
Honorable J. W. Edgar Opinion No. M-402 
Commissioner of Education 
201 East 11th Street Re: Whether a person who is not 
Austin, Texas 78711 a registered voter can be a 

candidate for or appointed 
to the office of school 

Dear Dr. Edgar: 
trustee, and related ques- 
tions. 

You have requested the opinion of this office upon 
questions which arise out of the election of trustees for the 
Spring Creek Independent School District held on the first 
Saturday of April, 1969. 

Your letter states that three trustees were to be 
elected and that one week prior to the date of the trustee 
election it was discovered that two of the four persons who 
had filed as candidates were not registered voters. However, 
since the ballots were already prfnted and absentee voting 
was In progress, the ballots were not changed and were used 
on the day of the election. The three persons receiving the 
highest number of votes were the two candidates who were 
registered voters and an Incumbent trustee who had not reg- 
istered to vote. You have predicated the following questions 
upon these facts. 

"1, Does Article 2776a operate to prohfblt 
a candidate in an election for the offlce of 
school trustee who is not a registered voter at 
the time of his election to qualify for the 
office? 

"2. Does Article 2776a and/or the cited 
Election Code provisions /-Articles 1.05 and 1.067 
operate to prohibit appof?itment of a person, who- 
Is not a qualffled voter, to fill a vacancy on 
a school district board? 

“3. Would Section 17 of Article XVI, Con- 
stltutlqn of Texas, operate to permit the ln- 
cumbent sohool trustee candidate for reelection, 
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who was not a qualified voter at 1969 election 
time, to serve the new term as holdover trustee 
where the local board does not appoint a fully 
qualified voter to fill the vacancy; or 

'Does the factual situation require the 
school district board acting pursuant to Article 
2777-l to fill the vacancy by appointment of a 
person otherwise qualified and who Is a registered 
voter?" 

Article 1.05, Texas Election Code, provides that no 
person shall be eligible as a candidate for, or be elected or 
appointed to, any public office In this State unless he be 
eligible to hold such office under the Constitution and laws 
of this State. It further provides that no lnellglble can- 
didate shall be voted upon or have votes counted for him at 
any election, but that votes cast for an lnellglble candidate 
shall be taken Into account In determining whether any other 
candidate receives the vote necessary for nomination or elec- 
tion. 

Article 1.06, Texas Election Code, prohibits the 
Issuance of a certificate of election or appointment to any 
person who Is Ineligible to hold the particular office under 
the Constitution or statutes of this State. 

The Leglsl&ure has specified in Article 2776a, 
Vernon's Civil Statutes, that "no person shall be elected as 
a trustee of a school district In this State unless he Is a 
qualified voter." The term "qualffled voter," as used in this 
statute, means that one must be a registered voter In order 
to be eligible for election to the office of trustee of a 
school district. Oser v. Cullen, 435 S.W.2d 896 (Tex.Cfv. 
App. 1968, error d'ism. w,o.j.). 

It Is clear, therefore, that in order for a person 
to be eligible for either election or appointment to the office 
of school trustee, such person must be a registered voter at 
the time of the election or appointment. Attorney (leneral's 
Opinion M-397 (1969). We answer your ffrst two questions In 
the affirmative. 

As you point out In your letter, the lnellglble 
person who received the third highest vote at the election 
la an Incumbent member of the board of trustees. Under the 
provisions of Article 2777, Vernon's Civil Statutes, the term 
of this trustee expired on the day the election in question 
was held. Since he Is InelIgIble to be elected to the office 
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In question, there Is a vacancy In such office that is subJect 
to being filled by appointment. Whenever a term of office has 
ended and there has been a failure to elect someone to fill the 
office, a vacancy exists within the meaning of a statute which 
empowers some person,or body of persons to fill vacancies In 
such office by appo~lntment. Tom v. Klepper, 172 S.W. 721 (Tex. 
Clv.App. 1915, error ref.); Clark v. Wornell, 65 S.W.W 350 
(Tex.Clv.App. 1933, no writ). 

Article 2777-1, Vernon's Civil Statutes, authorizes 
the members of the board of trustees of the Spring Creek Hn- 
dependent School District to fill the vacancy by appointment 
of someone who Is eligible. 

Section 17 of Article XVI of the Constitution of Texas 
specifically provides for an Incumbent officer to continue to 
perform the duties of his office until his successor has quali- 
fled. One who holds over after his term of office has expired 
holds the office by sufferance and has no right or Interest In 
the office itself, but functions to subserve the public convenl- 
ence. 
r43. 

Tom v. Klepper, supra; 47 Tex.Jur.2d 64, 65, Public Officers 

Therefore, in answer to your third question, you are 
advised that while the Incumbent trustee who was lnellglble 
for re-election Is entitled to hold over and function In the 
office of school trustee, he has no right or Interest In the 
office or the term of such office which began on the date of 
the election, other than to protect possession of the office 
from an Intruder. As we have pofnted out above, a vacancy 
exists In this office and the board of trustees fs empowered 
to fill such vacancy by appointment. We find nothing which 
makes It mandatory that the board of trustees appoint someone 
to fill the existing vacancy. Consequently, the Incumbent 
trustee Is entitled to function fn such office untfl the 
vacancy Is filled by appointment of the board or a successor 
Is elected at a subsequent election. 

SUMMARY 

A person who Is not a reglstered voter Is 
ineligible to be elected or appofnted to the 
office of trustee of an Independent school 
district. Art. 2776a, V.C.S.,; Attorney Qen- 
eral's Opinion n-397 (1969). 

Where an Incumbent trustee who Is not a 
registered voter recefves the number of votes 
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which would entitle him to be elected If he 
were not ineligible, a vacancy exists in that 
office which la subject to being filled by 
appointment of the board of trustees pursuant 
to Article 2777-1, V.C.S. However, until the 
board of trustees fills the vacancy by appolnt- 
ment or someone is elected to such office, the 
Incumbent Is entitled to continue to~functlon 
In the capacity of school trustee. 

CRA C. MARTIN 
Att rney General of Texas 

Prepared by W. 0. Shultz 
Assistant Attorney Oeneral 
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