
Ms. Elizabeth C. Jandt 
County Attorney 

Opln 

Re: 

Dear Ms. Jandt: 

.I on No. M-339 

Whether a county can sell 
property acquired for county 
road purposes but never used 
without the advertisement 
and sale at public auction 
as directed by Article 1577, 
V.C.S. 

In your recent request for opinion, you set forth the following 
facts: 

"In about 1963 the County agreed to build a county 
road. The road was to be an extension of a county 
road already in existence. There were three pro- 
perty owners involved in the acquiring of the 
necessary right-of-way and each agreed to give the 
property to the County. However, only property 
owner number two actually signed a deed conveying 
to the County a 40 foot right-ofiway along the 
side of his tract of land. Property owners number 
one and three never gave a deed to their part of 
the right of way. 

"The County has now decided not to build said county 
road and would like to sell said 40 foot strip back 
to the original grantee. Said 40 foot strip 1s not 
connected to the existing county road; the tract 
owned by property owner number one Is between the 
existing county road and the 40 foot strip in ques- 
tion. Said strip does not have any road improvements 
placed on It by the County and it has never been 
used by the county or anyone else for road purposes. 
However, the County of Guadalupe did acquire said 
strip for the purpose of extending an existing 
county road." 

In connection with these facts, you pose this question: 

"Can the County of Guadalupe appoint a Special 
Commissioner by order entered in the minutes of 
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the Commlssloners Court and direct that he sell 
said land directly to the original grantee at 
private sale or must the Special Commlssloner 
advertise said40 foot strip and sell it at 
public auction. Does this 40 foot strip con'- 
stltute abandoned right-of-way property as 
mentioned In Article 1577, V.A.C.S., having 
never been used by the County for road purposes.n 

The property to which you refer was acquired to build a county 
road. It was conveyed to the county for this purpose and the lnten- 
tlon of the Commlssloners was to establish a county road thereon. 
It, therefore, constitutes county "right-of-way property". Abandon- 
ment Is primarily a question of Intent. To constitute "abandoned 
right-of-way property" for the purposes of Article 1577, Vernon's 
Civil Statutes, the better practice would be for the Commlssloners 
Court to adopt a resolution duly entered on the minutes of the Com- 
missioners Court declaring such right-of-way property Is abandoned. 

At the 60th Session ox' Lhe Texas Legislature, two amendments to 
Article 1577 were enacted. These were Amendment to Article 1577 
by Acts 1967, 60th Leg., p. 114, Ch. 48, Sec. 1 and Amendment to 
Article 1577 by Acts 1967, 60th kg., p. 2071, Ch. 772, Sec. 1. 

You will note that the two amendments contain only minor differences. 
It Is well established that when a session of the Legislature enacts 
more than one amendment to a statute the two amendments will be 
construed together and if at all possible, both statutes will be 
given effect as one expression of the legislative will. Southern 
Pacific v. Sorey 104 Tex. 476, 140 S.W. 334 (1911); Cole v. S tate, 
106 Tex. 4 72, 176 S.W. 1036 (1914); Cain v. State, 20 Tex. 355, 
(1857); 53 Tex. Jur. 2nd 155, STATUTES, Sec. 105. The rule 1s 
further to the effect that where portions of enactments are In 
Irreconcilable conflict, those portions not In conflict are to be 
given effect. As t6 the portions In conflict, the latest legislative 
expression prevails. 
Comm. App., 1932). 

Whlttenburg v. Craven, 258 S.W. 52 (Tex. 

Those portions of the two amendments to Article 1577 applicable 
to the question you pose are identical. In essence such amendments 
provide for the sale of county owned land and establish priorities 
as to certain property. After providing for the sale of county 
land by public auction after the advertisement thereof, both amend- 
ments contain the following language: 

"Provided, however, that where abandoned rlght- 
of-way property 1s no longer needed for highway 
or road purposes and the county decides to sell 
said right-of-way property, It shall be sold with 
the following priorities: (1) to abutting or ad- 
joining landowners; (2) to the original grantors, 
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his heirs or assigns of the original tract 
from whence said right-of-way was conveyed; or 
(3) at public auction as provided above;" 

Article 1577, as amended, establishes definite priorities that 
are to be followed In the sale by a county of abandoned rlght-of- 
way property. Such property should be first offered at private 
sale to abutting or adjoining landowners. Should no sale be 
effected to adjoining and abutting owners, such property should 
then be offered to the original grantor, his heirs or assigns of 
the original tract from whence said right-of-way was conveyed. If 
the property 1s not sold to any of the persons having the first two 
priorities, the property should be advertised and sold at public 
auction as provided by Article 1577, as amended. 

SUMMARY 

Real property acquired by a county for the purpose 
of constructing a road constitutes right-of-way 
property whether a road 1s ever constructed thereon 
or not. Whether such property has been abandoned 
1s a question of Intent. To constitute "abandoned 
right-of-way property" for the purposes of Article 
1577, V.C.S., the better practice would be for the 
Commlssloners Court to pass a resolution entered on 
the court's minutes declaring such property to be 
abandoned. The two amendments to Article 1577 en- 
acted by the 60th Legislature contain identical 
language relative to the manner In which county real 
property 1s to be conveyed and prlorltles that are 
to be followed regarding certain property, and there- 
fore such language is effective. Where property to 
be sold by a county 1s abandoned right-of-way property, 
the priorities established In Article 1577 must be 
followed and such property should first be offered at 
private sale to the adjoining or abutting owners, and 
secondly to the grantor, his heirs or assigns of the 
tract of land from whence such right-of-way property 
was orlglnally conveyed. If such property 1s not 
sold at private sale to those persons having the 
first two priorities, such property should be adver- 
tised and sold at public auction as provided by 
Article 1577, as amended. 
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Prepared by Louis 0. Neumann 
Assistant Attorney General 
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