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THEA NEY GENEIRAL 

Honorable Ed Keys 
County~Attorney 
Ward County 
Monahans, Texas 

Dear Mr. Keys: 

Opinion No. C-629 

Re: Questions relative to 
election of county school 
trustees when the boundaries 
of certain precincts have 
been changed by the Commis- 
sioners Court. 

You have requested an opinion on whether, in the 
election to be held.on April 2, 1966, for county school 
trustees in Ward County, the two trustees to be elected 
from commissioners precincts should be elected in accordance 
with the boundaries of the precincts as they now exist or~as 
they will exist under a resolution of the Commissioners Court 
of Ward County which is to take effect on January 1, 1967. 
The resolution, adopted on Novsmber 1, 1965, recites that the 
redivision is being made "for the convenience of the people 
of said County," and that the Court is acting pursuant to 
the provisions of the Constitution of the State of Texas and 
Articles 2351 and 23513 of the Revised Civil Statutes of 
Te'xas D The resolution does not mention precinct offices 
either specifically or in general terms, or in any manner 
undertake to state the effect of the redivision, other 
than as follows in the final paragraph of the resolution: 

"BE IT FURTRRR RESOLVED that such redivision 
shall be effective for all puPposes as of January 1, 
1967, and that the provisions of Section 1 (a) and 
(b), Article 2351&, R.C.S. of Texas, as amended, 
shall apply to such redivision of Ward County, 
Texas; and the County Judge of Ward County, Texas, 
'is hereby authorized and empowered to execute all 
instruments and documents on behalf of the Commis- 
sioners Court necessary to carry out the terms 
and provisions hereof. 

Section 1 of Article 2676, Vernon's Civil Statutes, 
reads in part as follows: 
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"SeCtion 1. The general management and 
control,of the public free schools and high 
schools in each-county, unless otherwise - 
provided'bylaw shall be vested in five (5) 
~county,sChool,trustees elected from the 
county, one (1) of whom shall be elected 
from the county'at large by the qualified 
voters of the county and one (1) from each 
Commissionerls Precinct by the qualified 
voters of each Commissioner's Precinct who 
shall hold office for a term of two (21 
years. The time for such election shall 
be the first Saturday in April of each 
year; the order for the election of county 
school trustees to be made by the county 
judge at least thirty (30) 'days prior to 
the date of said election, and which order. 
shall designate as voting places within 
each common or independent school district 
the same voting place or places at which 
votes are east for the District Trustees 
of said common and independent school 
districts, respectively. * y *'. 

Paragraphs (a) and (b) of Article 2351&, V.C.S., 
enacted in 1965, read as follows: 

"0 h a W enever the Commissioners Court 
changes the boundaries of commissioners 
precincts or of justice precincts, it may 
specify in its order a future date, not 
later than the first day of January following 
the nextgeneral,election, on which the 
changes shall become effective. If an 
election for any precinct office mid 
before the effective date of the order, :. 
tie office shall be filled at the election 
by the voters of the precinct as it will 
exist on the effective date of the change 
Tn boundaries. A person'who has resided 
within the territory embraced in the new 
boundaries for the length of time required 
to be eligible to hold the office shall 
not be rendered ineligible by virtue of 
the precinct’s not having been in exist- 
ence for that length of time. 
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"(b) When bouridaries of commissioners 
precincts are changed, the terms of office 
of the commissioners then in office shall 
not be affected by such change, and'each 
commissiomer shall~be entitled to serve 
for the remainder of the term to which he 
was elected even thou&the change in 
boundaries may have placed'his residence 
outside of the precinct for which he was 
elected." (Emphasis supplied.) 

The answer to your question turns on whether the term 
"precinct office" as used in the underscored' sentence in Article 
23513 is intended to include county schooltrustees'who are 
elected from commissioners precincts. In our opinion, the 
Legislature intended the term to refer only to officers who 
are elected by commissioners precincts and justice precincts 
at the general election for state and county officers on the 
first Tuesday after the firstMonday in November of even- 
numbered years (Election Code, Art. 2.01), and did not intend 
to include county school trustees within the term. 

It is an elementary rule of statutory construction 
that the meaning of a word or phrase should be determined with 
reference to the context in which it is used, and that the same 
word or phrase may have different meanings in different statutes. 
53 Tex.Jr.2d 214, Statutes, Seo. 147+ Cf. Att'y Gen. Op. 
WW-111OA (1962), holding that county school trustees are not 
county or precinct officers within the meaning of Article XVI, 
Section 64 ofthe Constitution, which provides terms of four 
years for "the elective district, county snd Erecinct offices 
which have heretofore had terms of two years. 

In Attorney General's Opinion Noo. c-580 (1966), it 
was stated that the purpose of paragraph (a 

4 
of Article 23513 

was to change the rule in Brown v. Meeke, 9 S.W.26 839 (Tex. 
Civ.App. 1936, error dism.3, which held that Where an order 
of the commissioners court changing the boundaries of justice 
precincts, entered prior to the filing deadline for,primary 
elections, provided that the changes were to become effective 
on the first 'day of January following the next general election 
and that precinct officers were to be elected at that election 
in accordance with the new boundaries, an attempted nomination 
of a constable for the new precinct was void. That ca6e, it 
should be noted, dealt with an office filled at the general 
election for state and county offices. 
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Article 23513 sets the first day of January following 
"the hext genersl election” a6 the limitation on p'oetpbnement 
of the effective date of the order., Although every election" 
which is held at regular fixed intervals is a general election 
in the broad sense of the term, in common parlance it usually 
means the general election for state and county offices. 
Greenwood v. City of El Paso 
945 ; Att'y Gen. Op. No. C 

186 S.W.2d 1015 (Tex.Civ.App. 
-43 (1963). The fact that Article 

2351 specifies the first day of January following the election 
as the cutoff date for postponing effectiveness is evidence 
that the latter meaning was intended'in this statute.' The 
first day of January coincides with the beginning date of 
regular terms of precinct officers who are elected at the 
biennia1 November general election, Art. 17, V.C.S., and 
obviously this provision is tied in with's recognition of the 
desirability of electing officers'in accordance with the new 
boundaries since the full term of their service will be after 
the change becomes effective. This would not be true of the 
office of county school trustee. In the present case,'for 
example, trustees elected in accordance with the old boundaries 
will serve for almost three-fourths of a year (almost half 
their full term) before the change.. 

Other reasons could also be advanced to support our 
conclusion that county school trustees do not come within the 
provisions of Article 2351*, but we believe the foregoing 
reasons make the legislative intent clear enough without 
further development. It is our opinion that the coming election 
should be conducted in accordance with the commissioner precinct 
boundaries as they now exist. There is nothing in Brown v. 
Meeks, supra, contrary to our holding on this point. In that 
c the court rejected the contention of one of the parties 
that'he was entitled to the nomination for the old precinct, 
but it was on the ground that neither the commissioners court, 
the candidates, nor the voters had understood that the nomina- 
tion to be made was for the old precinct and not on the ground 
that a valid election for the nomination could not have'been 
held if it had been 80 intended. (In that case, the office of 
constable of the old precinct would not have been in existence , 
on the date of the beginning of the new term, but in this case 
the office for the precinct as it now exists will continue 
for almost 9 months. after the new term of trustee begins.) 
We therefore answer your question by stating that in the 
election to be held on April 2, 1966, a candidate for the 
office must be a resident of the precinct in which he is 
running, as it now exists, and only the voters residing within 
the precinct as it now exists may vote for that office. 
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As a further question, you ask for an opinion, In 
thti event our answer to your first question ia thatthe 
clectidn should be held in accordance with presently existing 
boundaries, on'what effect the change ifi~boimdaAes'wil1 have 
dn the stat&of these newly elected~ trustees when the order 
of the commissioners court takes effect ofi January 1; 1967." 
You also ask what ePfCct it Wlll~'heve on the status of the two 
trustees who were elected from commissioners precincts in 
1965 - 

We are of the opinion that both questions are 
controlled by the holding In Childrere”County v. Sachse, 
158 Tex. 371, 312 s.W.2d 380 m9U1,“t.o the effect that a 
change in-precinct boundaries‘does’not create a vacancy in 
the office of county commissioner or deprive the Incumbent 
of the right to hold office for the ,remalnder of his term, 
and this ia true ‘even though by reason of such change his 
residence Is not within the pficlnct aa redefined.” The later 
case of Whitmarsh v. Buckley, 324’&W.2d 298 (Tex.Civ.App. 
1959 

4 
explaindd th e basis oft the holding to be that a county 

comm ssioner, although elected from a.preclnct, serves the 
entire county aa a member of the commirsloners court; that 
he Is elected not to act for just hir precinct but to serve 
the whole county. This Is also true for a county school 
trustee, even to a greater extent than for county commissioner. 
Incidentally, the’rule of the Sachse case was enacted into 
statutory form for the office ofty commissioner in 
paragraph (b) of Article 23513, quoted above. Although the 
statute does not apply to the office of county school trustee, 
the rule -in the Sachlre case by analogy doea apply. We 
therefore hold t-e change in boundaries on January 1, 
1967, will have no effect on the tenure of either the 
trustees elected in 1965 or those elected In 1966. 

Where an order of the cammisrioners coust 
changing the boundaries of commiarioners pre- 
cincts, to become effective on January 1, 1967, 
was entered in November, 1965, the county school 
trustees who are to be elected from commis6ioners 
precincts in the election to be held on April 2, 
1966, should be elected from the precincts as 
they now exirt rather than aa they will exist on 
January 1, 1967. Article 2351*, V.C.S., doe6 
not apply to the office of county school trustee. 
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The change in boundariea dti J&nuak$ I;, 1967, 
will have no effect on thi 'tiM.M? of iither'the' 
trustees elected iri 1965"6r those'ilecttid in 
Childress County v. Sachae, 158 Tex. 371, 312 

1966. 

e . 360 [193U) . 

Yours very truly, 

WAGG0RF.R CARR 
Attorney General 

By:a+ %= %cx,ec_ 
Mary K. Wall 
Aseiatant 
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OPINION COMKU'TEE 

W. 0. Shultz, Chairman 
John Reeves 
Ralph Rash 
Gordon Case 
Wade Anderson 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: T. B. Wright 
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