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November 25, 1969 

Honorable John Kinross-Wright 
Commissioner 

Opinion No. M- 516 

Texas Department of Mental Health Re: Whether the Superin- 
and Mental Retardation tendent of Terre11 State 

Box S - Capitol Station Hospital may refuse to 
Austin, Texas 78711 furnish to a widow of a 

deceased patient the 
medical records of the 
deceased patient who 
died shortly after his 
discharge 

Dear Doctor Kinross-Wright: 

By your recent letter to this office, you have requested an 
opinion as to whether the Superintendent of Terre11 State Hospital 
may refuse to furnish to the widow of a deceased former patient 
who dies shortly after discharge, his medical records. 

The disclosure of information concerning inmates in mental 
institutions operated by the State of Texas is governed by 
Article 5547-87 and in Subdivisions 2.02, Section 2.16, 2.17, 
and 2.23, Vernon's Civil Statutes. In particular, Article 5547-87 
reads as follows: 

"(a) Hospital records which directly or indirectly 
identify a patient, former patient, or proposed 
patient shall be kept confidential except where 

"(1) consent is given by the individual identified, 
his legal guardian, or his parent if he is a minor: 

"(2) disclosure may be necessary to carry out the 
provisions of this Code: 
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"(3) a court directs upon its determination that 
disclosure is necessary for the conduct of 
proceedings before it and that failure to 
make such disclosure would be contrary to the 
public interest, or 

"(4) the Board or the head of the hospital determines 
that disclosure will be in the best interest of 
the patient. 

"(b) Nothing in this section shall preclude disclosure 
of information as to the patient's current con- 
dition to members of his family or to his rela- 
tives or friends." 

Article 5547-202, Section 2.23(c) reads as follows: 

"The identity of any person whose condition or treat- 
ment has been studied shall be kept confidential and 
shall not be revealed under any circumstances. All 
information, interviews, reports, statements, memoranda... 
and any findings or conclusions resulting from such 
studies are declared to be privileged.“ 

It is also noted that the above statutes do not provide for 
the furnishing of a patient's medical history to his surviving 
wife. It is concluded that the Superintendent of the Terre11 
State Hospital was correct in not furnishing to the deceased2 
widow the medical records of such deceased former patient who 
died shortly after his discharge. 

SUMMARY 

Hospital administrators may refuse to furnish 
to the deceased's widow the medical records 
of the deceased former patient who died 
shortly after his discharge. 

Y very tru$ya 

y General of Texas 
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