
EXAS 

November 25, 1969 

Honorable Joe Resweber Opinion No. M- 523 
County Attorney 
Harris County Courthouse Re: Whether resident minor heirs 
Houston, Texas 77002 or legatees come within the 

term "creditor" as used in 
Section 144, Texas Probate 
Code, and related questions. 

Dear Mr. Resweber: 

Your recent letter requesting the opinion of this office 
concerning the referenced matter states, in part, as follows: 

"1. Does a resident minor heir or a resident 
minor legatee of an estate being adminis- 
tered in the same county, come within the 
definition of a 'creditor' under Section 
144, Probate Code, V.A.T.S., so as to make 
the terms and provisions of said Section 
applicable to such minor heirs and legatees? 

"2 . Is the County Clerk authorized under 
Section 144, Probate Code, V.A.T.S., to 
accept a deposit of money, not exceeding 
$1,500.00, from the executor, adminis- 
trator, guardian, or other personal 
representative of an estate being ad- 
ministered in the same county, for the 
use and benefit of a resident minor being 
without a legal guardian of his person or 
estate under the provisions of Sec. 144, 
Probate Code, V.A.T.S.? 
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"3. Under the same conditions as outlined 
in Paragraph 2 above except that the 
estate is being administered in another 
county or another state, is the County 
Clerk authorized, under Sec. 144, Pro- 
bate Code, V.A.T.S., to accept a deposit 
of moeny for the purposes and under the 
conditions specified in Sec. 144, Pro- 
bate Code, V.A.T.S.?" 

Section 144, Texas Probate Code, was amended by Senate Bill 
Number 274 (Acts 61st Leg. R.S. 1969, ch. 671, p.1978). That 
Section provides, in part, as follows: 

"(a)To Residents. whenever a resident minor, 
or whenever a resident person legally 
adjudged to be of unsound mind or to be 
an habitual or common drunkard sometime% 
referred to in this Section as 'creditor', 
being without a legal guardian of his 
person or estate, shall be entitled to 
money in an amount not exceeding One 
Thousand Five Hundred Dollars, the right 
to which is liquidated and is uncontested 
in any pending lawsuit, the debtor MY Pay 
same to the Countv Clerk of the county in 
which such creditor resides in this state, 
for the account of such creditor, giving 
his name, the nature of his disability, 
and if a minor his age, and his post 
office address, and the receipt for such 
money signed by the clerk shall be for- 
ever binding on such creditor as of the 
date and to the extent of such payment. 
Upon receipt of such payment by the clerk, 
he shall forthwith call same to the atten- 
tion of the court and shall invest such 
money as authorized by the Probate Code 
pursuant to the orders of the court in 
the name and for the account of such 
minor other person entitled to same, 
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and by letter mailed to the address 
given by the debtor, shall apprise 
such creditor of the fact that such 
deposit has been made. Any increase, 
dividend or income from such in- 
vestments shall be credited to the 
account of such minor or other person 
entitled to such investment.... 

"The father or mother or unestranged 
spouse of such creditor..., residing 
in this state or if there be no such 
spouse and both father and mother be 
dead or non-residents of this state, 
then the person residing in this state 
who has actual custody of such creditor, 
may as custodian, upon filing with such 
clerk written application and bond 
approved by the County Judge of such 
county, withdraw such money from the 
clerk for the use and benefit of such 
creditor, such bond... to be conditioned 
that such custodian will use said money 
for the benefit of such creditor... and 
that he will, when legally called upon 
to do, faithfully account to such creditor, 
his heirs or legal representatives for 
such money and any increase thereof upon 
removal of the disability to which such 
creditor is subiect, or upon his death 
or the appointment of a guardian... 

II . . . 

*(c) When the Deposit is Not Withdrawn by 
Another Person. If no person authorized 
hereunder withdraws such money from the 
Clerk as provided for in this Section, 
then the creditor himself, after term- 
ination of his disability..., may at any 
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time . ..withdraw such money..., direc- 
ting the clerk to deliver such money 
to such creditor..." (Emphasis added.) 

In answer to your first question, it is our opinion that a 
resident minor heir or legatee clearly is a "creditor", as that 
term is used in Section 144, supra. 

In answer to your second question, we have also concluded 
that an executor, administrator, guardian, or other legal repre- 
sentative of an estate being administered in the county wherein 
the minor heir or legatee resides is a "debtor", as that term 
is used in Section 144, supra, and, as such, is entitled to 
deposit a sum of money not exceeding $1.500.00 with the county 
clerk of the county wherein said minor resides for the use and 
benefit of said minor. 

With reference to your third question, it appears that 
there is no restriction in Section 144, supra, on the place of 
residence of the "debtor", from whom the county clerk of the 
county of the minor's residence may receive money for the use 
of the minor. Consequently, it is our opinion that said county 
clerk may receive a deposit of money not exceeding $1,500.00 
for the use and benefit of said minor from an executor, adminis- 
trator, guardian, or other legal representative of an estate 
being administered in either another state or in a Texas county 
different from that wherein the minor resides. 

SUMMARY 

(1) A resident minor heir or legatee of an 
estate being administered in the county 
of his residence is a "creditor", as 
that term is used in Section 144, Texas 
Probate Code. 

(2) The county clerk of the county in which 
a minor heir or legatee resides is 
authorized by Section 144, Texas Probate 
Code, to accept a deposit of money not 
exceeding $l,SOO.OO from the executor, 
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administrator, guardian, or other legal 
representative of an estate being ad- 
ministered in the same county for the 
use and benefit of such resident minor. 

(3) The county clerk of the county in which 
a minor heir or legatee resides is 
authorized by Section 144, Texas Probate 
Code, to accept a deposit of money not 
exceeding $l,SOO.OO, for the use and 
benefit of such resident minor, from 
the executor, administrator, guardian, 
or other legal representative of an 
estate being administered in another 
Texas county or another state. 

General of Texas 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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