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Honorable Preston Smlth Opinion No, M-3505

Governor of Texas

Capitol Bullding Re: Construction of House Bill
Austin, Texas 895, Acts of the Hlst Legis-

Dear

lature, Regular Session,

Chapter 812, page 2425, re-

lating to the Texas C1ivil
Governor Smith: Judiclial Councill.

Your request for an oplinion asks the followlng ques-

tions relating to terms of offlce of members of the Texas
Civil Judicial Council: '

"1. Does Section 2, 1n providing for four
(4) year terms for two Justices of the Courts of
Civil Appeals and two presiding judges of the
administrative judicial districts violate Article
16, Section 30 of the Texas Constitution?

"2, 1If so, are the above four (4) year terms
authorized by Article 16, Section 30a of the Texas
Constitution?

"3, If there is a conflict with either of
the above Constitutional provlsions, may the
above appointive members of the Civil Judlcial
Council be appointed for two (2) year terms under
the authority of Article 16, Section 30 of the
Constitution."

Section 2 of House Bill 895, Acts of the 61st Legls-

lature, Regular Session, Ch. 812, p. 2425, amends Section 3 of
Article 2328a, Verncn's Civil Statutes, so as to provide 1n part
as follows:

"Sec. 3. The ex officlo members of the
Council shall consist of the following: (1)
the Chief Justice of the Supreme Court of Texas,
who shall remain a member as long as he holds
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the position of Chief Justice; (2) two Justlces

of the Courts of Clvil Appeals, to be deslgnated

by the Governor for overlapping four-year terms,

one to be designated in January, 1971, for a
four-year term and one to be deslgnated in

January, 1973, for a four-year term with the
replacement 1in each case to be designated by

the Governcr in January of odd-numbered years;

(3) two presiding judges of the administrative
Judicial districts, to be designated by the Gov-
ernor for four-year terms, one to be designated

in January, 1971, for a four-year term and one

to be designated in January, 1972, for a four-

year term, with the replacement In each case to

be designated by the Governor in January of odd-
numbered years; {4) the Chalrman and the immediate
past Chalrman of the Senate Jurlsprudence Commlttee;
and (5) the Chairman and the immediate past Chairman
of the House Judiclary Committee. . . .

Ex-officlo members of a board do not hold separate
and distinct offices, Rather, the same constitutes addiltional
duties imposed upcn an officeholder. Attorney General's Opinions
S-94 (1953) and M-47 (1967). 1In Attorney General's Opinion S-9&4
(1953), 1t 1s stated:

"The ex-officio dutles of the members of the
Texas Highway Commisslion are additiocnal duties re-
quired to be performed by such officers wlthout ad-
ditional ccompensatlion. Therefore, acts of the ex-
officlo members of the Board of Dlrectors of the
Texas Turnplke Authority are by virtue of the dutles
imposed on Highway Commissioners. The act does not
create a separate and distinct offlce 1nsofar as it
applies to such members, and Sections 33 and 40 of
Artlcle XVI of the Constitutlon of Texas have no ap-
plication. Jones v. Alexander, 122 Tex, 328, 59
S.W.2d 1080 T1933); Eucaline Medicine Co. v. Standard
Investment Co., 25 S.W.2d 259 Tex.Civ.App. error ref.,
T9307; Irwin v. State, 147 Tex.Crim. 6, 177 S.W.24
970 (19384}, Therefore, the performance of such ex-
officio duties would not violate the provisions of
Sections 33 and 40 of Article XVI of the Constitution
of Texas.

"Phe Constitutional oath required of the ex-
officio Directors of the Texas Turnplke Authority
is the same ocath that such Highway Commlssloners
have already taken. Therefore, it would be a
meaningless thing to require them to again take
the same oath upon assumling thelr additlonal
duties, Furthermore, as stated above the members
of the Texas Highway Commission hold only one office.”
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The same principle applies to the ex-officio members
of the Texas Civil Judicial Council., Therefore, In answer to
your first and second questions, their term of offlce 1s not
governed by the provisions of Section 30 or 30a of Article
XVI of the Cecnstitution of Texas for the reason that the same
is not a separate and distinct office,

In answer to your third question, Sectlon 4 of
Artlecle 2328a, Vernon's Civil Statutes, as amended by House
Bill 895, supra, provides in part:

"Sec, 4, The appointive members of the
Council shall consist of nine resident citizens
of the State of Texas, seven of whom shall he
members of the State Bar of Texas and two of
wnom shall be persons not licensed to practice
law, inciuding at least one who 1s by profession
a Journalist. The Governor of Texas shall select
the appcintive members of the Councll for six-
year overlapplng terms, three to be appointed
to serve until July 1, 1975, three to serve untill
July 1, 1977, and three to serve until July 1,
1979, and thereafter thelr successors shall be
appointed for terms of six years; provided that
appointive members of the Council holding offlce
on the effective date of this Act shall continue
in office for the balance of the term to which
they were appolnted, and their successors shall
be selected in the manner and for the term hereln
provided. Vacancies in the appointive membership
of the Council shall be filled by appointment of
the Governor for the unexplred term only.

Section 30 of Article XVI of the Constitution of
Texas provides that the duration of all offices not flxed by
this Constitution shall never exceed two years. Sectlon 302
of Article XVI of the Constitutlon of Texas provides:

"Phe Legislature may provide by law that the
members of the Board of Regents of the State
University and boards of trustees or managers of
the educational, eleemosynary, and penal institu-
tions of the State, and such boards as have been,
or mav hereafiter be established by law, may hold
their respective offices for the term of six (6)
years, one-third of the members of such boards
to be elected or appointed every two (2) years
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in such manner as the Legislature may determine;
vacancles in such offices to be filled as may be
provided by law, and the Leglslature shall enact
suitable laws to glve effect to this section.”

It 1s noted that Section 4 of Article 2328a as amended
by House Bill 895 states that the appolntlive members of the
Council shall consist of nine resident citizens who hold their
respective offices for a term of six years, one-third of the
members to be appointed every two years, to wit: until July
1, 1975, July 1, 1977 and July 1, 1979. Therefore, Section 4
complles with the provisions of Sectlon 30a of Artiele XVI
of the Constitution of Texas,

SUMMARY

The ex-officioc members of the Texas Civil
Judiclial Council do not hold separate and distinct
offices and therefore thelr fterms are not governed
by the provisions of Sections 30 and 30a of Article
XVI of the Constiltutlon of Texas, The appointive
members of the Councll serve for a term of six
years, one-third of the members to be appolnted
every two years. The term of offlce of such ap-
pointive members therefore complles with Section
30a of Article XVI of the Con§titution of Texas.

/jfgﬁVtruly yours,
>z & /}@73
CGR C. MARTIN

Attor éy General of Texas

Prepared by John Reeves
Assistant Attorney General

APPROVED:
OPINION COMMITTEE

Kerns Taylor, Chalrman
George Kelton, Vice-=Chalrman
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Jack Dillard

-2424-



Hon. Preston Smith, page 5 (M-505)

MEADE F, GRIFFIN
Staff Legal Assistant

NOLA WHITE
First Assistant

-2425-



