THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

A ]
CRAW Co MARTIN USTIN, TEXAS 78711

ATTORNEY GENERAL

October 10, 1968

Hon. Roy R. Barrera " Opinilon No. M- 284

Secretary of State of Texas
Capitol Bullding Re: .Whether certaln
Austin, Texas 78711 rules for count-

ing election bal-
lots promulgated
by the Secretary
of State under
Article 1.03 of
the Texas Election
Dear Mr. Barrera: Code are valld,

You have requested the oplnion of this office as to
‘whether certain rules for counting election ballots pro-
mulgated by the Secretary of State under Article 1.03 of
the Texas Electlon Code are valid.

Subdivision 1 of Article 1,03 of the Texas Election

Code, Texas Revised Civil Statutes Annotated (Supp. 1967)

{(hereinafter referred to as Texas Election Code) reads as
"follows:

"The Secretary of State shall be the
chlef election officer ol this state, and it
shall be hls responsliblllty to obtalin and
maintaln unilormity in the application, oper-
ation and Interpretation o he electlon iaws.
Incarrying out this responsibility, he shall
cause to be prepared and distributed to each
county Judge, county tax assessor-collector,
and county clerk, and to each county chair-
man of a political party which is required to
held primary elections, detalled and compre-
hensive written directives and instructions
relating to and based upon the electlon laws
as they apply to elections, regilstration of
electors and voting procedures which by law
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are under the direction and control of
each such respective officer, Such di-
rectives and Instructions shall include
sample forms of ballots, papers, docu-
ments, records and other materials and
supplies required by such electlon laws,
He shall assist and advise all election
officers of the state with regard to the

appilcation, operation and interpretation

og the election laws.. !Eﬁpﬁasis added, )

Article 6,05, Subdivision 7 of the Texas Election
Code reads as follows:

"On each official ballot where
of ficers are to be elected or nominated,
there shall be printed on the left-hand
side of the name of each candidate a square, [ ]
and there shall be printed immediately be-
low the words '0Officlal Ballot! the follow-
ing lnstruction note: 'Vote for the candi-
date of your choice in each race by placing
an ¥X¥ in the square beside the candidate's
name.' On each official ballot on which
party columhs appear, a larger square shall
be printed on the left-hand side of the

name. of the party, at the head of each party... ... . ... .

ticket, and the following shall be added to

the instruction note: "You ma¥ yote a '

straight ticket by placing an X" in the

square beside the name of the party of your

choice at the head of the party column.'! ,

.Appropriate changes in the instruction note

shall be made where only one race is- listed

on the ballot or where more than one peraon :
. 1is to be elected in any given race." D T

Article 6,06 of the Texas Election Code reads as
follows'

"In all elections, general, special, or
primary, the voter shall place an !X' in the
square beslde the name of each candldate for
whom he wlshes to vote; provided, however, .
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hat 1f the voter places a plus silgn {(+) or
8 checls mark Oor any other mar a
clearly shows 8 lntention, 1ln such space,

1T shall be counted as & vote ror that
candidate, provided that no more names are

-thus marked than there are places to be

1lled. en party columns apgear on the
balliot, a voter desiring to vote & straight
ticket may do so by placing an 'X' or ofﬁer
clear mark in the square at the head of the
column of the party Tor which he wishes to
vote. 1@ the name of the person for whom
the voter wishes to vote 1s not printed on
the ballot, the voter shall write in the
name of the candlidate for whom he wlshes

to vote, in the write-in column under the
appropriate office tltle 1n elections where
party columns appear on the ®allot, and in
an appropriate space under the title of

the office in other elections; provided,
however, that a voter shall not be entitled
to vote for any candldate whose name is not
printed on the ¥allot in any runoff elect-
ion for nominating candidates or electing
offlcers, and a space for write~in votes
shall not be provided on the ballot for
such electlions. A voter shall also not

be entitled to vote for any candidate whose
name is not printed on the ballot in any
other type of election where the law ex-
pressly prohibits votes for write-in can-
didates. In all electlions where questlons
or propositions are to be voted on except
local option elections held under the pro-
visions of the Texazs Liquor Control Act,
the voter shall place an 'X' or other clear
mark in the square beside the statement

“indicating the way he wlishes to vote on

each proposition., The fallure of a voter
to mark his ballot In strict conlformity
with these directlons or rajliure to vote
a full ballot shall not invalldate the
ballot, and a ballot shall be counted on
all races and proposltions wherein the in-
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tention of the voter is clearly ascer--
tainable, except where the la 2xpressly
prohiblts the counting of the balilot.

Lt 18 speclifilically provided that the
electlon officers shall not refuse to
count a ballot because of the voter's
having marked his ballot by scratch-

ing out the names of c¢andldates for
whom or the statement of propositions
for which he does not wish to vote,"
(Emphasis added.)

In your letter you stated that:

"By amendments to Articles 6.05 and
6,06 .of the Texas Election Code, the
method of marking paper ballots was changed
in 1967 from the *scratch method' to the
‘check! method of 'positive voting' where-
by the voter places an'"X'or a check mark
in a square beside the name of the candl-~
date of his cholce 1in each race. Where
party columns appear on the ballot, the
voter may vote a Pstraight ticket! (i.e.,
may cast a vote for all the nominees of

a-certain party, and for no one else).by '+ - - o
+ plactng an " XYor~a check mark tr~a squape oo s

beside the name of the party at the head
of the column. The instruction note
printed on the ballot gives these direct-
ions in the followling language:

“'Vote for the candidate of your
cholce in each race by placing an *X" in
the square beslde the candldate's name.
You may vote a straight ticket by plac-
ing an %*iY in the square beside the name
of the party of your choice at the head -
of the party column.’

"The provision permitting stralght-
ticket voting by placing a mark in the -
party square creates no special problem
in the counting of ballots where the
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voter has properly understood and fol-~
lowed the directions, However, it can
be anticipated that some voters will
not mark their ballots in strict con-
Tormity with the instructions, and
guldelines for counting their ballots
need to be provided before the general
elect%on to be held ian November of this
year,

You state that the rules have been promulgated to
gulde election Judges in counting those ballots where a
voter has marked by the check method but has marked his
ballet in the manner set out in each of the rules., You
further state that these rules will provide for count-
ing the ballot or a portion thereof in those lnstances
where it appears that the intention of the voter is
reasonably free from doubt, and will not allow the bal-
lot to be counted where the intention of the voter can-
not be ascertained with a reasonable degree of certainty.

Rules No, 1 and 2 and discussion of each as sub-

- - mitted by you are as follows:

"RULE NO, 1. Where no party square
is marked, the ballot is counted as a vote -
for each candidate individually marked, ex-
cept where more than one candidate for the
same offlce has been marked indlividually,
in which event the ballot 1s not counted as
a vote for elther of such candidates.

"Discussion. This general rule 1s a
natural consequence of the first sentence
of the instruction note. (The exception
1s based on the groungd that where more than
one candidate has been marked, when only
ong 1s to be elected, the voter's intent-
ion is not ascertainable, and on the
further ground that the counting of the
ballot as a vote for either of the candl-
dates in that race is expressly prohibilted
by Article 8.21 of the Election Code,)
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"RULE NO. 2. Where only one party
square is marked and no candidate's name
is marked indlvidually, the ballot 1s
counted as a vote for each nominee of
the party whose square 1s marked.

"Discusslon, This rule is a natural
consequence of the second sentence of the
instructlon note. A ballot marked in this
manner illustrates the proper use of the
party square for voting a straight ticket."

You then state four other rules relating to the
counting of ballots where more than one party square
is marked, or where party squares (one or more) are
marked and names of individual candldates are also
marked.

Even though the Secretary of State has a broad
responsibility *o promulgate written directives in order
to obtailn and maintain uniformity in the application,
operation, and interpretation of the electlon laws pur-
suant to Article 1.03 of the Election Code, this responsli-
bility should be construed in light of Article 6, 06 of the
Election Code whereln it 1s stated: .

"A ballot shall be counted on all

races and propositions wherein the in-

tention of the voter 1s clearly ascer-.

talnable. . . .

In other words, it appears that since the Secretary of
State is the chier electlon official of this State, he
may promulgate directives to the officlals named in
Article 1.03 in the situation where the voters! intent 1s
clearly ascertainable. }

"Clearly" means without obscurity or uncertainty or
doubt., 7 Words & Phrases 635. '"Ascertalnable' means to
make sure or certaln; to determlne or establish 4 Words
& Phrases 341, Therefore the Phrase "elearly ascertalnable":
a8 used in this statute means without obscurlty, obstruct-
ion, confusion or uncertainty." Davies v. Sutherland,

123 Oki., 149, 256 P. 32, 33 {19267; Stearnes Co, Vv, Rob-
-bins, 114 Okl, 156, 245 P, 63, 64 (19267,
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~

In analyzing each of the six "rules" including
the exception to rule 5, it is the opinion of this
office that we cannot sanction directives promulgated
by the Secretary of State concerning electronic or
conventlional voting methods unless as a matter of law,
based upon the fact situation presented, reasonable
minds could not differ in the applicatlion of a choaen
rule to that specific fact situation. Therefore, 1t
may be concluded as a matter of law that only rules 1
and 2 1in their entirety meet the above test; but, on
the other hand, this office as a matter of law cannot
say that the other rules when applied to the proffered
examples contain no questions of fact {except speci-
men ballot 3-B), Whether the intent is clearly ascer-
talnable in these situations must be a decision left
to the discretlion of the election Judge in the first
instance and ultimately to the courts with an eye to-
wards discerning the clearly manifested intent of the
voter, ‘ .

‘However, notwithstanding the above conclusions,
Rule 4 in 1its entirety also statutorily meets the above
test only where the electronic voting method is employed,
SubdivIs%on I{c) of Article 7.15, Texas Electlon Code,

provides.as follows:

“(e) In his certification of approval
of any electronic voting system, the Secre-
. tary of State shall certify whether in
cases where a voter splits a straight party
vote, the system 1s capable of counting the
straight party vote only for the candlidates
of that party for offices as to which the
voter has not voted for individual candi-
dates and of counting the votes cast for in-
dividual candidates. If the system 1s s8¢
certified, the voting of a spllt ticket in
that manner shall be allowed in elections
uaing that system,"

In your letter you state that the Secretary of State has
certified that each of the flve systems which have been
approved for use in Texas 1s capable of counting ballots
as described in Subdivision H(cg. Accordingly, this
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statutory rule applies where the electronic voting
method 1s employed. It is expressed in your set of
proposed rules as follows:

"RULE NO, 4, Where only one party
square is marked and no individual candi-
dates are marked within that column but
individual candidates are marked in
some other column, the ballot 1s counted
as a vote for each candidate marked in-
dividually (except for an office where
more than one candldate 1s marked 1in-
@ividually), and is counted as a vote
for each nominee of the party whose par-
ty square is marked where no opposing
candidate has been marked individually."

It is further believed that “"rule” 5 would be
proper with an addendum which would contemplate the
contingency that when more than one party square is
marked, but no conflict exlsts as between any of
the partles' candldates, and no vote is given to a
candidate outside of the parties marked, then a
vote will be counted for each candidate of the mark-
ed parties, This rule as submitted in your request
reads as follows:

"RULE NO. 5. Where more than one
party square 1is marked, no effect is
given to elther party mark and the bal-
lot 1s counted only for candidates in-
dividually marked, if any., (If there
are no candidates individually marked,
no portion of the ballot 1s counted,)"

The paramount consideratlon In construlng ballots
is to ascertain the clear intention of the voter. See
Scurlock v, Wingate, 283 S.W. 307 {Tex. Civ, App-- 1926,
no wrlt). Thls rule of constructlion is based, in part,
upon the hypothesis that some ballots would be ambiguous
due to the fallure of the voter to properly follow the
voting instructions printed on the ballot. It is a logi-
cal axliom that each voter intends to vote 1in every con-
test in which he 1ndicates some positive action. See -

.
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Mitchell v. Jones, 361 S,W.2d 224 (Tex, Civ. App-- 1962,
no writ), It should be carefully noted that not only
may a voter affirmatively express himself, but contrari-
ly, he may negatlvely express his opposition by employ~-
ing the scratching method:

"It is specifically provided that
the election officer shall not refuse,
to count a ballot because of the voter's
having marked his ballot by scratching
out the names of candidates for whom or
the statement of propositions for which !
he does not wish to vote." Article 6.06,
Texas Electlon Code. See 21 Tex. Jur.
24 Elections, sec. 112 (1961).

In some situations in which a question may arise as
to whether the voterts intent is clearly ascertalnable,
the determinatlion of this answer must be reserved to the
unblased discretion of each election Judge after a pe-
rusal of all relevant elements in such & situatinn, and
in keepling wlth the applicable law. See Duncan V. Willils,
137 Tex. 316, 302 S.W.2d 627 {1957) {citing Davis v.
Stater ex rel Wren, 75 Tex. 420, 12 S8.W. 957, G960 {1890);
Mitchell v. Jonss, 361 S.W.2d 224, 233 (Tex. Civ. App--

.T8BZ, no writ) {dealing with question of .whether con=.
testee's name was scratched out). PBecause of the great
onug and responsibility this determination places on
each election Judge, it is expected he will determine in
each case whether reasonable minds could differ in as-
certaining the clear intent of the voter and give credence
only to the ballots on which the vaterts intention 1s
clearly manifested. ' : o

SUMMARY

The Attorney General of Texas cannot approve
as valid voting directives promulgated by
the Secretary of State pursuant to Article
1.03 of the Texas Election Code unless as a
matter of law reasonable minds could not
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differ in the appllcatlon of such a rule
to the specific fact sltuation presented. _ :

very truly,

< oy

rayford C, Martin
ney General of Texas

Prepared by Alvin Zimmerman
Assistant Attorney General
APPROVED:

,OPINION COMMITTEE

Hawthorne Phillips, Chalrman
Kerns Taylor, Co-Chalrman

We Os Shultz

Alfred Walker

Roger Tyler

Jack Sparks

. Ao Ja CarUbbiJ ..Jr.- .
Executive Assistant
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