
January 20, 1967 

Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Pub1 .lc Accounts 
Austin, Texas 

Dear Mr. Calvert: 

Opinion No. M- 13 

Re: Construction of Article 
678f, Vernon's Civil 
Statutes, a8 It relates 
to expenditures of ap- 
propriations for bulld- 
ing projects from which 
the State Building Fund 
is to be reimbursed. 

Your request for an opinion on the above subject matter 
asks the following questions: 

"1 . Is the money appropriated to a using 
agency for the fiscal year 1966 only, with which 
to build a building, obligated by the provisions 
of Article 678f, R.C.S. so that salaries and 
travel and other personal services performed on 
the building project by the Building Commission 
during the fiscal years 1967, 1968, and 1969, 
are reimbursable from the 1966 year appropriation? 

"2. If the above question is answered In 
the affirmative and under the same conditions 
as set out In question number 1, would this be 
the only appropriation such services could be 
reimbursed from? 

"3. If money Is appropriated to a using 
agency for capital outlay for the fiscal year 
ending August 31r 1966, the using agency then 
through the Building Commission obligates the 
appropriation to remodel an existing building 
In the amount of twenty-five thousand dollars 
($25,000.00) (Art. 4357, R.C.S.) Is the capital 
outlay appropriation for 1966 obligated to re- 
imburse the Building Commission for salaries 
and travel performed on the remodeling project 
by the Building Commission during the fiscal 
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years 1967, 1968, and 19697 

"4. If question number 3 Is answered In 
the affirmative and under the same conditions 
as set out In question number 3, would this be 
the only appropriation such services could be 
reimbursed from?" 

Subdivision (E) of Section 5 of Article 678f, Vernon's 
Civil Statutes, reads as follows: 

"The operating expenses of the State 
Building Commission shall, unless otherwise 
specified by the Legislature, be paid from 
appropriations made out of the State Building 
Fund. The State Building Fund shall be relm- 
bursed Tar such expenditures from the funds 
appropriated by the Legislature for projects 
supervised by the Commission. In order that 
each project shall bear Its fair and proper 
share of the Commission's expenses, the Com- 
mission shall Institute and maintain a cost 
accounting system which shall be devised by 
the State Auditor as soon after the effective 
date of this Act as possible.' (Emphasis 
added.) 

Section 6 of Article VIII of the Constitution of Texas 
provides that no appropriation of State funds may be mad~e for a 
term of more than two years. Therefore, generally speaking, 
personal services must be paid out of appropriations made for 
the year during which the personal services are rendered, At- 
torney General's Opinions O-2815 (1940) and V-1397 (1952). It 
Is clearly settled, however, that an appropriation for one year 
In the case of capital expenditures may legally be encumbered by 
contract even though the project for which It Is spent will not be 
completed and paid for until succeeding years. Attorney General's 
Opinions 0-2631 (1940), V-11 9 
(19521, Ww-40 (19571, and Ca25 

(1950 
(196 1. i 

V-1397 (1952), V-1535A 

In Attorney General's Opinion V-1397, supra, it was 
held that a contract calling for the services of an erection 
supervisor Is ancillary to the main purpose of the purchase of 
a capital asset and is not a separate contract for personal 
services, and therefore expenditure for such purpose may be paid 
from an appropriation covering the cost of the construction con- 
tract. 
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The reimbursable Items gdverned by the provisions of 
Article 678f are all items~lncldental to a construction project 
which constitutes areapIta asset of the State. Therefore, such 
items may obligate appropriations for a term beyond the ex lra- 
tlon of the appropriation. Both Article 678f and Article e 357, 
Vernon's Civil Statutes, recognize ,that ln the case of construc- 
tion projects monies obligated by the construction contract will 
not necessarily be finally expended. during the term of the ap- 
propriation. Article 4357 provides In part: 

,I . .No claim shall be paid from approprla- 
tlons kless presented to the Comptroller for 
Payment within two (2) years from the close of 
the fiscal year for whlch'such appropriations 
were made, but any claim .not presented for pay- 
ment within such period may be presented to the 
Legislature as other claims for which no approprla- 
tlons are available. . . , 

"It Is specifically provided, however, that 
as to all approprlatlons relating to new con- 
struction contracts, and to repair and remodeling 
projects which exceed the sum of Twenty Thousand 
Dollars ($20,000.00), Including In either Instance 
furniture and other equipment, architects' and 
engineering fees, and other related costs, any 
claim may be presented for payment within four 
(4) years from the close of the fiscal year for 
which such appropriations were made." 

In answer to your first and third questions, monies 
appropriated to a using agency for projects governed b Article 
678f are obligated by the provisions of Subdivision (E 3 to reim- 
burse the State Building Fund for services rendered by the Bulld- 
lng Commission on the construction project. Therefore, you are 
advised that this reimbursement Is to be paid from the appropriation 
for the construction project regardless of the year In which the 
personal services were performed on the building project. The 
services outlined by you In questions one and three would be 
paid from the 1966 appropriation. In answer to your second and 
fourth questions, this would be the only appropriation from which 
the services could be reimbursed unless other appropriations for 
such project are apprdprlated or re-appropriated as the case may 
be. 

SUMMARY 

Monies encumbered by a construction contract 
entered Into during the fiscal year 1966 may be 
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used to reimburse the State Building Fund for 
operating expenses of the State Building Com- 
mission expended in connection with such construc- 
tion contract, and such reimbursement may be made 
even though services performed by the Building 
Commission are performed during subsequent fiscal 

Art. 678f, v.c.s., 
~~?iikn V-1397 (1952). 

Attorney General's 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMI'ITEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
W. V. Geppert, Co-Chairman 
Mary K. Wall 
Kerns Taylor 
Pat Bailey 
John Grace 

Staff Legal Assistant 
A. J. Carubbl, Jr. 

- 51 - 


