
EA KEY GENERAL 

EXAS 

AUSTIN ~~.TJZXAES 

March 9, 1964 

Hon. J. W. Edaar 
Commissioner of Educati,on 
Texas Education Agency 
Austin, Texas 

Oninion No. C-224 
* 

Re: Incentive aid payments to 
resulting consolidated in- 
dependent school districts 
under Article 2815-4 of 
Vernon's Civil Statutes and 
related questions. Dear Dr. Edgar: 

We are in receipt of your request for opinion wherein . . . _ you asK several questlons concerning the incentive ale payments 
to be given independent school districts created through con- 
solidati,on. The original statute was codified as Article 2815-3 
of Vernon's Civil Statutes; however, Article 2815-4, a 1963 en- 
actment, is the most recent and will be cited herein as the 
incentive aid payment statute. Article 2815-4 represents a re- 
enactment of Article 2815-3 except for the change in Section 1B 
to reduce the average daily attendance requirement from one thou- 
sand to seven hundred and fifty. We shall proceed to answer your 
questions in order of their submission. 

Situation I 

'Recently a County School Board (Oran e) has 
annexed a common school district (Bancroft 7 to an 
adjoining independent school district (West Orange) 
under Article 2922a. The resulting enlarged dis- 
trict (West Orange) is an independent school dis- 
trict (Art. 2922b) has in excess of 1000 scholastics 
in A.D.A. and has made timely application for incen- 
tive aid payments. 

"The independent school district before the an- 
nexation was a budget excess district by some $67,- 
000. This means it was not eligible for nor will it 
receive Foundation Program payments in the 1963-64 
school year. The independent school district as en- 
larged by the annexation will still be a budget ex- 
cess school district by approximately $36,800 when 
the costs of the Foundation Programs in the two dis- 
tricts existing prior to the annexation are combined 
and compared with total Foundation Program receipts 
(local fund assignments and State per capita payments) 
of the two districts. 
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"The former common school district is a Founda- 
tion Program district. According to its Fund Appli- 
cation for Foundation Program funds, it is eligible 
for $30,400 in this 1963-64 year. This eligibility 
for $30,400 will be paid within 1963-64. Any incen- 
tive aid payments to the resulting independent school 
district, if any, would begin in 1964-65 and continue 
ordinarily for nine consecutive years. 

“As heretofore pointed out, the resulting en- 
larged independent school district will not be eligi- 
ble for Foundation Program Assistance (see Section 1, 
Par. A) in 1964-65, Further, it has applied for an- 
nual incentive aid payments and expects same on the 
grounds that the difference between the sum which the 
new district would realize from Foundation Program 
funds (a zero amount) and the sums of the Foundation 
Program funds which would have been paid to the dis- 
tricts in 1964-65 had there been no annexation (a 
rough guess $30,000 plus) is the latter figure. 

"Query: Ma,y incentive aid payments be legally 
made by this Agency to a resulting independent school 
district that is budget excess or budget balance; 
that is, where not eligible for Foundation Program 
funds as enlarged by annexation or consolidation?t1 

Section l.A of Article 2815-4 states as follows: 

“A. The amount of Incentive Aid Payments shall 
not exceed the difference between the sum of the 
Foundation Program Pavments which would have been 
paid to the several districts included in the newly 
organized district had there been no consolidation, 
and the amount of Foundation Program Assistance for 
which the new district aualifies." (Emphasis added). 

The grant of incentive aid payments made pursuant to 
Article 2815-4 is premised on the fact that the resulting con- 
solidated district qualifies for Foundation Program Payments 
under Articles 2922-11 s et seq. If the new consolidated district 
is “budget excess” or budget balance,” or during the term it be- 
comes "budget excess" or "budget balance" then it receives no 
Foundation Program Payments and may not receive zany incentive aid 
payments. Your first question is therefore answered in the nega- 
tive. 

-1089- 



Hon. J. W. Edgar, page 3 (C-224) 

Situation II 

"A common school district '(Kempner) operates 
a school in its district for 1962-63; thus it has 
never become dormant. It does not operate a school 
for 1963-64.; it transferred all its scholastics for 
1963-64 to an adjoining independent school district 
(Lampasas). By an election held under Article 2806, 
the common district was consolidated to said inde- 
pendent school district in January, 1964. Thus, the 
common school district did not operate itself a 
school for 1963-64--all scholastics being transferred 
out # 

"The resulting independent school district (which 
is not a budget excess district) has applied for in- 
centive aid payments as may acarue as a result of the 
consolidation of the districts. 

"Query: (a) Where a school district was not 
operating a school in 1963-64 and therefore was not 
receiving Foundation Program funds at.the time of its 
consolidation with an independent school district, is 
the resulting consolidated district eligible for in- 
centive aid payments under Article 2815-31 

@I(b) If (a) is answered in the affirmative: 
Should the incentive aid payments be based on the 
Foundation Program status of the districts for 1963-64 
and computed as though the common school district was 
operating a school prior to January, 1964; or be based 
on the Foundation Program status of the two districts 
for 1962-63 when both operated Foundation Program Aid 
schools? 

"In this second situation we are inclined to the 
opinion that an incentive aid payment is legally war- 
ranted, but we would appreciate assistance as to what 
year should be used for its computation." 

In answer to your Question (a) we advise you that the 
resulting school district is eligible for incentive aid payments. 
Even though the consolidated district must qualify for Foundation 
Program Payments under the answer given in Situation I, all of 
the districts need not have necessarily received payments prior 
to consolidation. This question is therefore answered in the af- 
firmative. 
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Article 2815-4 does not cover the situation wherein 
one of the districts, now consolidated with another, was not 
an operating district the year immediately preceding consolida- 
tion. We interpret Section 1.1 to mean that the year immedi- 
ately preceding consolidation is the one to which the Texas 
Education Agency should look in ascertaining the Foundation Pro- 
gram Payments made to a former school district. It follows that 
in your Situation II, although the common school district was 
not operating the year preceding consolidation (19631, this is 
the year that governs the Foundation Program status. 

Situation III 

"There is at least one county where develop- 
ments are contemplated and initiated to annex and/or 
consolidate adjoining districts, as time and circum- 
stances permit, thereby to reduce the several dis- 
tricts in the county to one or two large financially 
strong districts. 

"Query: Where two or more districts have been 
consolidated or annexed to become a resulting inde- 
pendent school district which has been determined 
eligible for certain incentive aid payments, then 
later in the same year or in a subsequent year a sec- 
ond consolidation is perfected involving the origi- 
nally enlarged district, would legally there be an 
obligation to meet two separate series of Incentive 
Aid payments as a result of the two consolidations? 

"Stated another way and assuming an annual (10 
years) incentive aid payments of $10,000 has been 
determined for the independent school district re- 
sulting from the first consolidation, and an annual 
incentive aid payment of $5,000 has been determined 
for the independent school district resul ting from 
the second consolidation, would the last resulting 
independent school district legally be entitled to 
receive annually two incentive aid payments until the 
ten years in each case expires?" 

Section 1 of Article 2815-4 provides as follows: 

"Section 1. From the effective date of this Act 
independent school districts hereafter created through 
consolidation may qualify for Incentive Aid Payments 
by the State of Texas; provide~~t~o~r, no school 

a Deriod of more district ma v receive such naym 
than ten (10) vears. Such Incentive Aid Payments shall 
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be made only upon application to the Texas Ed.uca- 
tion Agency and in compliance with the terms and 
co;zoi;ions contained in this Act.” (Emphasis 

. 

This section provides that no school district may re- 
ceive such payments for a period of more than tent years. At 
the time a district is consolidated the Texas Education Agency 
should determine the incentive aid payments to which that par- 
ticular district may be entitled by virtue of the provisions of 
Article 2815-b. If at a subsequent time that district partipates 
in a consolidation with another district, the independent school 
district before consolidation ceases to exist. Since incentive 
aid payments cannot be made to a non-existent school district, 
you are advised that the Texas Education Agency should ascertain 
the incentive aid payments to which the resulting independent 
school district may be entitled. Under this reasoning any inde- 
pendent school district may be entitled to only one series of 
incentive aid payments, the period not to exceed ten years from 
the date of the last consolidation. The question posed in Situ- 
ation III is therefore answered in the negative. 

SUMMARY 

Under Article 2815-k of Vernon’s Civil Statutes 
incentive aid payments may not be made by the Texas 
Education Agency to a resulting independent school 
district that is budget excess or budget balance, as 
the district is ineligible for Foundation Program 
Payments. 

Where a resulting independent school district Is 
comprised in part of a former school district not re- 
ceiving Foundation Program Payments at the time of 
consolidation, the resulting school district may still 
receive incentive aid payments. These payments should 
be based on the Foundation Program status of the re- 
spective districts participating in the consolidation 
for the year immediately preceding consolidation. 

A resulting independent school district may be 
entitled to only one series of incentive aid payments, 
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the period not to exceed ten years from the date 
of the last consolidation. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General n 

-"Fred D. Ward 
, 

Assistant Attorney General 
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