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Box 4087
Austin,

Dear Col
You
the foll

to accident reports
Texas 78751 under recent Amend-
ment to Section 47
of Article 67014
V.C.S8. making such
reports public rec-
ords after January

onel Speir: ' ' 1, 1970.
have requested the opinion of this office on
owing questions:

"l. After January 1, 1970, must the De-
partment provide a copv of all reports
and information by peace officers on
accidents they investigate to persons
requesting it and paying the Two Dollar
fee?

"2, Would a two-part form be legal?
One part of the form would be furnish-
ed the public as the official 'accident
report,' and the second part would be
statistical and survey information for
State and Departmental use only. This
second part would be detached from the
'accident report' and filed separately.

"3. In the event your answer to Question
No. 2 is negative, would it be possible
to have officers collect additional in-
formation on accidents for study and
survey purposes for limited pericds of
time or in limited geographical areas,
submitting such information to the De-
partment when they file their accident
reports? The purposes being to make
only the actual accident report avail-
able to the public and to use the in-
formation in the study or survey re-
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port for Department purposes only,"

Your inquiry stems from the passage of House Bill.
749, Acts 6lst Leg., R.S. 1969, ch. 383, p. 1189, which
amends Section 47 of Article 67013, Vernon's Civil Sta-
tutes, to read as follows (underlined portions consti-
tute the added provisions):

"Section 47. Accident reports.
All accident reports made by persons
involved in accidente, by garages,
or peace officers shall be without
prejudice to the individual so re-
porting and shall be privileged and
for the confidential use of the De-
partment or other State agencies R
having use for the records for ac- TN
cident prevention purposes, except ' '
that the Department may disclose
the identity of a person involved
in an accident when such identity
is not otherwise known or when such
person denies his presence at such
accident, provided that accident
reports submitted by peace officers
after January 1, 1970, are public
rYecords open for inspection. After
January 1, 1970, the Department
shall provide a copy or copies of
any peace officer's report submit-
ted after that date to any person
upon written request and payment
of a Two Dollar ($2) fee. Such
copy may be certified by the De-
partment for an addaitional fee of
Two Dollars (52). 1In the event
no report is on file the Depart- ,
ment may certify such fact for a fee g
of Two Dollars ($2). All fees
collected under this Section shall
be placed in the Operators and
Chauffeurs License Fund and are
hereby appropriated to be used by
the Department in the administra-
tion of this Act.”

It is noted that Section 47 still commences "All accident
reports. . ." (Emphasis ours.) In the amended portion there
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appears, inter alia, ". . .a copy or copies of any peace
officer's report. . ." It is therefore the opinion of
this office in answer to vour first question that, after
January 1, 1970, your Department must provide a copy of
all reports and information relating to a particular
accident submitted to you by peace officers to any person

requesting same and paying the $2 fee.

In view of the language quoted in the preceeding
paragraph it is the opinion of this office that a two-
part form as described in your second question would not
be proper. Since both parts would be submitted in con-
nection with a specific accident, and would constitute
a single report, any person requesting same and tendering
$2 would be entitled to the entire report.

In answer to your third question it is our opinion
that there would be no legal bar to the collection of
statistical information on accidents for study and survey
purposes provided that this statistical information was
gathered and submitted without specific reference to any
particular accident. In this connection we would point
out that, although a two-part form does not meet our ap-
proval, the use of a separate form for statistical pur-
poses with no identification as to driver, injured parties,
etc. by name, or vehicle by license number, or other
identification, would be permissible.

SUMMARY

Accident reports submitted by peace
officers to the Department of Pub-
lic safety after January 1, 1970
are public records and a copy of
such accident report en toto must
be furnished to any person regquest-
ing same and paying a $2 fee. The
Department may not detach a portion
of such report for statistical pur-
poses but the Department may pre-
pare a separate statistical report.

Very‘tfuly yours,
o 7
e 7y
6?%142 : ’Cé;/§%¢ZZ£L¥

CRAWFORD C. MARTIN
Attorney General of Texas
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