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THIC ATIWDRNEY GENERAL 
OF 7JFExAs 

Ausn~. T-s 78712 
AlTORNlCY CIWERAL 

August 2, 1968 

Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Austin, Texas 78711 

Opinion NO.M-263 

Re: Whether the Central Edu- 
cation Agency may assign 

Dear Dr. Edgar: 

a staff member, under the 
proposed agreement with 
the United States Office 
of Education, and continue 
to pay his State salary 
and benefits under a 
partial.ly reimbursable 
agreement during the period 
of assignment to duties in 
Washington, D.C., and re- 
lated question. 

You have requested the opinion of this office upon 
certain questions, the first of which is as follows: 

"1. May Central Education Agency assign a 
staff member, under the agreement proposal by 
the U. S. Office of Education, and continue to 
pay him State salary and benefits (partially 
reimbursable) during the time of such assign- 
ment to duties at Washington, D. C.?" 

In connection with the foregoing question you have 
stated that pursuant to a proposed agreement between the Central 
Education Agency and the United States Office of Education a 
staff member of the Central Education Agency would be assigned 
to the Washington, D. C. office of the United States Office of 
Education as an Education Fellow. This staff member would spend 
a period of ten months as an assistant on the staff of the 
United States Commissioner of Education and following such as- 
signment would return to the Central Education Agency. You have 
stated that the purpose of the Fellowship program is to provide 
your employee with the opportunity to gain an understanding of 
the Federal-State-local educational relationships and become 
knowledgeable about the role of the United States Office of 
Education therein. 

Tha annual current State salary of the staff member 
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being considered for assignment is $9,840.00. Under the pro- 
posed agreement between the United States Office of Education 
and the Central Education Agency, the staff member would be 
retained on the payroll of the Central Education Agency during 
the period of his assignment. However, under the proposed 
arrangement, the United States Office of Education would reim- 
burse the Central Education Agency at the annual rate of 
$9,657.00. The question has arisen as to whether this staff 
member may be paid by State warrant for the period of time 
covered by the proposed agreement because such staff member 
would not be performing the duties for which he was employed 
by the State. 

A review of the proposed agreement between the Central 
Education Agency and the United States Office of Education re- 
veals that such agreement actually is a grant from the United 
States Office of Education to the Central Education Agency 
to enable a staff member of the Central Education Agency to 
obtain certain training and experience beneficial to the Central 
Education Agency in its cooperative activities with the United 
States Office of Education as the State is being reimbursed the 
salary of the employee during the training period. 

Section 5 of Article 2654-3b, Vernon's Civil Statutes, 
provides that: 

"The State Board of Education shall be re- 
sponsible for maintaining State programs and 
activities designed to bring about improvement 
in the public schools. In discharging this re- 
sponsibility, the Board is, authorized to enter 
into contracts for grants from both public and 
private organizations and to expend such funds 
for the specific purposes and in accordance with 
the terms of the contract with the contracting 
agency. " (Emphasis added.) 

Senate Bill 15, Acts of the 60th Legislature, Regular 
Session, 1967, the General Appropriations Bill, provides in the 
departmental appropriation to the Central Education Agency that: 

"The proper officer or officers of the 
Central Education Agency are hereby authorized 
to make application for and accept any other 
gifts, grants or allotments from the United 
States Government or other sources to be used 
on cooperative and other projects and programs 
in Texas. Any such Federal and other funds 
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as may be deposited in the State Treasury are 
hereby appropriated to the specific purposes 
authorized by the Federal Government and 
other contracting organizations, and the 
State Board of Education is author- ex- 
pend these funds in accordance with the terms 
of the contract with the contracting agency._, 
. . . (Emphasis added.) 

The answer to the question which you have initially 
posed is governed by the application of Section 51 of Article III 
of the Texas Constitution, which is set forth, in part, as follows: 

"The Legislature shall have no power to 
make any grant or authorize the making of any 
grant of public moneys to any individual, as- 
sociation of individuals, municipal or other 
corporations whatsoever; . . ." 

While it is apparent that the foregoing constitutional 
provision prohibits the Legislature from granting or appropriating 
public moneys to any individual, association of individuals, mu- 
nicipal or other corporations, the Texas courts have interpreted 
Section 51 of Article III of the Constitution of Texas as not pre- 
venting the Legislature from appropriating State funds to an in- 
dividual, association of individuals, municipal or other corpora- 
tions if the use and purpose of the appropriation is for the 
furtherance of the governmental duties of the State. If the ap- 
propriation is for a use not related to State governmental duties 
and functions, such appropriation is a gratuity and invalid. 
Bexar County v. Linden, 110 Tex. 339, 220 S.W. 760 (1920); Road 
District No. 4, Shelby Co. v. Allred, 68 S.W.2d 164 (Comm.App. 
1934) opinion adopted by the Supreme Court; City of Aransas 
Pass 4. Keeling, 112 Tex. 339, 247 S.W. 818 (1923); Jones v. 
Alexander, 59 S.W.Zd 1083 (Connn.App. 1933), opinion adopted by 
the Supreme Court; Texas Pharmaceutical Association v. Dooley, 
90 S.W.Zd 328 (Tex.Civ.App. 1936); Jefferson Co. v. Board of 
Co. and Dist. Road Indebtedness, 182 S.W.2d 908 (1944) . 

The authorization for the expenditure of appropriated 
funds for State employees to attend schools, clinics, conferences 
and other activities for training purposes is directly and sub- 
stantially related to the performance of the State's governmental 
functions and duties. The limitation imposed by the provisions 
of Section 51 of Article III of the Constitution of Texas, is 
that no State employees or officials may attend schools, clinics, 
conferences or other like activities, at State expense, when 
such activities bear no substantial and direct relation to the 
governmental duties and functions of the State. 
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In reviewing past Attorney General's Opinions on the 
question of training of governmental personnel, it is noted that 
the following rules have been consistently applied to determine 
whether the training was such that the State could pay for it. 
The question asked is whether the training described will be 
directly and substantially used to facilitate the governmental 
duties and functions of the State agency requesting such train- 
ing. Also, whether the facts establish that there is a rea- 
sonable, substantial and direct relationship between the purpose 
of the training and the accomplishment of the governmental 
functions entrusted to the employee. 
WW-83 (1957) - 

Attorney General's Opinion 
Insurance Commission employee training at IBM 

school, 
(1957) - 

two weeks course; Attorney General's Opinion WW-223 
Department of Public Safety employee pilot training 

in Flight Proficiency Training Program; Attorney General's 
Opinion R-2128 (1950) - Department of Public Safety employee 
training in Police Administration at Northwestern University, 
four and one-half months,course; 
WW-433 (1958). 

Attorney General's Opinion 

In applying the above rules to the fact situation that 
you have presented, it is our'opinion that the training pro- 
vided your staff member, under the proposed agreement with the 
United States Office of Education, will be directly and sub- 
stantially used to facilitate the administration of the govern- 
mental duties of the Central Education Agency. As the Central 
Education Agency must of necessity work closely with the United 
States Office of Education, it would appear to be most advan- 
tageous to have employees of your agency familiar with the op- 
erations of this Federal agency , as well as the programs which 
are administered by them which would be beneficial to the Central 
Education Agency. Cooperating and dealing with the United 
States Office of Education in programs and activities designed 
to bring about improvement in, the public schools of this State 
is an authorized governmental function and duty of the Central 
Education Agency. The training in question bears a reasonable, 
substantial and direct relationship to such governmental duties 
and functions. 

Consequently, we are of the opinion that the Central 
Education Agency has the authority to enter into an' agreement, 
such as the proposed agreement, 
of Education, 

with the United States office 
and that the employee of the Central Education 

Agency assigned to the United States Office of Education at 
Washington, D. C.,for training, may continue to be paid his 
salary as a State employee. 

The next question which you have posed is as follows: 
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"2 . Does Central Education Agency have 
the authority to pay registration, tuition fees, 
travel, per diem and other necessary expenses 
(reimbursable from Title V funds) to staff- 
salaried employees who are selected, authorized 
and directed by the Commissioner of Education to 
attend certain institutes, seminars, workshops 
or other like training programs (sponsored by 
recognized training facilities or institutions 
of higher learning) and designed to improve 
their professional and/or technical knowledge 
toward the performance of their State job?" 

In connection with the foregoing question you have 
stated that: 

"A second separate problem concerns one of 
the plans involving the Central Education Agency 
under Title V, Section 503, P.L. 89-10, the Ele- 
mentary and Secondary Education Act of 1965. This 
State plan and application for Federal funds was 
developed pursuant to that Act to provide for pay- 
ment of registration, tuition, fees, travel, perdiem 
and other necessary expenses for selected staff 
members who have been authorized and/or directed 
by me as Commissioner of Education to attend in- 
stitutes, seminars, workshops, or other training 
courses sponsored by institutions of higher learn- 
ing or other recognized training institutions to 
improve their professional and technical knowledge, 
and thereby be the better prepared and informed 
to perform their Agency jobs. . . . 

"Staff members are selected to participate 
in training courses that are compatible with their 
field of specialization and all training programs 
must stand to serve the best interests of the 
Central Education Agency and contribute to the 
improvement of public education in the State of 
Texas. Most of the training courses involved are 
sponsored by institutions outside the State and 
are of varying duration. Some involve as little 
as two or three days; whereas others may be as 
much as three or four months in length." 

In connection with the foregoing question and facts, 
you are concerned with whether the salary and travel expenses 
of these employees selected to attend institutes, seminars, 
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workshops or other training courses may be paid. In this 
connection, you have referred to Sections 7, 9, 13, 14, 18 and 
25 of Article V of Senate Bill 15, Acts of the 60th Legis- 
lature, Regular Session, 1967, as well as Article 5165a, 
Vernon's Civil Statutes, and Article 6813b, Vernon's Civil 
Statutes. 

The aforesaid provisions deal with such subjects as 
employee vacation and leaves , absences from the State, general 
travel provisions, transportation allowances, restrictions on 
registration fees, the appropriation of Federal funds received 
by State agencies to the agencies receiving the same for the 
purposes for which the Federal grant or aid was made, weekly 
working hours of State employees and salaries of State employees. 

A review of the plan and appliaation of the Central 
Education Agency to obtain Federal funds under Section 503 of 
Title V, P.L. 89-10, the Elementary and Secondary Education Act 
of 1965, reveals that such application for Federal funds has 
as its purpose the strengthening of State Departments of Edu- 
cation by staff development. Such result is to be accomplished 
by employees of the Central Education Agency attending institutes, 
seminars, workshops or other training courses to improve their 
professional and technical knowledge and thereby be better pre- 
pared and informed to perform their duties with the Central 
Education Agency. 

In view of the foregoing, we are of the opinion that 
the proposed activities of the Central Education Agency in having 
certain employees attend training courses is a valid exercise 
and function of the duties conferred upon the Central Education 
Agency by the Legislature, and upon the same basis and reasoning 
set forth in our answer to your initial question. 

In regard to the reimbursement of travel expenses and 
registration fees of your staff members attending institutes, 
seminars, workshops or other training courses in connection with 
the Federal plan you have submitted, we would like to call your 
attention to Attorney General's Opinion C-761 (1966) which held 
that: 

"In Attorney General's Opinion C-671 (19661, 
it was held that appraisers employed by the 
Veterans' Land Board may attend an appraisal 
school at Texas A&M University and have their 
registration fees paid by the State. In that 
opinion, it was stated Section 18 of Article V 
of the General Appropriation Act of the 59th 
Legislature, pertaining to expenditure of money 
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that: 

for dues or registration in joining or attending 
any type of organization, has no application so 
long as the State employee aoes not join the 
organization. Likewise, it was held in Attorney 
General's Opinion C-692 (19661, registration 
fees necessary to attend courses of instruction 
deemed necessary to the furtherance of govern- 
mental duties, imposed upon a State agency, may 
be paid by such State agency. . . .'I 

In Attorney General's Opinion C-551 (1965), it was held 

"Federal 'trust' funds appropriated to the 
Health Department may be expended for transporta- 
tion, meals and lodging for personnel attending 
schools, clinics or conferences when leave from 
regular duties exceed thirty (30) calendar days 
in accordance with the agreement under which 
the funds are received; however, State derived 
funds appropriated to such department for personnel 
training may not be expended for this purpose 
other than in accordance with . . . the General 
Appropriations Act (19651." 

The foregoing opinions clearly set forth that payment 
of registration fees required to enable State employees to attend 
training courses necessary to the furtherance of their govern- 
mental duties is authorized by the Texas Education Agency, and 
that Federal "trust" funds appropriated to the Central Education 
Agency may be expended for transportation expenses of employees 
in accordance with the agreement under which the funds have been 
received by the Central Education Agency from the Federal Govern- 
ment. 

SUMMARY 

The Central Education Agency may assign a 
staff member, under the proposed agreement between 
the Central Education Agency and the United States 
Office of Education, to duties at the United States 
Office of Education in Washington, D. C., for train- 
ing purposes, and such employee may continue to re- 
ceive and be paid his State salary. 

The Central Education Agency has the authority 
to pay registration, tuition fees, travel, per diem 
and other necessary expenses of staff members who 
are selected and directed by the Commissioner of 

-1278- 



Hon. J. W. Edgar, page 8 (M-263) 

Education to attend certain institutes, seminars, 
workshops and other like training programs de- 
signed to improve their professional and technical 
knowledge in the performance of 

/v 
ir State job. 

C. MARTIN 
ey General of Texas 

Prepared by Pat Bailey 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, Co-Chairman 
Alan Minter 
Neil Williams 
Edward Esquivel 
Brock Jones, Jr. 

A. J. CARUBBI, JR. 
Executive Assistant 
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