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May 9, 1968 

Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
State Capitol Building 
Austin, Texas 

Opinion No. M-232 

Re: Interagency agreement for 
the payment of registration 
'fees for attendance at in- 

Dear Mr. Calve.rt: 
stitutes and seminars con- 
ducted by a State agency. 

Your request for an opinion reads as follows: 

"This department has received a travel 
voucher for a State employee claiming reim- 
bursement for a registration fee for attending 
the Texas Transportation Institute, a part of 
Texas A&M University. The purpose of the trip 
to attend the Transportation Institute, trans- 
pgrtation expense, and per diem allowance is 
LsicJ not in question. 

"In view of Article 4413(32) R.C.S.; the ': 
Interagency Cooperation Act, the question has 
arisen as to whether a registration fee charged 
as the result of one State agency performing a 
service for another State agency.can be paid 
on a reimbursement basis as a travel expense 
item without complying with the provisions of 
Article 4413 (32,)*:. ', 

"Please advise: 

"1. Should tuition fees and registration 
fees for institutes and seminars charged by a 
State agency to another State agency be in- 
curred under the provisions of the Interagency 
Cooperation Act? 
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" 2 . If you hold that the registration 
fees should be considered a travel expense item 
if the employee was in travel status at the time 
the fee was incurred and exempt from Article 
4413(32), would the Interagency Cooperation Act 
apply to the paying of tuition fees and regis- 
tration fees for seminars by one State agency 
to another when travel expense is not involved? 
For example, payment to the University of Texas 
at Austin for Tuition, institutes, or seminar 
fees of a State employee whose headquarters is 
in the city of Austin. 

"This information is necessary so that the 
various State agencies can be advised as to the 
procedure necessary to legally incur accounts 
covering services between State agencies." 

Section 3 of Article 4413(32), Vernon's Civil Statutes, 
provides, in part, as follows: 

"Sec. 3. Any state agency may enter into 
and perform a written agreement or ccntract 
with other agencies of the state for furnishing 
necessary and authorized special or technical serv- 
ices, including the services of employees, the 
services of materials, or the services of equip- 
ment. -..- 

Section 5 of Article 4413(32) provides: 

"Sec. 5. No‘agreement or contract may be 
entered into or performed which will require or 
permit an agency of the State to exceed its 
constitutional or statutory duties and respon- 
sibilities, or the limitations of its appro- 
priated funds. In reviewing proposed agree- 
ments or contracts of the character described 
in this Act, the Board of Control is authorized 
and directed to consider the following factors, 
which shall not be construed to be exclusive: 
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"(a) Whether the services specified are 
necessary and essential for activities and 
work that are properly within the statutory 
functions and programsof the affected agen- 
cies of the State Government: 

"(b) Whether the proposed arrangements 
serve the interests of efficient and econom- 
ical administration of the State Government: 
and 

"(c) Whether the specified bases for re- 
imbursing actual costs are fair, equitable, 
and realistic and in conformity with the 
limitations of funds prescribed in the cur- 
rent appropriations act or other applicable 
statutes." 

In Attorney General's Opinion M-120 (1967), it was held 
that the registration fee expenses of State employees who were 
assigned to attend the transportation conference at: Texas A&M 
University constituted State business and that'such registration 
fee may be paid when the agency head has made the determination 
that attendance at the conference is reasonably necessary in order 
to carry out the duties and functions of the employees. 

Since the attendance to the Texas Transportation In- 
stitute, a part of Texas A&M University, by various State em- 
ployees constitutes official State business found to be necessary 
and essential for the performance of their duties, such attendance 
is properly the subject matter of an interagency agreement pursuant 
to the provisions of Article 4413(32), above quoted. 

You are therefore advised, in answer to your first ques- 
tion, that tuition fees and registration fees for institutes and 
seminars charged by one State agency to another State agency may 
be incurred by entering into an interagency contract between the 
agencies involved. In answer to your second question, you are 
advised that such registration fees may be paid either pursuant 
to aninteragency contract or as a travel expense item incurred 
by an employee. Attorney General's Opinion M-120 (1967). 

- 1133 - 



. .I 

Hon. Robert S. Calvert, page 4 (M-232) 

SUMMARY 

Tuition fees and registration fees for in- 
stitutes and seminars charged by one, State agency 
to another State agency may be incurred by;enter- 
ing into an interagency contract between' the 
agencies involved. 

Such registration fees may be paid either 
pursuant to an interagency contract or as a travel 
expense item incurred by an employee. Attorney 
General's Opinion M-120 (1967). 

s very truly, 

z.m 
FORD C. MARTIN 
rney General of Texas 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 
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