
Major General Thomas S. Bishop Opinion No. C-679 
Adjutant General of Texas 
Box 5218 - West Austin Station Re: Whether the fifteen (15) 
Austin, Texas day leave of absence‘aliowed 

to public officers and employ- 
ees by Section 7(a) of Article 
5765 for purposes of military 

Dear Sir: 

service training or duty is 
dependent upon such training 
or duty being for a period of 
f lfteen consecutive days, and 
related question. 

Your letter dated April 11, 1966, requesting an opinion 
of this office reads, in part, as follows: 

1, . . . 

"Annual military training of the National 
Guard in the past was normally completed during 
a 15 consecutive day encampment period known as 
t summer camp O 1 Training methods and procedures 
of the National Guard have changed whereby the 
total annual military training of personnel is 
not always completed during a consecutive 15 
day period. In many cases the 15 day annual 
active duty military training is perPormed by 
personnel a day at a time throughout the year. 

"Your opinion is respectfully requested con- 
cerning the following specific questions in con- 
nection with Article 5765, Section 7(a), Texas 
Revised Civil Statutes: 

"(1) Do the provisions of Section 7(a) 
Article 5765 mean that entitlement of fifteen (15) 
days military leave Is based on fifteen (15) con- 
secutive days only or does it mean that members 
of the State Military Forces, or members of re- 
serve components of the Armed Forces who art or- 
dered to duty by proper authority on non-conse- 
cutive days are entitled to fifteen (15) days 
total? 

=3267- 



Major General, Thomas S. Bishop, page 2 (C-679 ) 

"(2) If the answer to question one is that 
members of the State Military Forces or members 
of reserve components of the Armed Forces who are 
ordered to duty by proper authority on non-cocse- 
cutive days are entitled to fifteen (15) days 
total military leave, does this mean fifteen 
calendar days, or Piftttn working days?" 

House Bill 410, Acts 59th Legislature, Regular Session 
1965, Ch. 690, p. 1601, codified as Section 7(a) of Article 5765, 
Vernon's Civil Statutes, reads as follows: 

"Section 7. (a) All officers and employees 
of the State of Texas and of any county or politi- 
cal subdivision thereof, including municipalities, 
who shall be members of the State Military Forces, 
or members of any of the Reserve Components of the 
Armed Forces, shall be entitled to leave of absence 
Prom their respective duties without loss of time 
or efficiency rating or vacation time or salary 
on all days during which they shall be engaged in 
authorized training or duty ordered or authorized 
by roper authority, for not to exceed fifteen 
(157 Y 1 da s n any one calendar year." 

In answer to your first question, it is our opinion 
that the provisions of Section 'p(a) of Article 5765, Vernon's 
Civil Statutes, mean that members of the State Military Forces, 
or members of reserve components of the Armed Forces who are 
ordered to duty by proper authority on non-consecutive days are 
entitled to PiPteen (15) days total. Rote that in neither the 
new Section 7(a) of Article 5765, Vernon's Civil Statutes, nor 
in repealed Article 5769b-1, Vernon's Civil Statutes, is there 
used the word "consecutive". The Legislature is presumed to 
have acted carefully, deliberately, intelligently, openly and 
purposefully in the choice OP the language used, especially 
after similar language has been earlier interpreted. See 53 
Tcx.Jur.2d 270, Statutes, Sec. 181. 

Prior to the enactment of House Bill 410, Acts of the 
59th Legislature, Regular Session, the Legislature in addition 
to providing leave for the normal fifteen day encampment period, 
known as summer camp, also authorized leave without loss OP time 
or efficiency rating or vacation time or salary on all days of 
special occasion such as parades and on all days of emergencies 
such as Hurricane Carla, 
Opinion c-118, 1963. 

without limitation, Attorney General's 
The 1965 Amendment combined these authorized 

leaves, but limited the authorized leaves to a period "not to 
exceed fifteen (15) days in any one calendar year." 

-3268- 



,~.- - ‘ 

.‘!, 

Major General Thomas S. Bishop, page 3 (C-679~ ) 

All language and every part of a statute should be 
given effect if reasonably possible and pursuant to this rule, 
a court that Is called upon to interpret a statute will consider, 
examine, read and review the act in its entirety and will act 
to harmonize all of its parts accordin to the evident intent 
of the Legislature. Banks v. State, 2 8 Tex. 644 (1866); Eddins- 
Walcher Butane Company v. Calvert, 156 Tex. 587, 298 S.W.2? 
(1957). 53 Tex Jur.2d 227 Statutfr? Set 159. Applying this 
rule oh construction, it ii noted that the courts of this State 
have consistently construed statutes liberally in favor of 
patriotic service and are loath to penalize State employees 
who perform such services. The Legislature has often evidenced 
its spirit and intent to encourage such military participation 
and prior Attorney General's opinions have reflected this over- 
all position. Attorney General's Opinions c-118 
(19621, V-1228 (lg51), v-1062 (lg50), and O-2426 

Reading the statute as a whole and following the rules 
of statutory construction-set out above, it is noted that all 
officers and employees of the State, county, or political sub- 
divisions should be entitled to leave "without loss of time. . . 
on all days during which they should be engaged in authoriz$d 
training or duty ordered or authorized by proper authority. 
Leave without loss of time, however, is limited to a Eeriod 
"not to exceed fifteen days in any one calendar year. Thus 
the Legislature has combined the previous two different types 
of leaves without loss of time. Therefore, if an individual 
is on authorized training on a Sunday or legal holiday, or any 
other day not a working day, there is no lose of time due to 
the training period. On the other hand, if an officer or employee 
is on authorized duty on a working day, there 'is "loss of time. 
The fifteen day limitation,, therefore, applies to those days 
during which there is "loss of time" and the fifteen day limita- 
tion constitutes P!Pteen working days nthtr than Plftten calendar 
days, 

You are, therefore, advietd that the Piftttn day 
limitation for leave of absence without loss OP time or 
efficiency rating or vacation time or salary, allowed to 
public officers and employees by the provisions oP Subdivision 
(a) of Section 7 of Article 5765, Vernon's Civil Statutes, 
for purposes of military service training or duty, relates 
to working and not consecutive days. 

-, 

SUHUARY SUHUARY 

The fifteen (15) day leave of absence allowed to The fifteen (15) day leave of absence allowed to 
public officers and employees by Section 7(a) of public officers and employees by Section 7(a) of 
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Article 5765, Vernon's Civil Statutes, for purposes 
of military service training or duty is not dependent 
upon such training or duty being for a period of 
fifteen (15) coneecutive days. Members of the State 
Military Forces or members of reserve components of 
the Armed Forces who are ordered to duty by proper 
authority on non-consecutive days are entitled to 
fifteen (15) days total. Moreover, the aforemen- 
tioned fifteen (15) days relate to working not cal- 
endar days; 

Very truly yours, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

z John Reeves 
Assistant 
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