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August 25, 1969 

I 
Honorable Henry B. Hardt, Ph.D. Opinion No. M-453 
President, State Board of Examiners 

in the Basic Sciences Re: Construction of S.B. 667, 
1012 State Office Building Acts of the 61st Legis- 
Austin, Texas 78701 lature, R.S., 1969, re- 

lating to licensing of 
Dear Dr. Hardt: "psychologists". 

The first question posed by your request for the opinion 
of this office asks: 

" 1 . As set forth in S.B. No. 667, are the 
'psychological services' and 'practice of psy- 
chology' to be rendered by holders of licenses 
from the State Board of Examiners of Psychologists 
construed to be a practice of the healing art or 
any branch thereof?" 

Sections 2 and 3 of Senate Bill 667, Acts of the 61st 
Legislature, Regular Session, 1969, the bill to which your request 
refers, provide: 

"Sec. 2. Definitions. In this Act, unless 
the context otherwise requires: 

'(a) 'Board' means the Texas State Board of 
Examiners of Psychologists provided for by this 
Act. 

"(b) A person represents himself to be a 
'psychologist' within the meaning of this Act 
when he holds himself out to the public by any 
title or description of services incorporating the 
words 'psychological,' 'psychologists' or 'psy- 
chology,' or offers to render or renders services 
to individuals, corporations, or the public for 
compensation. 

"(c) The term 'psychological services,' 
means acts or behaviors coming within the purview 
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of the practice of psychology. 

"Sec. 3. Practice of Medicine Not Authorized. 
Nothing in this Act shall be construed as per- 
mittlng the practice of medrcine as defined bx 
the laws of this state.” (Emphasis added.) 

Article 4510, Vernon's Civil Statutes, defines the 
practice of medicine in these terms: 

*Any person shall be regarded as practicing 
medicine within the meaning of this law: 

"(1) Who shall publicly profess to be a 
physician or surgeon and shall diagnose, treat, 
or offer to treat, any disease or disorder, mental 
or physical, or any physical deformity or injury, 
by any system or method, or to effect cures there- 
of; (2) or who shall diagnose, treat or offer to 
treat any disease or disorder, mental or physical 
or any physical deformity or injury by any system 
or method and to effect cures thereof and charge 
therefor, directly or indirectly, money or other 
compensation; provided, however, that the provi- 
sions of this Article shall be construed with and 
in view of Article 740, Penal Code of Texas, and 
Article 4504, Revised Civil Statutes of Texas as 
contained in this Act." 

Section 3 of S.B. 667 specifically forbids the practice 
of medicine and must be read in conjunction with Section 2c de- 
fining the term "psychological services" as meaning "acts of 
behavior coming within the purview of the practice of psychology" 
to thus exclude those services or treatments which are defined 
as the practice of medicine by Article 4510, Vernon's Civil 
Statutes. "Psychological services and practice of psychology" 
to be rendered by holders of license from the State Board of 
Examiners of Psychologists would not be considered as the practice 
of the healing art or any branch thereof under the terms of S.B. 
667. 

As the remaining three questions presented in your 
opinion request are predicated upon an answer to your first 
question contrary with the answer given, they become moot and 
will not be discussed herein. 
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SUMMARY 

Psychological services and practice of psy- 
chology, as defined by Senate Bill 667, Acts of 
the 61st Legislature, Regular Session, 1969, are 
not construed to be a practice of the healing art 
or any branch thereof. 
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