
Honorable Richard Hoerster 
County Attorney 
Gillespie County" 
Fredericksburg, Texas " 

Dear Mr. Hoerater,: 

Opinion No. C-407 

Re: Whether a County Clerk 
is authorized to is- 
;sue a duplicate marri- 
age license 'under the 
facts stated. 

Your letter requesting an opinion states the following 
facts:~ A man an&a woman came to the county clerk's office in 
Gillespie County sometime during'the year 1962 and took out a 
license to marry. A ceremohy was performed by a duly ordained 
minister acting under authority of the license issued. The re- 
turn on the license was made by the minister, and it was placed 
in the mails. It. was never 'received by the County Clerk. The 
man and woman now request~that a dupl~icate license be issued and 
made a matter of record upon the return being again made thereon 
by the minister. The clerk has a stub record that the original 
license was issued. 

Your question in regard to these facts is stated as 
follows: 

"Can the Clerk lawfully issue a duplicate license 
and then record it when the minister has endorsed the 
return?" 

The only statutory provisions authorizing the issuing 
and recording of marriage licenses are Articles 4604. 4604c, 
46048, 4606 of Vernon's Civil,Statutes. All of these articles 
contemplate a marriage license being issued prior to a cere- 
monial marriage, and apparently they have been faithfully com- 
plied with in everything required, except insofar as the loss 
of the license in the U..S. Mails made strict compliance with 
Article 4606 impossible. 
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The problem represented by the fact situation before 
us is one of first impression in this state. Moreover, our 
research in the law of other jurisdictions failed to reveal 
a case in point. .: ,, 

Article 4606, Vernon's Civil Statutes provides as 
follows: 

:~ ,. 
"The clerk shall record all licenses so issued 

by hfm in a well bound book kept for that purpose. 
It shall be the duty of the person solemnizing the 
rites of matrimony to endorse the same on the li- 
cense and return it to the county clerk within sixty 
days after the celebration aforesaid: such return 
shall be recorded with the license." 

It has already been held by this office that Article 
4606 is to be treated as merely making provision for the re- 
turn and filing of the license and as directory to officials 
involved. Attorney General's Opinion V-951 (1949). Implicit 
in such decision was the holding that where, as in the instant 
case, the parties themselves have faithfully performed al& acts 
necessary on their part to establish a ceremonial or statutory 
marriage, neither the malperformance of ministerial acts by 
third persons nor their inability to perform such acts, will 
invalidate,the parties' attempts. 

Loss of recoras will not vitiate a ceremonial marriage 
nor reduce it to the status of a common law marr,iage, but "it 
will be presumed that proceedings necessary to its validity 
were regular and valid." Clavton v. Havwood 133 S.W. 1082 (Tex. 
Civ.App. 1911). 

We think without a doubt the intent of the Legislature 
in drafting Article 4606 was primarily to provide proof of sta- 
tutory marriage for record, and that it was never intended that 
loss of the license should make placing a marriage of record 
tmpossible, but that such was the result of an oversight on the 
part of the Legislature, 

Nevertheless, although we are clear as to what the 
answer to the question should be from the analysis above, we 
believe that the courts of this state are without power to 
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construct a remedy by authorizing the issuance of a duplicate 
license. We know of no case which would permit a licensing 
authority to issue licenses except as provided by statutory 
law.' Your question is therefore answered in the 'negative. 

However, in the case of Briohtman v. Commanche County, 
63 S.W. 857, 94 Tex. 599 (1901), it was held that where the 
fact situation is such that a choice must be made between no 
record, and a record that does not strictly comply with statu- 
tory requirements, the command of the legislature is best satis- 
fied through the recording agent acting upon and making a record 
with that which stands in his office in place of a missing docu- 
ment. Applying 'the rule of the Briqhtman case to the facts be- 
fore us, and recognizing thatthis is an unusual fact situation, 
it'is our opinion that the clerk should place in the marriage 
records in lieu of the lost license such affidavits as may be 
furnished him, together with ~a copy of the license stub and his 
own certificate that a license was in fact issued to the parties, 
thus providing some record of the ceremonial marriage. 

SUMMARY 

A County Clerk has no authority to issue marriage 
licenses except as provided by statute. He therefore 
could not issue and record a 'marriage license except 
as provided by Articles 4604, 4604c, 4604d, and 46C6, 
V.C.S. However, the contemplation of Article 4606, 
V.C.S., was that some record of a statutory marriage 
be kept, and under the rule of Briqhtman v. Commanche 
Countv, citation supra, the clerk should 'illace in the 
marriage records-in lieu of a lost license under which 
a marriage has been performed -such affidavits as may 
be furnished,him of the fact of the ceremony, together 
with such records'as,he has that a license was in fact 
issued to the parties. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

LCjr:clg 

w 
*~-it Larry C ddock, Jr. 
Assistant 
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