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Dear Dr. Edgar: 

Opinion No. M-234 

Ret Whether Article 9.38a, 
Texas Election Code, 
applies to a school 
trustee election and re- 
lated questions. 

You have recently requested an opinion from this 
office concerning the construction of Article 9.38a of the 
Texas Election Code. The specific questions are quoted from 
your letter as follows: 

"1. Is Article 9.38a applicable to a 
school trustee election? 

"2 . Does discretion lie in the Board 
of Trustees to grant or refuse the applica- 
tion for recount or is it a ministerial duty 
to grant? 

"3 * What Board of Trustees acts on the 
application, the Board existing on the day of 
election, or the Board as constituted in part 
of the newly elected trustees based on the 
original canvass? 

"4. What effect, if any, has the fact 
that a local district court has ordered and 
will have its own ,recount have upon said ap- 
plication for recount and the school board's 
power to act upon same?" 
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The first question requires an analysis of Subdivision 
1 of Article 9.38a, which is quoted, in part, as follows: 

"Subdivision 1. Grounds for recount. 
(a) A candidate for nomination or election 
to any public office or to the party office 
of county chairman or precinct committeeman 
may obtain a recount of the votes cast for 
the office on manually counted paper ballots, 
in the manner outlined in this section: 

Our courts have long recognized that school trustees 
are public officers. In Lee v. Leonard Indewndent School 
District, 24 S.W.2d 449 (Tex.Civ.App. 1930, error ref.), the 
Court stated at page 450: 

"School districts are but subdivisions 
of the state government, organized for con- 
venience in exercising the governmental func- 
tion of establishing and maintaining public 
free schools for the benefit of the people. 
School trustees are public officers, whose 
powers are under control of the Legislature." 

Unquestionably, Article 9.38a applies to school trustee 
elections, where paper ballots are used. 

Question Two (2) requires an analysis of subdivisions 
7, 8, and 9 of Article 9.38a which deal with the duties of the 
canvassing board. Subdivision 7 is quoted, in part, as follows: 

"Subdivision 7. Procedure for ordering 
recount. (a) Where a candidate has complied 
with all conditions for obtaining a recount, 
as soon as practicable the canvassing board 
conducting the recount shall set a dates on 
which the recount is to begin and shall notify 
by mail each opposing candidate of the place 
or places where the recount will be conducted 
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and the exact time when it will begin. The 
time for commencing the recount shall not be 
sooner than two daysnor later than four days 
after the date of the notification. The re- 
count shall be conducted in the office of the 
officer having custody of the voted ballots, 
who shall be entitled to be present or to have 
a representative designated by him present 
while the recount is in progress. 

" (b) The canvassing board shall appoint 
a committee of three disinterested registered 
voters of the political subdivision in which 
the ballots were cast, who shall make the re- 
count. . . . The committee shall permit any 
affected candidate or one person authorized in 
writing by such candidate to be present to watch 
the recount, to inspect the ballots, to observe 
the tallying of the votes, and to observe all 
other actions of the committee in connection 
with the recount." 

Subdivision 8 is quoted, in part, as follows: 

"Subdivision 8. Procedure for making the 
recount. (a) The canvassing board shall issue 
an order to the officer having custody of the 
voted ballots, stating the names of the recount 
committee and the time at which the recount is 
to begin, and directing him to deliver to the 
chairman of the committee the ballot box or 
boxes containing the ballots to be recounted. 
. . . 

"(c) After the recount is completed, the 
committee shall make out its report and deliver 
it to the presiding officer of the canvassing 
board. The chairman of the committee shall de- 
liver the locked ballot boxec with the original 
contents intact and the ballot box keys to the 
respective officers who originally had custody 
of the boxes and the keys." 
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Subdivision 9 is quoted as follows: 

"Subdivision 9. Action by canvassing 
board following recount. As soon as practi- 
cable, and not later than two days after re- 
ceiving all the committee reports, the presid- 
ing officer of the canvassing board shall con- 
vene the board, which at such meeting shall 
declare the result of the election for the 
office involved on the basis of the revised 
returns. The board and its presiding officer 
shall take such further actions as may be ne- 
cessary in the same manner as for an original 
canvass." 

It seems clear that once a candidate has complied 
with the conditions for recount, the canvassing board is then 
required to set a time and notify the other candidate of the im- 
pending recount, and follow the statutory procedure in providing 
a recount, and then canvassing the results. The board has no 
discretion in refusing the application for recount, provided 
the applicant has complied with the conditions and the previously 
canvassed vote shows applicant was defeated by less than five per 
cent (5%) of the votes given the next highest candidate. 

Question Three (3) requires an analysis of Subdivision 
2 of Article 9.38a, which is quoted, in part, as follows: 

"Subdivision 2. Procedure for requesting 
recount; general provisions. (a) A candidate 
desiring a recount must file a written, signed 
application with the presiding officer of the 
body which canvasses the returns of the elec- 
tion and makes the official declaration of the 
result (hereinafter called 'canvassing board'). 
The application may be presented for filing at 
any time after the returns from all election 
precincts involved have been received from the 
presiding judges of the election, and it must 
be presented not later than the second day 
after the official declaration of the result: 

,I . . . 
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The above quoted portion of Article 9.38a identifies 
the canvassing board which must act upon the application for 
recount, and places a limitation of time when the application 
must be submitted to the presiding officer of the board. In 
light of the fact that the Article (subdivision 2) speaks of 
the board as the body which canvasses the returns and declares 
the official declaration of result, it is our opinion that the 
canvassing board for recount is the board of trustees existing 
on the day of the election. 

This position is further fortified by the fact that 
the time limitation whereby the applicant must submit applica- 
tion for recount runs from the time before the first canvass is 
made until no later than two (2) days after the first canvass 
and official declaration of result. This time limitation upon 
the submission of the application for recount implies that the 
application must go to the board as constituted on the day of 
election. 

Additionally, the time limitation upon the procedure 
of recount as set out in Subdivision 7(a), (quoted above, pages 
2 and 3,) shows an intent that the recount be handled as speedily 
as possible and still give the other candidates involved fair 
notice of the impending recount. Giving the statute a reasonable 
and practical constr~uction, we conclude that the board of trustees, 
as existing on the day of election, would be in much better position 
as a practical matter to comply with the speedy requirements for 
recount than would the newly elected board. We reiterate, there- 
fore, that it is our opinion that the board of trustees existing 
on the day of election must serve as the canvassing board for the 
recount, if any. 

In regard to Question Number Four (41, we have been 
advised by the County Attorney of Starr County, the Honorable 
Frank R. Nye, Jr., that the District Court action to which you 
refer, in your letter, was an action instigated under Article 
9.02 of the Election Code to determine if election fraud had 
been committed. 

This office has long recognized that an action under 
Article 9.02 is not an "election contest." We quote from At- 
torney General's Opinion No. R-3009 (1952), page 3: 
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"Section 130 (now Art. 9.02) . . .is an 
ex parte proceeding conducted in a manner sim- 
ilar to that of a court of inquiry and is not 
in any manner a contest of an election which 
would change the results of such election." 

The court action in question not being an "election 
contest", and not falling into the exclusive jurisdiction of 
the District Court as required by Section 8 of Article V of the 
Texas Constitution, it is our opinion that the fact that a Dis- 
trict Court will have a recount of the ballots under authority 
of Article 9.02, does not prevent the utilization of the recount 
procedure authorized by Article 9.38a. 

SUMMARY 

Article 9.38a, Vernon's Texas Election Code, 
is applicable to school trustee elections. 

The board of trustees existing on the day of 
election will serve as canvassing board for re- 
count, and it has a ministerial duty to order re- 
count if the applicant meets the conditions of 
Article 9.38a, and the previously canvassed vote 
shws applicant was defeated by less than five 
per cent (5%) of votes given next highest candidate. 

The fact that a District Court will have a 
recount of the ballots under authority of Article 
9.02, Vernon's Texas Election Code, does not pre- 
clude a recount under authority of Article 9.38a. 

“fl truly yours, 

Prepared by James C. McCoy 
Assistant Attorney General 
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APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, Co-Chairman 
John Fainter 
Eugene Heatly 
Scott Garrison 
Bill Craig 

A. J. CARUBBI, JR. 
Executive Assistant 
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