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Honorable John C. White Opinion No. M-122 
Commissioner of Agriculture 
Texas Department of Agriculture Re: Whether a public weigher 
Austin, Texas can conduct weighing 

operations in counties 
other than the county 
for which he was elected 
or appointed and can he 
appoint deputies who are 
residents of other counties 
to serve in the counties 

Dear Mr. White: of their residence. 

You&ave requested the opinion of this office upon the 
follow*ng questions: .- 

a .l . Can an'eledted or appointed weigher, 
who Is an.employee bf a particular firm, donduct 
weighing operations for his firm In adjacent 
counties other than the c~ounty for which he was 
elected or appolnte,d? 

n2. Can a public welgher‘appolnted by 
the Governor for one county appoint; In a second 
county, a deputy who is a legal resident of the 
second county?" 

Article 5681, Vernon's Clv'll Statutes, provides in 
part that: 

"The Governor Is authorized and required 
to appoint five persons as public weighers In 
every city which receives annually one.hundGd 
thousand bales of cotton on sale or for ship- 
ment. In all cities and towns which receive as 
much as fifty thousand bales.of.,Scotton.. . .or 
any other commodity in large quantities, it shall 
be lawful for the Governor to appoint a sufficient 
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part that: 
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number of public weighers for such city or 
town to carefully and accurately weigh all 
produce tende;ed for the purpose of weighing 
for shipment. (Emphasis added.) 

Article 5692, Vernon's Civil Statutes, provides In 

"In all counties of this State In which 
there are two or more cities, towns or shipping 
points that receive as much as fifty thousand 
bales of cotton. . .or any other commodity in 
large quantities, It shall be lawful for the 
Governor to appoint a sufficient number of weighers 
for such county to carefully and accurately weigh 
11 dities tendered for the purpose of weighing 

?or CsgEient, sale or purchase. This Article shall 
not apply to Galveston County. All such appoint- 
ments shall be made by the Governor on the recom- 
mendation of the senator from whose senatorial 
district such appointment is made, together with a 
majority of the representatives in the Legislature 
from such senatorial district. Every public 
weigher s'o appointed shall file a bond payable 
td th State of Texas, In the sum of Five Thousand 
($5,oS 0.00) Dollars, .condltloned that he will 
accurately weigh, or measure, all commodities 
tendered to him in said county for weighing or 
measuring . . .Such public weigher shall have 
the right to appoint a sufficient number of deputies 
to aid him In weighing or measuring any commodity 
that is tendered to him for welghlng. All bonds 
given by such public weighers or their deputies 
shall be subject to the approval of the Commissioner 
of Agriculture, and all.-bonds and oaths of such 
public weighers or thei; deputies shall be filed 
with said Commissioner. (Emphaslsadded.) 

Article 5683, Vernon's Civil Statutes, provides In 
that: :- 

"In all counties In which there are no city 
or cities In which the Governor is authorized 
to appoint public weighers, there shall be 
elected at each general election a public 
weigher for each justice precinct in the manner 
and form govern;ng the election of other precinct 
officers. . . . (Emphasis added.) 
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Article 5684, Vernon's Civil Statutes, provides in 
that: 

'No person shall be appointed or elected 
public weigher unless he Is a qualified voter 
in the city or precinct for which he la appointed 
or elected. . . ." 

Article 5691, Vernon's Civil Statutes, provides In 
that: 

"Each public weigher, appointed or elected, 
shall have the right, and it shall be his duty 
to appoint a sufficient number of deputies In 
each precinct, to weigh all produce tendered 
for the purpose of weighing, at any and all 
points within such precinct. He shall require 
of each of said deputies to file a bond In the 
penal sum of one thousand dollars, under the 
same terms and conditions as the bond which he 
filed with the commissioners court of the county 
In which he resides, before he shall be permitted 
to engage In the business of deputy public weigher; 
such bbnd so filed, shall be payable to the State 
Df Texas, and shall be subject to the approval 
of.'che commissioners court of the county in which 
he resides, and certified to the Commissioner of 
Markets and Warehouses, before such deputy public 
weigher shall be entitled to engage in the business 
of public weighing. Such public weigher shall 
have the right.to.appoint a sufficient number of 
deputies to serve'at will of the public weigher, 
to aid him In weighing or measuring a;y commodity 
that is tendered to him for weighing. (Emphasis 
added.) 

Article 5690, Vernon's Clv>l Statutes, provides that: 

"All public weighers or deputy publlc:welghers, 
appointed or elected shall obtain from the-Commissioner 
of Markets and Warehouses a certificate‘of~authorlty 
to carry on the business of public weigher-or deputy 
public weigher within the city, town; precinct, ore 
shipping point for which he was elected or appointed.' 

In view of the foregolng,;ye~.are of the opinion that an 
elected or appointed public weigher may not conduct weighing opera- 
tions, in his capacity as an elected or appointed public weigher, 
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In areas other than that for which he was elected or appointed. 
However, the foregoing is not to be construed as a holding that 
an elected or appointed public weigher cannot conduct weighing 
operations In other areas than that for which he was elected or 
appointed if such person has complied with the provisions of Article 
5704. See Paschal v. Inman, 106 Tex. 128, 157 S.W. 1158 (1913); 
Fllppen v. Murray, bb S W 2d 757 (Tex.Clv.App. 1933); Martin v. 
Foy, 234 S.W. 698 - (Tex.Cl;.App. 1921). 

In regard to your second question, we are of the opinion 
that Article 5691 contains no restriction which would require a 
deputy appointed by a public weigher to be a resident of the area 
which he was to serve as a deputy to the public weigher. However, 
the deputy may only conduct weighing operations In his capacity 
as a deputy to the public weigher in the area In which the public 
weigher is appointed or elected to serve. 

Senate Bill 364, Acts 60th Leg., 1967, Regular Session, 
ch. 508, p. 1144, which becomes effective on August 28, 1967, 
amends certain provisions of Article 5681, Article 5682 and Article 
5692. However, such amendments deal primarily with providing for 
the Secretary of State rather than the Governor making the appoint- 
ment of publlc,,weighers after August 28, 1967, and make no.changes 
which-would change the holding in this opinion. 

i SUMMARY 

An elected or appointed public weigher may 
not conduct weighing operations, in his capacity 
as an elected or appointed public weigher, in 
areas other thanthat for which he was elected 
or appointed. 

A deputy appointed by a publlc'welgher need 
.not be a resident of the area for which he Is to 
serve as a deputy to the public weigher. However, 
the deputy may only conductweigh,ing operations, 
In his capacity as a deputy to the public weigher, 
in the area in which the public weigher Is appointed 
or elected to serve. 

L. 
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