
July 12, 1968 

Hon. Jimmy Morria 
County-Attorney 
Navarro County 
Corsicana, Texas 

Dear Mr. Morris: 

Opinion No. ~-2% 

Re: Whether a voter in a liquor 
election in a city must re- 
side for six months under 
Article 5.01 of the Election 
Code to be qualified to vote 
or merely qualify to vote 
under Article 5.02 of the 
Election Code? 

fn your request for an opinion you state the fob 
lowing t 

"A county calls for a liquor election in 
am. In order to bs qualified, must a voter 
reside in the city for six months under article 
5.07 of the Election Code or may a voter qualify 
under article 5.02 of said code7 

Tex.Const., Article VI, Section 2, and Article 5.02 
of the Election Code of Texas provide that a person is qualified 
to vote in an election if he has resided in the State one year 
next preceding an election and the last six months within the 
district or county in which he offers to vote. Article 5.02 
expressly provides that it applies to all elections, including 
those held by a municipality. 

In Duncan v. Willis, 302 S.W.Zd 627 (Tex.Sup. 19571, 
the voter had not lived in the school district for six months 
but had lived in the state one year and in the county six months. 
In holding the voter tp be qualified, the Supreme Court of Texas 
helar 
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Hon. Jimmy Morris, page 2 (M-254) 

"An elector must be a resident of the 
state for one year. resident of the county 
for six months, and a resident of the sub- 
division of the county (such as school ais- 
trict) wherein he votes at the time he votes, 
but not necessarily for six months." (302 
S.W.Zd 631). 

Cramer v:Graham, 264 S.W.Zd 135 (Te~.Civ.App. 1954, 
no writ); Warren v. Robinson, 32 S.W.Zd 871 (Tex.Civ.App. 1930, 
no writ); and 21 Tex.Jur.2d 261, Elections, 9 33, support this 
proposition. 

In Kinq v. Carlton Independent School District, 156 
Tex. 365, 295 s.W.2a 408, 411 (19561, the Supreme Court of 
Texas made the following pertinent holding8 

"Article VI, Section 2, of the Consti- 
tution defines a qualified voter in this lan- 
guage f 

"'Every pexeon subject to none of the 
foregoing disqualifications who shall have 
attained the age of twenty-one (21) years 
and who shall be a citizen of the United 
States and who shall have resided in this 
State one (1) year next preceding an elec- 
tion and the last six (6) months within the 
district or county ,in which such person of- 
fers to vote shall be deemed a qualified 
elector: * * ** 

"Any qualified elector, as dlefinecl by 
that Article, is entitled to vote in any elec- 
tion other than one for which additional quali- 
f>.cations are prescribed by some other provision 
of the Constitution. The Legislature was not 
authorized to prescribe any other standard for 
voters at the adoption election than that of 
qualified electors as defined by Article VI, 
Section 2. . . .*I 
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The Texas Constitution does not prescribe any other 
qualifications for a voter in a liquor election. 

Article 5.07 of the Election Code of Texas is not 
applicable to a liquor election but applies only to the election 
of municipal officers and to elections to determine the expendi- 
ture of money or assumption of debt or issuance of bonds. 

An elector is qualified to vote in a liquor election 
in a city if he meets such requirements of Article 5.02. 

SUMMARY 

In a liquor election in a city, a person 
is qualified to vote if he has resided in the 
State one year next preceding the\election, in 
the county for six months preceding the elec- 
tion, and is a resident of the city at the 
time of the election, and otherwise qualifying 
under Article 5.02 of the Election Code. Article 
5.07 of the Election Code is not applicable to a 
liquor election. 

"9 
truly yours, 

orney General of Texas 

. Prepared by Jack Sparks 
Assistant Attorney General 
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