
AUW“IN. TlEXAS 78711 
CRAWFORD 0. MAR- 

Honorable.James E. Barlow Opinion No, M-251 
Criminal, mistrial A,ttorney 
Bexar County Courthouse Re: ,Whethsr 8 Justice of the 
San Antonio, Texas 78204 Peace, acting as local, 

registrar, is authorized 
to issue certified copies 
of birth and death certifi- 
cates, and related ques- 

Dear Mr. Barlow: tions. 

You have requested an opinion of this office concerning 
the above captioned matter, posing principally the following two 
questions: 

1. May a Justice of the Peace acting as local regis- 
trar issue certified copies of birth and death certificates? 

2. If the Justice of the Peace may do so, is the 
money received by him a fee of office to be paid into the county 
treasury, or is it a stipend that he may retain? 

We are further advised by.your letter request of the 
following pertinent factual background: 

"Justices of the Peace of Bexar County 
acting as local registrars of vital statistics 
under Rule 36a, Article 4477,~V.A.C.,,S. have, 
for some years east, been receiving fees or 
stipends for issuing cer.tified copies of birth 
and death certificates.. These copies are on 
standard, State~of Texas, Texas Department of 
Health, Burea.u of Vital Statistics forms cer- 
tified to aStrue and correct copies by the 
registrar as official custodian before a Notary 
Public. Retention of these fees by the justices 
has been questioned . . . 
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Hon. James E. Barlow, page 2 (M-25l) 

I( 
. . . 

"It has now some to our attention that 
other local registrars, as well as Justices 
of the Peace acting as local registrars, have 
been issuing certified copies of birth and 
-death certificates . . .this practicsis nok ‘~ ‘. 
restricted to Bexar County.. ~. .the oracticq 
is,'state-wide.: 

* . . . 

"There exists a Texas Vital Statistics 
Manual published by the Texas Department of 
Health, Bureau of Vital Statistics . . . . 
Local resistrars aooear to relv on this manual 
for their authoritv to issue certificates land 
upon the last sentence of the lead paragraph 
of Rule 47a, Article 4477 (which) might give 
an impression that the legislature intended 
local registrars to issue certified copies 
of birth certificates in Article 4477. 
V.A.C.S." (Emphasis and parenthesis added). 

Rule 47a of Article 4477 is captioned, "Form and 
contents of birth certificates of adoption, annulment and 
revocation." In empowering the State Department of Health 
to promulgate the forms, rules, and regulations covering 
birth certificates, including the activities of the local 
registrars, the Legislature provided in the last sentence 
of the lead paragraph of that rule the,following: 

,I The-state resistrar; countv clerk, or 
local registrar shall not issue a certified 
copy disclosin~.illesitimacv or otherwise 
disclose illeqitimacy unless the issuance 
of. the certified COPY or ,the disclosure 
is authorized by order of the county court 
of the countv in which the birth, death, or 
fetal death occurred."' 
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Hon. James E. Barlow, page 3 (~-251) 

If the Legislature had not intended local registrars to issue 
any certified copies whatever, their inclusion in this 
statutory prwision would have been unnecessary. 

The various provisions of this statute are expressly 
stated to be "Subject to the regulations of the State Depart- 
ment of Health..g’ 

Rule.51a of Article 4477 captioned, ?Blanks and 
registration forms: index of births and deaths; records; 
transcripts: fees: delayed registrations; judicial procedure 
to establish,facts of birth,' provides a substantially similar 
pattern for the supervision and promulgation of rules and regula- 
tions by the State Department of Health cwering that subject 
matter. 

However, the statutes are silent in conferring any 
express authority on local registrars to issue certified copies 
of bir,th or death certificates. Yet, except in the case of 
copies involving illegitimacy above noted, neither~ do the 
statutes contain any express nrohibitions~ in appropriate 
language which would have the effect of preventing local 
registrars from issuing such certified copies, particularly 
if authorized to do so by administrative rulings or authorisa- 
tion by the State Department of Health. Had the Legislature 
intended that such administrative agency be prohibited from 
authorizing local registrars to issue such certified copies 
of its own records, it could have easily done so with an ap- 
propriate statutory directive, and no doubt would have done 
so. Instead of so doing, it implied that local registrars 
might issue certified copies of birth certificates, except 
in the one instance where the same disclosed illegitimacy. 

In pursuance of its authority to prescribe rules and 
regulations under the law, the Department of Health has attempted 
to advise the public and the local registrars through the above 
Manual, which you advise "contains a section devoted to Certifi- 
cation of Vital Records (pp. T-l to T-9). It sets forth Rule 
54a (Supra), Rule 5la and portions of Rule 47a (Supra) of Article 
4477, V.A.C.S., as well as Article 1939a, V.A.C.S., which pro- 
vides in pertinent part: 
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Hon. James E. Barlow, page 4 W251) 

"'Article 1. Any person, his guardian 
or his.~ dependents'or heirs at law who is el- 
igible to make a claim against the Government 

,of the United States of America as a result of 
service, in -the Armed Forces.of the United States 
of Amsrica, or the. services auxiliary' thereto, 
including the Maritime Service and the Merchant 
Marine, shall upon the request therefor by, such 
person, his guardian, or his 'dependents, or heirs 
at law, be furnished without.cost a certified 
and authenticated copyor copies of any instru- : 
ment, public record or document necessary to 
prove or establish such claim, which is in the 
custody or on file in the.office .of County 
Clerks, District Clerks and other public 
officials of this State, by such officials. 
Provided, the issuance of such certified or 
authenticated copy or copies by such officials 
shall not be considered in determining the maxi- 
mum fse of such offices.'* 

You state that in the manual there are "cited 
several old ,opinions of the Attorney General's office, including 
G-1386 dated November 7, 1939, which states that the County 
Clerk has the authority under Article 3930, R.C.S. to issue 
certified copies of Vital Statistics on file in his office 
and citing Article 4477, V.A.C.S. . . . 

"The above section of the vital~statistics manual 
on page T-8 under Administrative Directions contains , . . 
affirmative direction . . . as to local registrars issuing 
certified copies of birth and death certificates. It states: 

'A local registrar or county clerk is 
authorized to issue a~certification from any 
birth, death, or fetal death record in his 
office even though such record may not be 
registered in the State Bureau of Vital 
Statistics.' 

"Two paragraphs later is found the 
statement: 
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Hon. James E. Barlow, page 5 (M-351) 

'B. Tvnes of Certifications. 

A complete certified copy of a record 
of birth,.death or fetal death should in- 
clude a complete copy of the original record, 
a complete copy of any amendment(s) thereto, 
and the certification of the .issuing official,.! 

"There is also .contained~ in the manual a .sample copy 
of Application for Certified Copy of Birth Certificate with 
instructions.to mail samcto the Bureau of Vital Statistics, 
Texas-Department of Health, Austin, Texas, and finally commenc- 
ing on page V-l are instructions on where to obtain birth cer- 
tificates in all of the states. Under Texas the address is 
the Bureau of Vital Statistics, State Department of Health, 
Austin., Texas, and indicates the State office has records since 
1903. 

"On August 7, 1961, the State Registrar sent a notice 
to all local registration officials announcing the passage and 
effective date of Senate Bill 69, 57th Legislature and within 
this notice stated: 

'This Bill increases the certified copy 
fee of this office from $1.00 to $1.50. It 
does not change the fee collected by the county 
clerks and local registrars for issuing a cer- 
tified copy.'" 

Under the existing statutes in 1942, and in the ab-' 
sence of any departmental regulations, ruling or construction, 
this office did render Opinion No. O-4370 (1942) to the effect 
that such statutes as then worded failed to conferany express 
authority upon Justices of the Peace, acting as Local Regis- 
trars of vital statistics, to issue certified copies of birth 
or death certificates filed in their offices. Regardless of 
the merit of this opinion,~ and without passing upon whether it 
correctly applied the.law to the statutory situation then exist- 
ing , it appears that the opinion was never.consistently or uni- 
formly applied or followed by the department responsible for the 
administration of the law. The construction of a statute by the 
Attorney General is' entitled to little c&sider'ation, if any at 
all, under such circumstances. Eddins-Walcher Butane Co. v. 

-1221- 



Hon. James E. Barlow, page 6 (M-251) 

Calvert, 298 S.W.2d 93, 97 (Tex.Civ.App. 1957, no writ), 

On the 'other hand by 1960, the .prior administrative 
practice under the statutes here.'involved had developed and 
the State Health Department did at that time issue its V4anualn 
of instructions~and disseminate on a state-wide basins its ad- 
ministrative construction and practice to the effect that local 
registrars could issue certified copies of birth and death cer- 
'tificates. This 'is tantamount to a rullng.or authorization 
promulgated by the State Department of Healthy. The practice 
has apparently ever, since been consistently fbllowed'and relied 
upon by all concerned and 'after successive tegislatures"hav8 
convened. 

-, 
Apparently,' the Department of Health; Ln construing 

the genera1~civil statute, gave a liberal construction to its 
provisions to effectuate the legislative intent, 53 Tex.Jur. 
26 298, Statutes, Q 194. Under Rule 55a of Article 4477, the 
state.registrar was expressly granted "suoervisorv powers" 
'over local registrars, who were also expressly charged with 
enforcement duties under the state registrar's "direction;" 
Furthermore, it was clear that the justice of the peace, acting 
as a local registrar, had been given the affirmative duty to 
record's complete and accurate copy of each birth and death 
certificate in a permanent book. Attorney General's Opinion 
No. O-3802 (1941). No doubt, as an incidental or collateral 
duty, the department interpreted the detail of issuance of 
certified copies by such public officer as serving to promote 
'and benefiting the accomplishment of the principal purpose of 
the recording duty. There is,authority for the view that. 
incidental and implied powers may arise from a.statute which 
fails to limit the exercise of official duty: In 43 Am.Juris. 
69, Public Officers, B 250, it is stated: 

Vne prescription of official duties by 
statute . . .is not an exclusive test of au- 
thority, when neither express provision nor 
implication from the nature of the~office calls 
far it. The duties of a public office include 
all those which fairly lie withinits scope, 
those which are essential to the accomplishment 
of the main purposes for which the office was 
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lion. James E. Barlm, page 7 (M-251) 

created, and those which, although incidental 
and.collateral, are germane to or serve to 
promote or'benefit, the accomplishment of the 
principal purposes.w 

fin 1962;.the practice by a Justice of the Peace, 
acting,as a local registrar;and issuing a certified copy of 
'a death.certificate, 'was judicially noted in mtronrr v. Rm- 
plovers Casualty CQmRsn&~3S7 6.99.26 168, 170 (Tex.,Civ.App. 
1962, no writ). The &ui%did not hold such to be an illegal 
act, but it did hold that the certified copy would not be ad- 
missible in the trial asprima facie evidence, since the.pro- 
vision for admission into evidence set.out.in Rule 54a ap- 
plies only to.copies certified by the State Registrar of. 
Vital.Statistics. However, we observe that there are numerous 
other purposes for which certified copies are sought besides 
that of serving as evidence in a court of law. 

In view of the statutory uncertainty and the con- 
struction given the statutes by the department responsible for 
the administration of the-law, and particularly its ruling 
and instructions issued by it, which we are not prepared to 
say are unreasonable or clearly wrong, it is our view that 
the courts will ordinarily adopt and uphold such departmental 
construction and ruling , .though the court might otherwise 
have been inclined to place a different construction on the 
act. 53 Tex.Jur.2d.259, Statutes, 8 177, and cited cases: 
Humble Oil & Refinins Co..v. Calvert, 414 S.W.2d 172 (Tex. 
Sup. 1967). In addition,~the Legislature is presumed to have 
known of such construction and practice and acquiesced in it 
by its failure to amend or change it. 53 Tex.Jur.2d 269, 
Statutes, %180, and cited cases: Burrouqhs v. Lvles, 142 Tex. 
704, 181 S.W.2d 570, 573 (19441, holding that a long-continued 
administrative construction is entitled to great weight par- 
ticularly when "the Legislature, which is presumed to have been 
aware of the interpretation, made no changes in the language 
that would indicate a contrary intent." 

The remaining question presented is whether the 
money received by a Justice of the Peace acting as a local 
registrar is a "fee of office" to be covered into the County 
Treasury or is a stipend the Justice.may retain? It is the 
opinion of this office that the money received under the 
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Hon. James E. Barlow, page S (M-251) 

circumstances must be regarded as a fee of office and ac- 
countable as such. Since we have held that there is authbrlty 
for the local registrar to issue certified copies, of,vital 
statistics pursuant to the regulations and rulings oaf the 
State Department of Health, then It would follow that by 
making the certification in the .ecope of his duties the 
registrar -has acted'officially and such fee of,office should 
be paid into the County Weasury. This office has so ruled 
on substantially the same questions, in Attorney.General.:e 
Opinions, C-3655 (1941) and O-419 (1939), to which your af- 
tention.,ie directed. .' 3. 

We are aware of,the uncertainties faced by~all con- 
cerned~ in the interpretat,ion and administration df. the law 
under.the statutes with'which we are concerned Andy the need 
foramending such.statutee and making certain that which is 
left to uncertainty and implication.~ If the result reached 
in this opinion is not the legal result intended by the Legie- 
lature,~ such statutes can and will surely be amended accordingly 
in the next session of the Legislature. 

SUMMARY 

In view of the long departmental administra- 
tive ruling and practice under Article 4471, 
Vernon's Civil Statutes, Justices of the Peace 
acting as local registrars of births and deaths, 
may issue certified copies of ,birth and death 
certificates under the authority of the rules 
and, instructions of the State Registrar: land 
the money collected by them for such copies 
constitute fees of office which should be 
paid into'the County Treasury. 

Prepared by Philip G. Warner 
Assistant'Attorney General 
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APPROVED, 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, Co-Chairman 
Robert Flowers 
Houghton Brownlee 
J. C. Davis 
Roger Tyler 

A. J. CARUBBI, JR. 
Executive Assistant 

” 1225 - 


