
. September 30, 1968 

Iionorable W.C. Lindsey Opinion No. M-282 
Criminal District Attorney 
Jefferson County Courthouse Re: Whether haws rule cities 
Beaumont, Texas 77701 not covered by Civil Service 

Act (Art. 1263m, V.C.S.) 
both below and above 10,OOQ 
population may organiae an 
auxiliary police force with 
the right to carry pistols 
end other weapon8 while on 
duty but not to receive caa- 

Dear Mr. Lindsey: _ pensation. 

Your recent letter requesting an opinion of this office 
etates, in part, as follows: 

*The City of Port Neches, Texas, has a popu&.ation 
of 6696 eccording to the 1960 Federal Census. The 
City of Port Neches is a home rule city agd in its 
Charter has reserved to its City Council the same 
general powets of appointment, term of office, 
qualifidationa and establishment of salaries for 
police officers as set forth in Article 998, V.A. 
C.S. Ry Ordinance the City Council has eeteblished 
an Auxiliary Polio* Force which his affiliated with 
and subject to the Port Recbes Police Department. 
This Ordinance does not provide fox the payment 
of compensation to the members of the Auxiliary 
Force, and in fact, none is made. 

"There are other home ride &ties lying within my 
district who have dmi+ar types of Charter provis- 
ions for estglbliehment of Police Forces and who 
by ordinance;Yhave established reserve police of- 
ficers without compensation. They do have a 
population in excess of 10,000 according to the 
1960 Federal Census." 
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In relation thereto you present the following questions: 

“1. May the City of Port Neches, not beinq 
covered by the Civil Service Act (Art. 
1269m, V.A.C.S.) and having a population 
of less than 10,000 organize an auxiliary 
police force when the members thereof do 
not receive compensation, and may these 
members carry weapons in the performance 
,of their duties? 

"2. May the cities not having elec 
covered by the Civil Servi 
1269m, V.A.C.S.) but havin 

:ted to be 
ce Act (Art. 
g a population 

of more than 10,000 according to the last 
Federal Census, organize an auxiliary police 
force when the-mer&ers thereof do not ;e- 
ceive compensation, and may these members 
carry weapons in the performance of their 
duties?" 

In Attorney General's Opinion Number WW-997 (19611, 
this office has previously expressed the opinion that mem- 
bers of the auxiliary police department of the City of Taft 
were authorized by law to carry pistols in the performance 
of their duties as police officers and to act as city police 
even though they did not receive as much as $40.00 per month 
compensation. That opinion was based upon the fact that such 
,officers were apparently appointed under the authority of 
Article 998, Vernon's Civil Statutes: and that being so ap- 
pointed they were a constituent part of the regular police 
force and were not subject to the "special policeman" pro- 
visions of Article 484, Vernon's Penal Code. 

Article 998 provides as follows: 

"The city or town council in any city or town in 
this State, incorporated under the provisions of 
this title may,!by ordinance, provide for the 
appointment, term of office and qualification of 
such police officers 8s may be deemed necessary, 
Such police officers so appointed shall receive 
a salary or fees of office, or both, as shall 
be fixed by the city council. Such council may, 
by ordinance, provide that such police officers 
shall hold their office at the pleasure of the 
city council, and for such term as the city 
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council directs. Such police officers shall 
give bond for the faithful performance of their 
duties, as the city council may require. Such 
officers shall have like powers, rights and 
authority as.are by said title vested in city 
marshals. . .* 

, 
Article 483, Vernon's Penal Code prohibits the carry- 

ing of pistols in this state, 
in part, that: 

while Article 404 provides, 

"The preceding article shall not apply to 0 D *‘any peace 
officer in the actual discharge of his official duty, 
. . . nor to any . . . specral policeman who receives 
a compensation of forty dollars or more per month 
for his services as such officer, and who is ap- 
pointed in conformity with the statutes authorizing 
such appointment; . . ." (Emphasis added) D 

In line with the Attorney General's Opinion No. WW-997 
(1961), supra, which the Legislature has not seen fit to void 
in the seven years since its issuance, it is the opinion of 
this office that if the members of your proposed police force, 
by whatever name such force may be designated; aire appointed 
under the provisions of, and in compliance with.the require- 
ments of Article 998, or similar home rule charter provisions, 
they will be peace officers and as such, while in the actual 
'discharge of their official duties, will be, by the provisions 
of Article 404 specifically exempted from the prohibitions 
of Article 4831 and accordingly, your first question is 
answered in the.affirmative. 

Article 1583-2, Vernon's Penal Code, prescribes minimum 
compensation for firemen and policemen in cities of 10,000 
population and over. Section 2 of said Article 1583-2 reads 

\.. as follows: 

"Any city official, or officials, who have charge 
of the Fire Department or Police Department, or 
who are responsible for the fixing.of the wages 
herein provided in any such city who viol&e any 
provisions of this Act, shall be fined not less 
than Ten ($10.00) Dollars or more than One Hund- 
red ($100.00) Dollars: and each day on which such 
city official, or officials, shall cause or permit 
any violation of this Act shall constitute and be 
a separate offense." i .i 

', 
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It is the opinion of this office that even though : 
there is no provision contained in said Article 1583-2 
which would make it a violation of Article 403 for such 
policeman to carry a pistol or other weapon while in the 
'actual discharge of this duty if he were so employed with- 
out compensation in a city of over 10,000 population, the 
employs&t of such office; without compliance with the pay 
requirements of Article 1583-2 would constitute a violation 
on the part of the above-referred official and, therefore, 
your second question should be answered in the negative, 

SUMMARY 

Auxiliary policemen appointed in accordance 
with Article 998, V.C.S., are not prohibited 
from carrying a pistol while in the actual 
discharge of their official duty even though 
they are paid no compensation for their 
services when they are so employed by a city 
having a population of less than 10oOOO by 
the preceding Federal Census and which city 
is not covered by the Civil Service Act Art, 
1269m, V,C.S.), but such employment without 
compensation in cities of over 10,000 would 
subject certain city officials to penal f$ne 
under the provisions of rtrcle 1583-2, VOPOCO 

A 

Prepared by Monroe Clayton 
Assistant Attorney General 
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