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Senate Re: Validity of Senate Bill
Austin, Texas 317 of the 60th Legis-

lature authorizing Justices

of the Peace to exchange
Dear Senator Herring: benches.

You have requested our oplnion on the validity of Senate
Bill 317 of the 60th Legislature. Senate Bill 317 reads as follows:

"A BILL TO BE ENTITLED
AN ACT

"Authorizing justices of the peace of

the same county to hold court for each
other and to exchange benches; amending
Chapter 2, Title 45, Revised Cilvil Statutes
of Texas, 1925, by adding a new Article
2393a; and declaring an emergency.

BE IT ENACTED BY THE LEGISLATURE OF THE STATE OF TEXAS:

"Section 1. Chapter 2, Title 45, Revised
Civil Statutes of Texas, 1925, is amended by
adding a nev Article 2393a to read as follows:

"TArticle 2393a., Exchange of Benches. A
Justice may hold court for any other justlice whose
precinct 1s in the same county; and the justices
of a county may exchange benches whenever they
deem 1t expedient.’

"Sec. 2. The importance of this legislation
and the crowded condition of the calendars in both
Houses create an emergency and an imperative public
necesslty that the Constitutlonal Rule requiring
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Hon. Charles F. Herring, page 2 (M-54)

bills to be read on three several days in each
House be suspended, and this Rule is hereby sus-
pended.’

Secticn 18 of Article V of the Constitution of Texas

provides as follows:

"Each organized county in the State now
or hereafter exlisting, shall be dlvided from
time to time; for the convenlence of the people,
into preclncts, not legs than four and not more
than elght. Divlislions shall be made by the Com-
missloners Court provided for by thls Constitu-
tion. 1In each such precinct there shall be
elected one Justice of the Peace and one constable,
éach of whom shall hold his olfice for four years
anc until hils successor shall be elected and
qualified; provided that in any precinct in
which there may be a city ol 8,000 or more in-
hablitants, there shall be elected two Justices
of the Peace. Rach county shall in 1ike manner
be divided into four commissioners precincts in
each of which there shall be elected by the quali-
fied voters thereof one County Commissioner, who
shall hold hls offlce for four years and until
his successor shall be elected and qualified. The
County Commissioners so chogsen, with the County
Judge as preslding officer, shall compose the
County Commlssioners Court, which shall exercilse
such powers and Jjurisdictlon over all county business,
as 1s conferred by this Constitution and the 1aws
of the State; or as may be hereafter prescribed.
(Emphasis added.)

Section 19 of Article V of the Constitution of Texas

provides as follows:

"Justices of the peace shall have jurisdic-
tion in eriminal matters of all cases where the
penalty or flne to be 1lmposed by law may not be
more than for two hundred dollars, and in cilvil
matters of all cases where the amount In controversy
1s two hundred dollars or less, exclusive of IiIn-
terest, of which exclusive original Jurisdiction
18 not given to the District or County Courts;
and such other Jurisdiction, criminal and civil,
as may be provided by law, under such regulations
as may be prescribed by law; and appeals to the
County Courts shall be allowed 1n all cases decided
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in Justices' Courts where the Judgment 1is

for more than twenty dollars exclusive of
costs; and in all criminal cases under such
regulations as may be presc¢ribed by law. And
the Justices of the peace shall be ex officlo
notaries public. And they shall hold their
courts at such times and places as may be pro-
vided by law.  (Emphasis added. )

- In discussing territorial jurisdilction of Justices of
the Peace, 1t was held in Brown v. State, 118 S.W. 139 (Tex.
Crim. 1909);

"We are of the opinion that the intention
of thils statute 1s, in the case of the absence
of the Jjustice of the peace, to authorize and
confer jurisdictlon on the nearest Justice of
the peace in the county to perform the duties
of such absent Justice. The statute, however,
does not confer power upon such nearest justice
to go outslide of hls preclnct, and to the office
of such absent Justlce, and there perform such
duties, but contemplates that the duties shall
be performed in the precinct of such nearest
Justice. Crawford v. Saunders, 9 Tex.Clv.App.
225, 29 S.W. 102, If this 1s correct, and 1t
follows the authorilties in this state from the
beginning, and if the Justice of one precilnct
cannot go into the precinct of another Justice
of the peace and 1ssue process in that precinct
returnable before another justice, then the
reasoning is infinitely stronger why the neigh-
boring Justice cannot go into the domaln of an
adjoining or other Justice precinct where there
is a resident authorized and qualified justice
of the peace, and instltute or hold courts of
inguiry, under Code Cr. Proc. art. 941. The
vigiting Justice of the peace would have no
such authority under any provisilon of law in
Texas. This constructlion of our constitutional
and legislative provisions seems to have been
followed from practically the beginning of our
Jurisprudence. We are not dlscussing how far
the Leglslature may go in rixing the ferrliorial
JurisdictIon of Justlices of the peace. We are
only dlscussing the statutes as we rind them
enacted.” (Emphasls added.)
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Thus while Brown v. State establishes the principle
that under existing law "one Justice of the Peace as such cannot
81t in the precincet of another Justice even when the other Justice
is absent"” (118 S.W. at 141), the Court did not intend to determine
the authority of the Legislature to prescribe otherwise. 118 S.W.
at 142, supra.

In Stewart v. Smallwood, 102 S.W. 159 (Tex.Civ.App. 1907),
the Court made the following observation:

"It 1s provided by article 1566, Rev. St.
1895, that 'during the period of such vacancy
in the office of Justice of Peace, or whenever
the Justice of the Peace in any precinct shall
be absent, or unable or unwllling to perform
the dutles of his office, the nearest Justice
of the Peace in the county may perform the dutles
of the office until such vacancy shall be fillled,
or suc? absence, inabllity or unwilllngness shall
cease,

"We are of the opinion that the intention
of this statute 1s, In the case of the absence
of the Justice of the peace, to authorize and
confer Jjurisdiction upon the nearest Justice of
the peace in the county to perform the dutiles
of such absent Justice. The statute does not,
however, confer power upon such nearest Justice
to go outside of his precinct and to the office
of such absent Justice and there perform such
duties, but contemplates that the dutles shall
be performed in the preclnct of such nearest
Justice. Crawford v. Saunders & Bros., 9 Tex.
Civ. App. 225, 29 8. W. 102 . . . ."

It is noted that the Court did not questlion the validity
of the 1895 Act involved 1n that case.

In Jones v. Alexander, 122 Tex. 328, 59 S.W.2d 1080
(1933), the Court upheld the validity of an act of the Legislature
providing for membership on juvenile boards by district Judges,
In that case the Court observed:

"
.

. .The Supreme Court of thls state has
repeatedly held that courts have no right to
declare an act of the Leglslature void, unless
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able to point to some provision of the Consgtl-
tution which prohibits the act or from which
the prohibiltion necessarlly arises. Lytle v.
Halff, 75 Tex. 128, 12 8.W. 610; Harris County
v. Stewart, 91 Tex. 133, 41 S.W. 650; Smission
v. State, 71 Tex. 222, 233, 9 S.W. 112; San
Anggn%o, ete. v. State, 79 Tex. 26U, 1h s.w.
1063.

Construing the provisions of Senate Bill 317 of the 60th
Legislature in light of the foregoing authoritles, 1t is noted
that the bill merely provides for the performance of additional
duties by a Justice of the Peace by authorizing a Justice of the
Peace to hold Court for another Justlce whose precinect is in the
game county. We are unable "to point to some provision of the
Constitution which prohibits the Act." Therefore you are adviged
that Senate Bill 317 of the 60th Legislature authoriging exchange
of benches by Justlces of the Peace l1lg constltutlonal,

SUMMARY

Senate Bill 317 of the 60th Leglslature au-
thorizing exchange of benches by Justices of the
Peace 1s constltutional.

y truly yours,

D C, TIN
Aftorney General of Texas
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Assistant Attorney General
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