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Board of Vocational Nurse Re: Manner of qualification 
Examiners for vocational nurse 

1008 Sam Houston Building license under Section 
Austin, Texas 78701 5(b), Article 45280, 

V.C.S. (Vocational Nurse 
Dear Mrs. Ogle: Act). 

You have requested the opinion of this office regarding 
the above question, which is stated more fully in your letter of 
request, quoted as follows: 

"The Board of Vocational Nurse Examiners 
accepts the following preparation for vocational 
nurse license: 

(1) graduation from a year's approved 
vocational nurse school of Texas; 

(2) graduation from a year's approved 
vocational (practical) nurse program 
of another state; 

(3) completion of two years In an approved 
professional nurse program. 

“Our question concerns the 3rd manner of 
qualifications which relates to Section 5-b of 
the Vocational Nurse Act (codified as Article 
4528~ of Vernon's Civil Statutes). It reads 
as follows: 

"'The Board in Its discretion may waive 
the requirement in subdivision (a) of this 
Section for completion of a course in an ac- 
credited school for training Vocational Nurses 
upon presentation of satisfactory sworn evi- 
dence that the applicant is domiciled In this 
State and has completed at least two (2) years 
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of training in a nursing school accredited by 
the State Board of Nurse Examiners of Texas 
or in some other school of professional nurse 
training accredited by a similar board or 
licensing agency of another state of the 
United States." 

"The Board of Vocational Nurse Examiners 
has maintained that all undergraduate professional 
nurse applicants must have completed two full 
calendar years (not semester years) in a school 
of professional nursing. Those who furnish proof 
of such time are eligible based upon theory and 
practice achieved during such training, or they 
are allowed to enroll in a vocational nurse pro- 
gram to make-up curriculum deficiencies. If the 
undergraduate can not evidence the two calendar 
years of professional training, then she must 
enroll for the full year in a vocational nurse 
school. 

"No credit is extended in the vocational 
nurse program for any of the subjects or practice 
in the professional program. The undergraduate, 
therefore, must repeat training which she has 
already successfully completed. Her study in 
subjects perhaps has exceeded that in the voca- 
tional nurse curriculum. 

"Could an undergraduate professional nurse 
applicant having less than the two years schooling 
obtain credit in a vocational nurse program for 
subjects and practice previously completed in an 
approved professional nursing school? Could 
'time in program' of one type of training apply 
to the other?" 

You are advised that in our view the requirements of 
Section 5(b), Article 4528c, Vernon's Civil Statutes, quoted 
supra, are clear, and that the present Board procedure is within 
the discretion of the Board. It is our understanding that the 
programs of the various professional nurse training institutions 
vary considerably9 some of them being on a calendar year basis, 
some on quarters, some on a two-semester basis, and some may be 
using trimesters. In this situation, the Board must exercise 
its discretion in determining whether the applicant for vocationa 
nurse licensing has effectively completed at least two (2) years 
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of professional nurse training as required by Section @j(b). How- 
ever, the statute does not give the Board the option of giving 
credit for less than two years of professional nurse training, 
and then permitting an applicant to make up deficient credits 
by taking particular courses in an abbreviated vocational nurse 
curriculum for qualification under Section 5(b). 

However, it is the opinion of this office that the 
Board could, by the promulgation of appropriate rules or regula- 
tions, permit schools of vocational nurse training to accept 
credits obtained in professional nurse programs and apply 
credits toward graduation. 

SUMMARY 

Section 5(b), Article 4528c, V.C.S., provides 
a procedure whereby, in the discretion of the Boards 
of Vocational Nurse Examiners, an applicant who has 
completed at least two years in a professional nur- 
sing program may be accepted for licensing as a 
vocational nurse. The Board could, by promulgating 
appropriate rules or regulations, permit schools of 
vocational nurse training to accept credits obtained 
in professional nurse programs and apply these 
credits toward graduation. 

Vfl truly yours, 

General of Texas 

Prepared by Malcolm L. Quick v 
Assistant Attorney General 
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