, prior to Senate Bill 121, are as Sol~lows: 

“Every cemetery association . . :whloh 
has established and Ta now~malntalnlng, oper- 
ating and/or conducting a perpetual care ceme- 
tery, and every atisoclation which shall here- 
after establish, maintain, operate and/or con- 
duct,~ a perpetual care cemetery wlthln this 
State pursuant to this Act, shall establish 
. . . an endowment fund . . . . The principal 
of auch’fund So? perpetual care shall never 
be voluntarily reduoed, but shall maintain 

ci;emaiJ 
InvlolabIe and shall forever be maln- 

ained separate and dlatlnot by the trustee or 
trustees from all other funds. And the 
net Income arising therefrom shail’b;! used 
solely for the general care and malntenande of 
the property entitled to perpetualjoare In the 
oelileterj for whlch’the fund 1s established, 

but shall never be uaed for the lmprove- 
ietk’or embellleliment af’uneold property to be 
offered for sale. . , . 

II 
. . . 

“A oemetery ,.aaeooiatlon whioh had establlsh- 
ed a perpetual oare fund may also take, reoeive, 
and hold therefor &nd as ‘a ‘part thereof OF baa an 
Incident thereto’any property, real; pereonal or 
mixed; bequeathed; devised, grAnted, given or 
otherwise contributed to it therkfor. 

“The perpetual oare fund authorized by this 
Section arWal1 sums paid ‘therein or contributed 
thereto are, and ekch’thereof la hereby, expressly 
perniltted and shall be and be deemed to‘bh for 
charitable and eleemosynary purposes. . . . . 

“Bach perpetual oare oemetery shall deposit 
in its perpetual care fund an amount e uivalent 
to . . . a minimum of twenty cents (20 $ ) per 
square Soot of ground area sold or disposed of 
as perpetual care property . . . A minimum 
of fifteen dollars ($15.00) per each crypt 
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Interment right sold or disposed of as per- 
petual care propert 
five dollars ($5.00 7 

and a mlnlmum of 
per'each niche Interment 

right 'sold or'diapoaed of as perpetual care 
pronerty . '. . Such minimum requlremehta 
shall apply to ail property III whldh the ex- 
tiIuslve right of 'sepulture has been sold or 
paid for, whether used for lnteiment. purposes 
or not. 

"The deposit oSsuch funds in the per- 
petual care fund shall be made within thirty 
(30) days after the receipt ofthe final pur- 
dhaae price .of each lot; grave, crypt, or 
nidhe a6ld as property entitled to perpetual 
care. . . .' 

Under the'provlalona of 'Artidle 912a-15, the perpetual 
care 
"for 

trust fund provided for therein tionatltutea a trustfund 
the benefit and protectionof the pub116 by preserving 

and keeping cemeteries from be0omSng places of disorder, re- 
proach, and desolation In the oommunitles in 'which they are 
SitUatedc?.; .Artia‘Le 912a-l5re'quire,s certtilntml.nlmiium dep;o$.lta? 
to. be made.cJinto.the' perpetual caretrust Sun&; 
mm@ .a$ fr%l>ows~: 

The& provislohs 

"Each ,perpetual care cemetery shall de- 
pbslt In ~lta perpetual care truat.Sund an 
amount equivalent ~to'sudh amount aa may have 
been"atlpulated in any oontraot under which 
pex+tual oare.progerty was sold prior ,to 
March 15, 1934, plus a minimum of twenty 
cents (208) per square foot of ground area 
sold or disposed of as perpetual oare prop- 
erty after Maroh 15, 1934, until auah fund 
reaohea a minimum ofOne Hundred Thousand 
Dollars ($lCiO,~OQO~OO), after~whloh .eabh such 
oembt@r$ ahall deposit an amount~equivalent 
to a minimum of ten cents (104) per square 
Soot of ground area sold or diapoaed of aa 
perpetual care property after Maroh 15, 1934, 
until September 3, 1945. Eaoh auoh cemetery 
shall deposit In Its perpetual care trust 

'fund an amount e ulvalent~to a minimum of 
twenty cents (20 B ) per square foot of ground 
area aold or disposed of as perpetual oare 
property after September 3, 1945, until July 
1, 1963. A mlnlmum of Fifteen Dollars ($15.00) 
per each orypt interment right for mausoleum 
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interment sold br disposed of as'perpetual 
care property atid a mlniniumsd Five Dollars 
($5.00) per each niche internient right for 
columbarlum lnterment'sold,or diePosed of 
as etipetual care property between March 15, 

,193 & and July 1, 1963, ah&l1 alao'be placid 
in such perpetual care trust fund. From and 
after July 1, 1963, each Budh ceinetery'ahaS1 
deposit In Its gerpetual care trust fund ati 
amount equlvtilent to's minimum of Tlfty cents 
(504) per square foot of &o+d:ai%& sold or 
dbapoaed~of as perpetual care property afte? 
said date. A minimum df Forty Dollars ($40.00) 
per each crypt interment right for mausoleum 
interment sold or disposed of as perpetual 
care groperty, except that on crypts ticceaal- 
ble only through another crypt the minimum re- 
quirement ahall'be !Pwenty Dollars ($20.00) per 
each'auoh crypt, and a minimum oS'Ten Dollars 
($10.00) -per Cach niche IntWment~right for 
colu&artv Interment aold or disposed of 'aub- 
sequent to Jul$,l, 1963, shall al&o be'plaodd 
in such ,perpetual care trmat fund. such niltil- 
mum requirements shall Bp$ly to all prop'erty 
In which the exolualve right of aepulture has 
been sold and paid for, whether used for in- 
terment purpoeea or'not. 

"After July 1, 1963, each agreement for 
the sale of burial apace in a perpetual aare 
cemetery shall eet out separately the-part 
of the'aggregate amount agreed to be,paid by 
the~purohaaer which la to be deposited In the 
perpitual ~oare trust fund. If the aggregate 
amount agreed to be paid bJr the purohaaer ie 
payable In lnatallmenta, a&l amounta paid there- 
on ah811 be applied, first* to the part thereof 
not required to be deposited in the perpetual 
care trust fund, to t#he extent thereof, and the 
remainder ah&U, when received by the Belier, 
be deposited in the perpetiual oare trust $und+ 
Any funds required to be 'deposited In Its pen- 
petual care trust Sund,by a aeller of bull181 
apace shall be so deposited not later than ten 
(10) days after the end of the 'calendar month 
during which they are received. . . ." 

It will be noted by the foregoing provlalona that each 
perpetual care cemetery is required to make certain minimum 
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deposits-into the trust fund and to maintain a certain mlnl- 
mum amount at all tlniea in the perpetual care trust fund. 
mere IS no ptiovlslon tihlch prohibits a cemetery aasoclatlon 
from depositing or malntalnlng'ln the trust Sund'amounts In 
bxciss of th&~ minimuin -ti@Quir@d; Furthermori, there iti no pro- 
vlaioti ivhlch either &preiasly or iriiglledly prohibits requlr- 
ed deposits from being made in advance. 

The construction :placed on'tlie provleldna of Article 
9128-15 by Attorney Oeneral'a Oplnlon C-187 In'CIfSeot prohlblte 
the demetery asaoclatlon S&m nialntalnlng a'ptirfietual trust -fund 
in excess 6S the minimum required to be mtilntalned by the,mak- 
lng of ,prepayment&. It %a our opinion that'thls conattitition 
doea violence to the purpose of the trust and such construction 
is not atithorlzed. 

In Wood v. State, 133 Tex. 110, 126 S.W.2d 4 (1939), the 
Supreme Court atated,the rule of'atatutory~oonatruotlon appll- 
cable to gour questions as follows: 

"It la'the 'aettiCd law~that statuteti' 
should be'contittied tie ati td carry out'the' 
L~glslatlve intent, and when aubh intent .la. 
,oxic@ aaoertained, It ahould'be glvefi effedt', 
&en thoUgK'th& literal meaning of thb.tidedti 
used thereIn ta tiot~ SoSl&@di "Also,: statutes 
ah&Id nevdr be 'given'a'conetruction that' '* 
leads to tintiert&nty, ltijutitioe, or oonftialbti, 
lS~lt,,la ,poaalble to construe them otherwise. 
. . . 

In view of the foregoing, you are advised that the stook- 
holders of a oemtitery association may prepay funds into its "' 
perpetual care trust fund *ither ln'advance of sale8 or during 
the life of the time-payment contract. 

In answer to yoursecond question, you are advlaed that 
where a surplus exists in a perpetual bare fund from prepay- 
ments, credit may be taken againat suah aurplua, providing the 
minimum required is maintained at all times. In detemihlng 
whether a aurplua exists from prepaymenta, no part of the trust 
fund reaulting'from donations to the trust fund may be o'onalder- 
ed. Attorney General's Opinion c-187 is modified to oonform 
with, the holding herein. 

SUMMARY 

A~oemet~ry"aasociatlon may make prdpay- 
ment of Sunda Into ita perpetual care trust 
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JR:ms 

fund, either in advance df sale8 or'during 
the life df a titie-ptiyinent contract.. Iri 
determlning whether a surplus exlats from 
prepa$ment&, no p&tit of the trust fund 
tieaultlng from dotiatlons to the t-at fund 
may be considered. 

Yours very truly, 

WAQCiONER CARR 
Attorney General 

‘tie?’ 
Aeeletant 

APPROVED: 

OPINION coMMITTlE$ 

W; V; Geppert, Chairman 
J. C. Davle' 
Linward Shlvera 
Edward M@Y'ett 

APPROVEDFORTHEATTORNEYGENERAL 
By: .Stanton Stone 
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