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Honorable Wallace Shropshire Opinion No. M-5 
County At,torney 
Travis County Courthouse Re: Does evidence obt~ained 
Austin, Texas by an arresting officer 

become lnadmlsslble by 
reason of the arrested 
person being taken 
before a magistrate by 
an officer other than 

Dear Mr. Shropshire: the arresting officer? 

In your opinion request you state: 

“A request is made for an opinion from your 
office concerning the Interpretation of Article 
14.06 of the Code of Criminal Procedure, which 
states as follows: 

“In each case enumerated in this Code, the 
person making the arrests shall immediately take 
the’ person arrested before the magistrate who 
may have ordered the arrest or before some magls- 
trate of the county where the arrest was made 
without an order. The magistrate shall Immediately 
perform the duties described in Article 15.17 of 
this Code. 

“This opinion is requested because of the 
following facts: The Sheriff’s Department of 
Travis County and the Police Department of the 
City of Austin during the night shift of their 
personnel have the occasion to make arrest of an 
accused during a period of time In which there 
is no magistrate available in the morning, but 
because the night, shift goes off duty prior to 
the availability of the magistrate, an accused 
is taken before a magistrate by an officer other 
than the arresting officer.” 

Your specific questions read as follows: 

“( 1) Under the above circumstances, as 
outlined, is the State in any way prejudiced 
in the criminal proceeding against the accused? 
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Honorable Wallace Shropshlre, page 2 (M-5) 

“(2) Under the above circumstances, as 
outlined, would any physical evidence acquired 
by the arresting officer become inadmissable 
by reason of the fact that the arresting officer 
is not the one who takes the accused before the 
magistrate?” 

Article 14.06, Texas Code of Criminal Procedure, and 
Rule 5A, Federal Rules of Criminal Procedure, are similar in 
purpose and wording. This office found no construction by the 
courts of either of these statutes regarding the exact questions 
which you propounded, It Is the opinion of this office, however 
that under the circumstances set forth in your letter, an office 
other than the arresting officer may take an accused before the 
magistrate if otherwise done in compliance with said Article 
14.06. We therefore answer both of your questions in the nega- 
tive. 

SUMMARY 

An officer other than the arresting officer may 
take an arrested person before the magistrate, if 
otherwise done in compliance with the provisions of 
Article 14.06, when a magistrate is not available at 
the time of the arrest and prior to the time a magis- 
trate becomes available, the arresting officer goes 
off duty. 

very/ 

REO’,lk 

Prepared by Robert E. Owen 
Assistant Attorney General 
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