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Honorable Dean Martin Opinion No, C-597 
County Attorney 
Grayson County Re: Whether election judges and 
Sherman, Texas clerks may be paid for over- 

time work in counties under 
Dear Mr. Martin: 500,000 in population. 

Your request for an opinion reads as follows: 

"Please let me have your opinion in answer to 
the following question: 

"ICan judges and clerks of general, special 
or primary elections be legally paid overtime for 
hours worked in excess of 10 hours per day in 
holding such elections in Grayson County?' 

"Art. 3.08 of the Texas Election Code as 
amended by Acts 1965, 59th Legislature, provides 
for the rate of pay and the determining of same 
for judges and clerks of general, special and 
primary elections. This article provides for 
overtime pay for such judges and clerks in 
counties having a population of 500,000 or more, 
but omits any mention of such pay in counties 
having a population of 500,000 or less. 

"Grayson County has a population of 73,043 
according to the 1960 Federal Census." 

Article 3.08 of Vernon's Texas Election Code, as 
amended in 1965 (Acts 59th Leg., ch. 678, sec. 3, p. 1554), 
provides: 

"The pay of judges and clerks of general and 
special elections shall be determined by the Commis- 
sioners Court of the county where such services are 
rendered and, in primary elections, by the County 
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Executive Connnittee of the party conducting such 
primary election, but the same shall not exceed 
Twelve Dollars and Fifty Cents ($12.50) per day 
for each judge or clerk: provided, however, that 
in counties having a population of 500,000 or more 
according to the last preceding Federal Census, 
said judges and clerks may each be paid at the rate 
of $1.25 per hour for any time in excess of a day's 
work as hereinafter defined. A judge who delivers 
returns of the election immediately after the votes 
have been counted shall be paid Five Dollars ($5) 
for that service: provided also, he shall make returns 
of all election supplies not used when he makes the 
return of the election. Ten (10) working hours shall 
be considered a day within the meaning of this Article. 
The compensation of the judges and clerks of general 
and special elections shall be paid by the County 
Treasurer of the county where such service was 
rendered upon the order of the Commissioners Court." 

A review of the legislative history of Article 3.08 is 
essential to a proper determination of the legislative intent 
with respect to overtime pay for election officers. As enacted 
in 1951, when the election laws were codified into the present 
Election Code, Article 3.08 read as follows: 

"The pay of judges and clerks of general and 
special elections shall be determined by the Commis- 
sioners Court of the county where such services are 
rendered, and in primary elections by the County 
Executive Committee of the party conducting such 
primary election, but same shall not exceed Ten Dollars 
($10) a day for each judge or clerk, nor exceed One 
Dollar ($1) per hour each for any time in excess of 
a day's work as herein defined. The judge who 
delivers the returns of election immediately after 
the votes have been counted shall be paid Two Dollars 
($2) for that service; provided, also, he shall make 
returns of all election supplies not used when he 
makes returns of the election. Ten (10) working 
hours shall be considered a day within the meaning 
of this Article. The compensation of judges and 
clerks of general and special elections shall be 
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paid by the County Treasurer of the county where 
such services are rendered upon order of the Commis- 
sioners." 

With ten dollars being fixed as the maximum pay for a 
ten-hour working day, it is seen that the maximum rate for both 
regular working time and for overtime was $1.00 per hour. In 
1963, Article 3.08 was amended for several purposes but the rate 
of pay remained the same. Acts 58th Leg., R,S. 1963, ch. 424, 
sec. 11, p. 1030. The pertinent portion of the 1963 amendment 
read as follows: 

"In all elections, general, special, or primary, 
by whatever authority conducted, the rate of pay for 
judges and clerks of the election shall be determined 
by the appropriate authority, but shall not exceed 
one dollar per hour for each judge or clerk. 
In precincts where voting machines are used, no 
judge or clerk shall be paid for any period of 
time in excess of two hours after voting has been 
concluded. * * X" 

The 1965 amendment to Article 3.08 was enacted as a 
part of House Bill No. 114, which also amended several other 
articles of the Election Code. As originally introduced, the 
bill unequivocally provided for an increase in the maximum 
hourly rate from $1.00 to $1.25, with no change from the 1963 
amendment as to the number of hours for which compensation 
could be paid. As reported out of the House Committee on 
Privileges, Suffrage and Elections and as passed by the House 
with a vote of 114 yeas and 26 nays, the bill provided for an 
increase to $1.25 per hour, keeping the limitation that no 
judge or clerk in precincts using voting machines should be 
paid for more than two hours after voting had been concluded, 
and adding the limitation, applicable in both voting-machine 
precincts and paper-ballot precincts, that no judge or clerk 
should be paid for any period of time in excess of one hour 
before voting began. The Senate Committee on Privileges and 
Elections reported out a committee substitute for H.B. 114 
which deleted the amendment to Article 3.08, and the amendment 
finally enacted was adopted as a Senate floor amendment, along 
with one other floor amendment to the committee substitute 
(Senate Journal for May 26, 1965, p. 1855 of the daily journal). 
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The House concurred in these amendments by a vote of 120 yeas and 
16 nays. 

The normal period during which the polls are open is 
12 hours. Art. 2.01, Election Code. Although no statutory limit 
is placed on the number of clerks who may be employed at a 
polling place (see Art. 3.01), presiding election judges often 
find it difficult to procure an adequate number of clerks to keep 
the counting of ballots more or less current with the casting of 
the ballots during voting hours, and limitations of space, equip- 
ment, and other necessary facilities at the polling place often 
make it impossible to utilize a sufficient number of clerks to 
complete the counting of ballots within a short time after the 
polls close even if the necessary manpower is available. It is 
common knowledge that in primary and general elections where 
paper ballots are used, the counting of ballots in many precincts 
is not completed until the early morning hours, or later, after 
the polls close. Indeed, Articles 8.30, 8.31, and 8.32 of the 
Election Code, as amended in 1963, recognize that a substantial 
period of additional time is required in some elections, by pro- 
viding 24 hours as the limit on the time allowed for completing 
the count and delivering the returns. 

Under Article 3.08 as it existed prior to the 1965 
amendment, an election officer could receive as much as $12.50 
or $13.00 for service rendered before the polls closed (see 
Art. 8.02, requiring the presiding judge and a corps of clerks to 
begin work at least half an hour before opening of the polls, 
and Art. 3.02, authorizing the presiding judge to determine 
the length of time that clerks may be absent for meals, etc.). 
Where the maximum rate was paid, it was not uncommon for election 
officers to be paid up to $18 or $20 for their combined services 
during voting hours and after the polls closed. If failure of 
the 1965 amendment to make express provision allowing paymsnt in 
excess of $12.50 for total services, rendered in counties under 
500,000 precludes payment for overtime service,the amendment in 
many instances would effect a substantial reduction in compen- 
sation. Yet the history of the bill in the House indicates in 
clear terms that this branch of the Legislature interpreted the 
Senate floor amendment as authorizing an increase in compen- 
sation, harmonious with the action which the House had taken 
originally in passing the engrossed bill which it sent to the 
Senate. 
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Furthermore. the amendment on its face, when compared 
with the 1963 nor-ding and without resort to a knowledge of 
conditions as they existed in actual practice, appears to have 
the purpose of increasing the compensation of election officers, 
and it is reasonable to conclude that both the House and the 
Senate so understood the amendment. The provision stating 
that "ten working hours shall be considered a day within the 
meaning of this Article" is referable to the provision fixing 
the maximum pay at $12.50 "per day" as well as the provision 
expressly relating to overtime pay in counties having a popu- 
lation of 500,000 or more. The reasonable construction of the 
amendment in reverting to a maximum amount "per day" instead 
of a maximum amount per hour, and in defining a day as ten 
working hours, is that comparable compensation may be paid for 
time in excess of ten working hours. It is our opinion that 
this was the meaning of the amendment as the Legislature under- 
stood and intended it. 

The lodestar of statutory construction, ascertainment 
and effectuation of legislative intent, is aptly characterized 
in the following quotation appearing in the early case of State v. 
Delesdenier, 7 Tex. 76, 1.06 r3.851): 

"A thing which is within the intention of the 
makers of a statute is as much within the statute 
as if it were within the letter;" "and a thing 
which is within the letter of the statute is not 
within the statute unless it be within the intention 
of the makers." 

Accordingly, we hold that in counties under 500,000 inhabitants, 
the election judges and clerks may be paid for service in excess 
of ten working hours at a rate not to exceed $1.25 per hour. 

SUMMARY 

Although Article 3.08 of Vernon's Texas 
Election Code, as amended by Chapter 678: Acts 
of the 59th Legislature, 1965, fails to make 
any express provision for overtime pay for 
election judges and clerks in counties under 
500,000 inhabitants, the judges and clerks in 
these counties may be paid for service in 
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excess of ten working hours at a rate not to 
exceed $1.25 per hour. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

Mary K. Wall 
Assistant 
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