
December 18, 1969 

Hon. Charles L. Morris 
Executive Director 
Veterans Affairs Commission 
Drawer 11, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Morris: 

Opinion No. M-541 

Re: Whether the County Clerks, 
District Clerks and other 
public officials of this 
State, are required to fur- 
nish more than one copy of 
a certified or authenticated 
instrument, public record or 
document, when such copies 
are necessary to prove or 
establish a claim for bene- 
fits baaed on service in the 
Armed Forces of the United 
States of America. 

In your request for an opinion from this office, you 
submit the following facts, which we quote, In part, as follows: 

"Copies of Instruments necessary as proof 
to establish claims, are required for compensa- 
tion claims, pension claims, burial allowance, 
grave marker, insurance claims, survivor benefits 
claims, and other forms of claims or settlement 
for service rendered in the Armed Forces of the 
United States. 

"Such claims are directed to various agencies, 
and documents necessary to prove such claims are 
required by the various agencies for incorporation 
into the respective agency's file maintained on 
such claim. 

II . . . 

('Your opinion is necessary due to the fact 
that the County Clerk of Harris County, will issue 
only one (1) copy of'an instrument or document with- 
out cost, and refuses to issue additional copies 
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without cost, when requested by Veterans Service 
Officers or County Service Officers for use in 
connection with a veteran's or survivor's claim. 

'An example of the problem is refusal of 
County Clerk to Issue additional copies of death 
certificate, which are requested by veterans 
service officers, as required evidence in support 
of pension and Insurance claims, when initial 
copy of such certificate has been requested by 
a funeral director in s$pport of burial allowance 
claim in the same case. 

With regard to these facts you ask the following ques- 
tion: 

"We are desirous of knowing whether Article 
1939a, provides for the issuance of more than 
one copy of a document or instrument without 
cost, when such documents or Instruments are to 
be used in connection with establishing claims 
for benefits based on service In the Armed Forces." 

Article 1939a, Vernon's Civil Statutes, reads, in part, 
as follows: 

"Article 1. Any person, his guardian, or 
his dependents or heirs at law who is eligible 
to make a claim against the Government of the 
United States of America . . . shall upon the 
request therefor by such person, his guardian, 
or his dependents, or heirs at law, be furnished 
without cost a certified and authenticated copy 
or copies of any instrument, public record or 
document necessary to prove or establish such 
claim, which is in the custody or on fil i 
the office of County Clerks, District ClErki 
and other public officials of this State, by 
such officials. . . . (Emphasis added.) 

"Art. 2. The rights conferred by this 
Act shall extend to any person, his guardian 
or his dependents, or heirs-at-law who are 
eligible by reason of service heretofore or 
hereafter rendered in the Armed Forces of the 
United States of America, . . . when such per- 
son, his guardian, or his dependents, or heirs- 
at-law are eligible to make claim against the 
Government of the United States of America as 
a result of such service. 
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In Attorney General's Opinion W-891 (l$O), it 
Is stated as follows: 

"Article 1939a is explicit in that County 
Clerks, District Clerks and other officials must 
issue without cost certified copies of any in- 
struments, public records or documents necessary 
to establish proof of claims against the United 
States for the purpose of obtaining benefits to 
ex-servicemen, their guardians, dependents and 
heirs-at-law upon their request. 

II . . . 

"It is the opinion of this office that when 
the Veterans County Service Officer is requested 
by veterans, orphans or dependents for aid In 
preparing a claim under Article 5798a-2, the 
Veterans County Service Officer has authority 
to act in their behalf and is entitled to re- 
quest and receive from the County Clerk of any 
county In the State of Texas, without cost, 
certified copies of instruments,,for the purpose 
of establishing proof of claim. 

Also, in Attorney General's Opinion M-128 (1967), 
this office answered the question whether veterans would have 
to pay for certified copies of instruments necessary to es- 
tablish proof of Armed Forces benefits under the provisions 
of House Bill 80, Acts of the 60th Legislature, Regular Session, 
1967, ch. 681, p. 1789. In holding that such persons are not 
required to pay a fee, the opinion states, in part, as follows: 

"Your third question asks whether House 
Bill 80 authorizes the county clerks to charge 
for filing of documents relating to veterans 
of the armed services who are now exempt under 
Article 1939a, Vernon's Civil Statutes, from 
paying a fee. Since Article 1939a refers only 
to an exemption of fee payments for certified 
copies of documents, we assume you meant to ask 
whether the veterans would now have to pay for 
certified copies of such instruments. It Is 
our opinion that they do not. (Emphasis added.) 

"House Bill 80 is a general act covering 
all fees to be charged by the various county 
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services spelled out 

"Article 1939a Is a special act covering 
only designated Individuals and Its effect Is to 
exempt those designated Individuals from paying 
a fee for certified copies of any public record 
necessary to establish a claim against the United 
States Government arising from service in the 
armed forces or an auxiliary thereto. This 
act applies not only to county clerks, but to 
district clerks, and other public officials of 
this state. 

"Considering the two acts together, it is 
our opinion that it was not the intention of the 
Legislature to repeal or amend Article 1939a with 
House Bill 80, as far as county clerks are concerned. 

,I . . . 

'House Bill 80 is a general act and Article 
1939a Is a special act, and the general rule of 
construction is to the effect that general acts 
do not repeal specific acts by implication unless 
such a construction is necessary to give meaning 
to the general act. Townsend v. Terrell, 118 Tex. 
463, 16 S.W.2d 1063 ('1929); State v. Humble 011 & 
Refining Co., 187 S.W.2d 93 pex.Civ.App. 1945, 
writ ref. w.o.m.); American Canal Co. v. Dow 
Chemical Co., 380 S.W.2d 662 (Tex.Civ.App. 1964, 
writ dismissed.) 

We have found no general law which would have the 
effect of repealing the provisions of Article 1939a. Consequently, 
it is our opinion, based on the authority of Opinion b’W-891 
(1960) and Opinion M-128 (1967), that the County Clerks, District 
Clerks and other public officials of this State are required to 
furnish without cost more than one copy of a certified or au- 
thenticated instrument, public record or document, when such 
copies are necessary to prove or establish a claim for benefits 
based on service in the Armed Forces of the United States of 
America. 

SUMMARY 

County Clerks, District Clerks and other 
public officials of this State, are required 
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to furnish without cost more than one copy of a 
certified or authenticated instrument, public 
record or document, when such copies are neces- 
sary to prove or establish a claim for benefits 
based on service in the Armed Forces of the United 
States of America. 

eneral of Texas 

Prepared by Ivan R. Williams, Jr, 
Assistant Attorney General 
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