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TEXAS 

May 20, 1965 

Mr. Edwin E. Merrlman, Chairman Opinion No. C-444 
Texas State Board of Public 
Accountancy Re: Whether a Mr. "A" is in 

Perry-Brooks Building violation of Section 8(a) 
Austin, Texas of the Public Accountancy 

Act of 1945 in exhibiting 
his certificate as a Cer- 
tified Public Accountant 
since he does not hold a 
"live permit" issued under 
Section 9, under the facts 

Dear Mr. Merriman: stated. 

In your letter requesting an opinion from this office, 
you submit certain facts which we quote in part as follows: 

"Mr . 'A' passed the examination given by 
the Texas State Board of Public Accountancy in 
May 1944 and was issued a Certificate as Certi- 
fled Public Accountant In June 1944. In 1948 
he passed the bar examination given by the Texas 
Board of Legal Examiners and was issued a li- 
cense. With the exception of the years 1949 
and 1950 he paid the annual permit fee required 
by the Public Accountancy Act (Article 41-A 
Vernon's Revised Civil Statutes) through 1951. 
Since that date he has not paid the annual permit 
fee. Since receiving his license to practice 
law, he has paid the annual license fees authoriz- 
ing him to practice law. 

I, . . . 

"Mr. 'A' states that he has not engaged in 
the practice of public accountancy for several 
years. However, his Certificate as a Certified 
Public Accountant has been framed and hangs on 
the wall In his office. . . .' 
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,I 
. . . 

"The Certificate does not reflect the 
period for which the Certificate is In force 
and effect." 

With regard to these facts you ask two questions which 
we quote as follows: 

'Is Mr. 'A' in violation of Section 8(a) 
of the Public Accountancy Act of 1945 in ex- 
hibiting his Certificate as a Certified Public 
Accountant since he does not hold a 'live permit' 
issued under Section 9? 

"Since Mr. 'A' has not obtained an annual 
permit under Section 9 of the Public Accountancy 
Act within three years from the expiration date 
of the last permit to practice obtained by him, 
is the Board, after notice and hearing, authorized 
to revoke or suspend such Certificate as a Certified 
Public Accountant under the provisions of Section 
22(a)(lO) of Article 41-A?" 

Article &la, Vernon's Civil Statutes, as amended, is 
popularly known as the Public Accountancy Act of 1945. That 
portion of Section 8(a) of Article bla, Vernon"s, Civil Statutes, 
most pertinent to our discussion provides as follows: 

"Sec. 8. (a) No person shall assume or use 
the title or designation 'certified public account- 
ant,' or the abbreviation 'C.P.A.' or any other title, 
designation, words, letters, abbreviation, sign, card, 
or device tending to indicate that such person is a 
certified public accountant, unless such person has 
received a certificate as a certified public account- 
ant under Section 12 or Section 13 of this or prior 
Acts, holds a permit issued under Section 9 of this 
Act wh'ich is not revoked nor suspended (hereinafter 
referred to as a 'live permit'), and all of such 
person's offices in this state for the practice of 
public accounting are maintained and registe;ed as 
required under Section 10 of this Act; . . . 
(Emphasis added). 

Section 9 of Article Ala, Vernon's Civil Statutes, pro- 
vides for the payment of an annual permit fee by holders of the 
Certificate of Certified Public Accountant. Also, Section 9 pro- 
vides that the failure of any permit holder to pay the annual permit 
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renewal fee on or before January 31 of each year shall auto- 
matically cancel his permit. It is our opinion that a person 
who exhibits a framed certificate of Certified Public Accountant 
on a wall in his office indicates to the public that he is a Cer- 
tified Public Accountant. Consequently, on the basis of the 
language of the provisions set forth above, it' is our opinion that 
a holder of a Certificate of Certified Public Accountant who does 
not hold a "live permit" issued under Section 9 of Article 41a, 
Vernon's Civil Statutes, is not authorized under the provisions 
of Section 8a, Article 4la, Vernon's Civil Statutes, to exhibit 
his Certificate as a Certified Public Accountant or otherwise 
indicate to the public that he is a certified public accountant. 

We now address ourselves to your second question. 
Section 22(a), Article 4la, Vernon's Civil Statutes, provides for 
the revocation or suspension of Certificates of Certified Public 
Accountants. Section 22(a), provides as follows: 

"Sec. 22(a) After notice and hearing as 
provided in Section 23 of this Act, the Board may 
revoke or may suspend for a period not to exceed 
five (5) years, any certificate issued under Sec- 
tions 12 or 13 of this or any prior Acts, or any 
registration granted under Sections 10 or 14 of 
this or any prior Acts, or may revoke, suspend or 
refuse to renew any permit issued under Sections 
9 or 13 of this Act, or may reprimand the holder 
of any such permit for any one or more of the 
following causes: 

Subsection 10 of Section 22(a) provides in part as 
follows: 

"(10) Failure of a certificate holder or 
registrant to obtain an annual permit under Sec- 
tion 9 of the Public Accountancy Act of 1945, as 
amended, within either (a) three (3) years from 
the expiration date of the permit to practice 
last obtained or ren$wed by said certificate holder 
or registrant, . . . 

Section 22(a), Article 41a, Vernon's Civil Statutes, 
became effective August 22, 1961. More than three (3) years have 
elapsed since the effective date of Section 22. In view of the 
fact that Mr. 'A' has not obtained a permit for any year during 
this period, including the year 1965, it is our opinion that the 
plain and unambiguous language of Section 22(a), subsection (10) 
authorizes the Texas State Board of Public Accountancy, after 
notice and hearing, to revoke or suspend Mr. '"AU's Certificate as 
a Certified Public Accountant. 
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SUMMARY 

Since Mr. "A" does not have a "live oermit' 
issued under Section 9 of Article 4la, Vernon's 
Civil Statutes, he is not authorized 
provisions of Section 8a of Article 4 

under the 
la, Vernon's 

Civil Statutes, to exhibit his Certificate as a 
Certified Public Accountant. Under the submitted 
facts, the Texas State Board of Public Accountancy, 
after notice and hearing, is authorized under the 
provisions of Section 22(a)(lO) to revoke or sus- 
pend Mr. "Ar,'s Certificate as a Certified Public 
Accountant. 

Very truly yours, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

IRW.4rrmkh 
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