
February 9, 1967 

Honorable Joe Resweber 
County Attorney 
Harris County 
Houston, Texas 

Dear Mr. R&weber : 

Opinion No. M-21 

Re: Tax statue of building 
owned by the Diocese of 
Oalveeton-Houston, Roman 
Catholic Church. 

In connection with your request for the opinion of this 
office on the above-captioned matter, you have furnished u6 
with numerous facts. The 
is known a8 the “Chanbery, 

pperty which occasioned your request 
located at 1700 San Jacinto Street, 

Houston, Texas. We quote the following excerpt from the Memo- 
randum Brief which accompanied your request: 

“The Aseeeaor and Collector of Taxes, 
Rarrie County, Texas, by letter, furnished 
the following Information: 

“‘It is noted that the City of’ Houston 
has rejected the request for the bulld- 
lng, known aa the Chanaery, which is 
used for the following purposes: 

t“(l) 

))'(2) 

"' (3) 

“‘(4) 

Office to conduct the necessary 
work of maintaining the Diocese 
of Galveston-Houston, including 
its seminary and orphanage; 

Office’of Superintendent of 
Catholic Schools of the entire 
diocese; 

Office of the Matrimonial Tri- 
bunal of the diocese; 

Offices for the Catholic Youth 
Organization, the Saint Vincent 
de Paul Society, the Confraternity 
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“I (5) 

“‘(6) 

‘I’ (7) 

‘of Christian Doctrine, the National 
Council of Catholic Men, the National 
Council of Catholic Women and the 
Diocesan Catholic paper; 

Meeting rooms for Catholic organi- 
zations; 

Residence of the Chancellor and 
three other priests; 

A chapel where religious services 
for the public are held .I” 

In the Memorandum B??lef which you have furnished us, you have 
concluded that the property in gueation is not entitled to an 
exemption from state and county ad valorem taxes under Section 
5 of Article 7150, Vernon’s Clvll Statutes. 

Section 2 of Article VIII of the Texas Constitution 
authorizes the Legislature to exempt certain classes and types 
of property from taxation. The pertinent provieions of this 
section read as follows: 

the Legislature may by general 
laws, eximl;t from taxation actual places 
or [of] religious worehlp, &o’any property 
owned by a church or by a strictly religious 
society for the exclusive use as a dwelling 
place for the ministry of such church or reli- 
gious society, and which yields no revenue 
whatever to such church or religious society; 
provided that such exemption shall not extend 
to more property than is reasonably necessary 
for a dwelling place and in no event more than 
one acre of land; . . .” 

The following provisions of Article 7150, V.C.S., were 
enacted in pursuance to the above quoted authorization: :., 

“The foi‘iowing property shall be exempt 
from taxation; to-wit: 

“1 . Schoole and Churches -- Public 
School houses and actual places of religious 
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worship, also any property owned by a church 
or by a strictly religious society, for the 
exclusive use as a dwelling place for the 
ministers of such church or religious society, 
the books and furniture therein and the grounds 
attached to suah buildings neaeasary for the 
proper occupancy, use and enjoyment of the same, 
and which yields no revenue whatever to such 
church or religious society; provided that such 
exemption as to the dwelling place for the minls- 
tars shall not extend to more property than Is 
reasonably necessary for a dwelling place and 
In no event more than one acre of land . . . .‘I 

An additional provision for exemption is contained in 
Article 7150b, V.C.S., whioh reads as follows: 

“There Is hereby exempted from taxa- 
tion any property owned exclusively and in 
fee by a church for the exclusive use as a 
dwelling place for the ministry of such church 
and which property ylelde no revenue whatever 
to such church; provided that such exemption 
shall not extend to more property than is rea- 
sonably necessary for a dwelling place and in ‘5 
no event more than one acre of land; and pro- 
vlded further, that the fact that the ministry 
uses a portion of the dwelling as their study, 
library or office shall not prevent the property 
from being considered as being used exclusively 
as a dwelling place. For purposes of this Act, 
‘church’ includes a strictly religious society; 
and the ‘ministry of such church’ means those 
persons whose principal occupation is that of 
serving In the clergy, ministry, priesthood or 
preebytery of an organized church or religion, c whether they are assigned to a local church 
,parish, w-wwgue , cathedral or temple or to 
some larger unit of the church organization and 
whether they perform administrative functions 
or not. ” 

In reaching your conclusion that exemption should be 
,denied, you make the following statement: 
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“The property in question and the organi- 
i zition occupying same is in many respects 

similar to the property for which an exemp- 
tion from State and County ad valorem taxa- 

We do not regard Daughters of St. Paul, Inc., as decl- 
‘sive of the question here under consideration. In that case 
the court was concerned with whether a building owned by a 
,non-profit corporation whose prlmary purpose was distribution 
of Roman Catholic literature and religious articles principally 
by sale but also by gift to the general public was exempt from 
ad valorem taxes. The building was used exclusively by the cor- 
poration for sale of books and for nuns’ living quarters. The 
court held that, under the facts, the property waa not exempt 
as an “institution of purely public charity” within the meaning 
of that phrase as it is used both in Section 2 of Article VIII 
of the Texas Constitution and Section 7 of Article 7150, V.C.S. 

Since there la a chapel In the Chancery where religious 
services for the public are held, we think different provisions 
of both the Constitution and the statutes ars applicable, to-wit: 
the provisions for “actual places of religious worship.” We 
assume that In order for religious services for the public to be 
held, the Roman .Cathollc liturgy and ritual la practiced 
regularly in the Chancery, that 10 is open to the public and 
meets all requirements of canon law relative to churches. It IS 
certainly not uncommon for churches to have rooms available for 
other church activities In addition to the sanctuary. The other 
activities which you have described and which are being carried 
on in the Chancery are not inconsistent with work of the Church, 
and we do not think that the fact that they are carried on In 
the same building which houses the actual place of religious 
,worship results in a loss of the tax exemption. 

We are further of the opinion that the Chancery might 
well be exempt under the provisions of Article 7150b, which 
specifically provide that the “ministry of such church” includes 
persons serving in the clergy, ministry, priesthood or presby- 
tery of an organized church or religion, and further specifically 
provide that they need not be assigned to a local church parish 
in order to qualify for the exemption, but may be aaelgned to 

.‘,.‘~ “~sople ,larger unit of the church organieation, as is true in the 
ease here under consideration. 
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We do not think that the fact that the Chancery is not 
used exclusively as a dwelling place by the Chancellor would 
preclude exemption. It seems clear that the Legislature intended 
that the living quarters for the ministry of a church were to 
be exempt; so we cannot see that If a parsonage were attached 
to a church It would lose its exempt status as not being used 
"exclusively" as a dwelling because of the church, or that 
the church would lose Its exemption as an actual place of rell- 
glous worship because of the parsonage. 

Analogous reasoning was used in Attorney Qeneral's 
Opinion No. O-4909 (1943), which held that a school which con- 
tained a chapel was exempt from ad valorem taxes, We quote 
the following from page 2: 

"Clearly the property in question is 
tax exempt unless It be decided that the use 
of the chapel for religious exercises, In 
addition to the use of the entire building 
for school purposes, destroys the exemption. 
The building if used exclusively for either 
purpose would be tax exempt and we are not 
prepared to hold that the concurrence of the 
two exempt uses renders the property liable 
to taxation. " 

Attorney General's Opinion No. O-6211 (1944) held exempt 
from ad valorem taxes a building owned by a church situated on 
the same tract of land as the church building and dwelling place 
of the minister. The hall in question was used for "parish 
meetings, meetings of Catholic Societies, Maternity Guild, 
Catholic Action, Catholic organizations, Catholic Union of Texas, 
religious instruction to children, socials; plays and once to 
twice yearly picnic dinners and dances are held;" 

In holding, as we do, that the Chancery is exempt from 
ad valoreti taxes, we specifically limit our holding to the 
partl,cularfacta submitted for our consideration. 

SUMMARY 

Under the submitted facts, the building 
known as the "Chancery" owned by the Diocese 
of Galveston-Houston, Roman Catholic Church, 
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is exempt from ad valorem tax. Section 
2, Article VIII, Texas Constitution; 
y+cp; 7150 and 7150b, Title 122, Ch. 

) . . . 

Ycp@s very truly, 

C. MARTIN 
General of Texas 

Prepared by Marietta McGregor Payne 
Assistant Attorney! General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 
Hawthorne Philllps, Chairman 
W. V. Geppert, Co-Chairman 
Arthur Sandlin 
Ralph Rash 
Malcolm Quick, 
Kerns Taylor 

Staff Legal Assistant 
A. J. Carubbi, Jr. 
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